2012. május 10., csütörtök

Kardamonos körte fagyi sós karamella öntettel

 Ez a recept igazán különleges! Hogy miért? Mert befőttből készült. Igen, ősszel elrakott finom körte befőtt az alapja! Természetesen friss gyümölcsből is készülhet, de ez egy versenyre készült eredetileg, melynek apropója a múlt évi befőttek felhasználása volt! Egy kicsit takarítottam a "kamra" polcain. 

Pont aktuális bejegyzés, mivel ma megyek Újpest nagy fagyi versenyére, ahol egy 8 tagú zsűri dönti el, hogy kié lesz az év fagyija itt Újpesten! Szerencse döntötte el a zsűri felállását, amelybe Fortuna engem is beválasztott!:-) Be fogok számolni Nektek a végkifejletről fotókkal együtt :-) De most nézzük a receptet!

7-8 dl fagyihoz
Elkészítés ideje: 20 perc + minimum 4-5 óra fagyasztás
  • 5 tojássárgája (kisebb tojások)
  • 2,5 dl befőtt leve
  • 2,5 dl házi tehéntej
  • 5 dkg cukorral
  • 45 dkg körte befőtt
  • 1/2 tk. őrölt kardamon
  • 5 dkg aprított körte

Opcionális: sós karamella öntet
Azért opcionális, mert nem tartozik éppen a legegészségesebb kategóriába, de nagyon tökéletes kiegészítője ennek a finomságnak.
  • 15 dkg cukor
  • 0,5 dl víz
  • 1 dl házi tehéntej (vagy tejszín min. 20-30%-os)
  • 1 tk. vaj
  • 1/2 tk. tengeri só
Elkészítés: 
A tojássárgákat kikeverem a cukorral, hozzáöntöm a tejet és a befőtt levét. Tűzre teszem és közepes lángon folyamatos kevergetés mellett addig főzőm, amíg krémmé nem sűrűsödik.
Majd a köréket összeturmixolom és a krémhez adom.
Simára keverem, fűszerezem kardamonnal és 5 dkg aprított körte befőttet is a krémhez adok.
Ezek után a fagyasztóba teszem és időközönként (kb. 30 perc) villával vagy botmixerrel az egészet átkeverem néhány másodperc alatt. Látni fogjuk, hogy időről-időre sűrűbb lesz a keverék. Amikor már eléggé fagyos/kásás, akkor a sűrű krém tetejére rácsorgatom a sós karamella öntetet és beteszem a hűtőbe fagyni. Az opcionális sós karamella öntetet akár külön, csak a tálaláskor is hozzáadhatjuk.


Sós karamella öntet elkészítése:
Elkészítés ideje kb. 10 perc
Mennyiség kb. 1,7-2 dl
A cukrot és a vizet egy edénybe teszem és lassú tűzön összeolvasztom (kevergetni kell!). Van, aki cukorhőmérőt használ ehhez a folyamathoz, de én addig hagyom a tűzön, míg aranybarnás színt nem kap.
Majd a vajat hozzáadom és hagyom elolvadni folyamatos kevergetés mellett.
Ezután csak annyi dolgunk van, hogy a sót elegyítjük a keverékkel és a tejet folyamatosan beleöntjük. Vigyázni kell, mert erősen bugyogni/ habzani fog, így megéri kicsi adagokban folyamatos kevergetés mellett hozzáadni.
Végül ha túl sűrű lenne, akkor még egy kis tejet adok hozzá. Ha túl világos lenne a keverék, akkor én kihűtöttem, majd rövid (néhány perc alatt) felmelegítettem és ekkor a színe is sötétedett még.
Kedvünk és ízlésünk dönti el, hogy a jéghideg fagyihoz egy forró öntetet kínálunk, vagy a teljes fagyasztás előtt csorgatjuk rá a fagyira.
 
Ebben a nyári időben, fantasztikusan hűs csemege és igazi különlegesség.

Legyen szép napotok!