Julia Child - Szilvás szuflé sós karamell öntettel és kandírozott rózsaszirmokkal

 BOLDOG SZÜLINAPOT APA :-)

Mai szépséges receptet torta helyett ajánlom az én Apukámnak! Egy Julia Child ihletésű recepttel állok elő! A szuflé alap Julia Childé, a körítés pedig az enyém :-) Eredetileg máshol és más formában jelent volna meg a recept, de így legalább csak a Tiétek marad kedves Olvasóim! 

Hozzávalók a szufléhoz 4 személyre:
Elkészítési idő: 30 perc
4 db tojás
4 ek. cukor
1 tk. fahéj
5 dkg liszt
2 dkg vaj
2 ek. liszt
10 dkg szilvapüré vagy szilvalekvár1,5 dl tej
csipet só

A lisztet és a tejet 2 ek. cukorral simára keverjük és tűz felett 2 percig főzzük alacsony lángon. 

Ezután a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját egyenként beleforgatjuk a főtt krémalapba és a fehérjét egy külön tálba tesszük. Ez megismételjük mind a négy tojással. 


Majd ehhez a főtt krémhez hozzáadjuk a fahéjat,a puha vaj felét, a szilva lekvárt/szilvapürét. Mindezt kézi mixerrel összekeverjük és félretesszük. 


Ezalatt a sütőt előmelegítjük a legmagasabb fokozaton. 


A tojásfehérjét egy csipet sóval és egy evőkanál cukorral felverjük kemény habbá. 


Ezután már csak annyi feladatunk van, hogy összeforgatjuk a fehérjét a sárga krémmel. 


A sütőformákat kivajazzuk majd körbeszórjuk minden oldalát kristály cukorral. Ebbe szépen beletöltjük a masszát. 


Mielőtt betennénk a sütőbe a nyers tészta szélébe az ujjunkkal készítsünk körben egy mélyedést. Így hamarabb felemelkedik az ízletes szuflé. 


15-20 perc alatt a forró sütőben készre sütjük.  Mikor szépen felemelkedik, kivesszük a sütőből és azonnal tálaljuk! 

 

Hozzávalók a sós karamella öntethez:
Elkészítés ideje kb. 10 perc
15 dkg cukor
0,5 dl víz
1 dl házi tehéntej/ vagy  20%-os tejszín
1 tk. vaj
1/2 tk.tengeri só
Mennyiség kb. 1,7-2 dl

A cukrot és a vizet egy edénybe tesszük és lassú tűzön összeolvasztjuk (kevergetni kell!). Van, aki cukorhőmérőt használ ehhez a folyamathoz, de én addig hagyom a tűzön, míg aranybarnás színt nem kap.
Majd a vajat hozzáadjuk és hagyjuk elolvadni folyamatos kevergetés mellett.
Ezután csak annyi dolgunk van, hogy a sót elegyítjük a keverékkel és a tejet folyamatosan beleöntjük. Vigyázni kell, mert erősen bugyogni/ habzani fog, így megéri kicsi adagokban folyamatos kevergetés mellett hozzáadni.
Végül ha túl sűrű lenne az öntet, akkor még egy kis tejet adunk hozzá. Ha túl világos lenne a keverék, akkor én kihűtöttem, majd rövid (néhány perc alatt) felmelegítettem és ekkor a színe is sötétedett még.

Hozzávalók 20 db kandírozott rózsasziromhoz:
  • Friss, mosás nélküli rózsa megbízható, permetezés mentes helyről
  • 1 tojásfehérje
  • porcukor vagy vaníliás porcukor ( 2 ek. elegendő bőven)

 A száraz, megbízható helyről beszerzett rózsát szirmaira bontjuk és egy kicsit felvert tojásfehérjében megforgatjuk egy villa segítségével, majd porcukorba hempergetjük. Végül sütőpapírral kibélelt tálcára tesszük. Napon  vagy a sütő tetején a felszálló meleg által szárítjuk.



Az első fotó sajnos már sötétedéskor készült, a másodikon meg kevés tészta jutott a formába! Ilyen az én formám! A lényegen viszont nem változat! Nagyon ízletes desszert került az asztalra!   

Érdekes képpel búcsúzom ma Tőletek! A fotón Julia Child és Judith Jones látható! Judit Jones, a Knopf kiadó munkatársaként fedezte fel Julia Childot! Neki köszönhetjük, hogy a két vaskos kötetet ma már a kezünkbe foghatjuk!  

Bon Apétít!

Népszerű bejegyzések