Spanyol kása úrjatöltve - Mandulás kalács eperrel, barackkal megrakva, likőrboros csokoládéöntettel bolondítva
Nagyon nagy boldogság ért tegnap! Bíró Lajos (Bock Bisztró), Vajda Péter
(Dining Guide) és Enrique Sánchez spanyol mesterszakács alkotta zsűri
beválasztotta a receptemet a legjobb 13 közé! Az illusztris zsűri
véleménye a sok-sok kedves megjegyzés mellett nagyon nagy
megtiszteltetés számomra! Emellet tegnap a Mindmegette versenyében is a
döntősök közé kerültem! Szeretnek az égiek:-) Én is őket! :-)Most meg is osztom Veletek a győztes Andalúz receptet!
- 50 dkg mandulás kalács/ helyettesíthető fonott kaláccsal
- 4 dl MALAGA VIRGEN Sol de Malaga-édes likőrbor
- 5 evőkanál Andalúz Avokádó Méz
- 10 dkg vaj
- 30 dkg eper
- 30 dkg barack befőtt
- 10 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
- 20 dkg lisztkeverék
- 20 dkg őrölt mandula
- 2 dkg élesztő
- 2 ek. citromlé
- 1 dl tej
- 1 db tojás
- MALAGA VIRGEN Sol de Malaga - édes likőrbor
- Andalúz Avokádó Méz
- Lisztkeverék (gluténmentes termék)
Nagyon szeretem a Czifray receptek hangulatát.
Visszarepít a múltba, viszont a jelenben saját kreativitására
hagyatkozhat az ember. Mindemellett igazi kihívás egy-egy fogás
elkészítése. Engem a spanyol kása recept fogott meg a régi magyar
mestertől pontosan a verseny témájához kapcsolódva. Ezt a receptet
kicsit kifordítottam a négy sarkából és ez az igazán ízletes végeredmény
született meg! Több összetevő mellett céltudatosan az idény jellegű
eper és egy kis barack befőtt segített még jobban erősíteni az andalúz
jegyeket.1. Aki időhiányban szenved vegyen bátran a pékségből jó minőségű fonott kalácsot. Én a saját kezű készítés híve vagyok, így megosztom az én mandulás kalács receptemet. Ami külön értékelendő, hogy akár vendégvárás előtt néhány nappal elkészíthető a mandulás kalács és elég felhasználni az adott időben.
- 1 dl tejet langyos tejben felfuttatok 2 dkg élesztőt
- Az tálba teszem a lisztkeveréket és az őrölt mandulát, majd 2 ek. citromlevet, 1 ek. Andalúz Avokádó Mézet, 1 egész tojást, 5 dkg olvasztott vajat és végül a felfutott élesztőt is hozzáöntöm.
- Simára kidagasztom a tésztát, formázom és 30 percet kelesztem
- Maximum 20-25 percig sütöm közepes fokozaton aranybarna színűre.
2. Egy 20*25 cm hosszú és minimum 5 cm magas falú tűzálló edényt kivajazok az 5 dkg vajjal. Kb. 1 cm vastag szeleteket vágok a kalácsból és 3 dl likőrborban megforgatom a szeleteket és a tepsibe helyezem az első réteget.
3. Ezután felkarikázom az epreket és befedem a kalácsréteget velük. 2 ek. Andalúz Avokádó Mézet csorgatok a gyümölcsökre.
Majd egy újabb sor kalács következik szintén borban megforgava és a tetejére barackbefőtt szeletelve, továbbá ismét 2 ek. Andalúz Avokádó Mézzel meglocsoljuk az egészet. Zárásként még egy réteg borban éppen megforgatott kalács kerül.
4. Majd 30 percet közepes fokozaton sütöm a sütőben a desszertet.
5. Eközben 1 dl likőrbort egy edénybe teszek és 10 dkg étcsokoládéval gőz fölött sima eleggyé olvasztom.
6. Mikor kész a spanyol kásánk, kockára/szeletekre vágjuk a rakott desszertet, az ízletes csokoládéöntettel meglocsoljuk és néhány szem friss eperrel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!



