Julia Child 19. recept - Fényezett narancsok - Oranges glacées
Ehhez a hideg desszerthez egész, hámozott narancsokat használunk. Tálaláskor egyedülállóan nem cikkekre szedjük a narancsot, hanem vízszintes körszeleteket vágunk.
Hozzávalók 6 személyre:
- 6 db nagy, egészséges narancs
- zöldséghámozó
- egy kis tál
- 2 ek. narancslikőr
Hámozzuk meg a narancsokat zöldséghámozóval úgy, hogy a fehér rész a narancson maradjon. Kb. 2-3 mm vastagságú és 5-6 cm hosszú darabokra vágjuk fel a narancsok héját.Főzd meg lassú tűzön a héjakat kb. 10-12 perc alatt vagy addig, amíg meg nem puhul. Ha kész, csepegtesd le, öblítsd le hideg vízzel, szárítsd meg és tedd egy kicsit tálba. Öntsd le a narancslikőrrel és hagyd benne állni.
- kb. 5 cm-es tál
A narancsról távolítsd el a fehér külső héjat, vágj az egyik oldalán egy kis talpat és állítsd egy edénybe.
- 35 dkg cukor
- 1,6 dl víz
- kicsi serpenyő
- Opcionális: cukorhőmérő
A cukorból és a vízből főzz egy szirupot, amíg teljesen tiszta szirupot nem kapunk vagy 120 °C-os nem lesz. 3 ek. szirupot tegyél a narancshéjakra. A többivel pedig a narancsokat vond be. Tálaláskor előtt szeleteld fel a narancsokat, majd díszítsd a narancslikőrös-szirupos héjakkal. A hűtőben 1-2 órát pihentesd.
Opcionális: zöld színű fényezett, szirupos gyümölcs, amelyből levél alakzatot vághatunk ki.
Saját vélemény: Friss és tömény összhatás. Nekem ízlik, mert a narancs savassága elveszi a nagyon édes, szirupos ízt. Önálló desszertként valóban megállja a helyét, de én például egy fagyit egészítettem ki vele. Valami mennyei!
Bon Appétít!