Fenyőmag - Fűszeres kedd
Röviden és tömören összefoglalva a fenyőmag isteni, főleg egy picit megpirítva, de veszett drága is!
Egy-egy különlegesebb alkalomra azért megéri beszerezni. Nézzük most a legfőbb tudnivalókat:
SZÁRMAZÁSA:
Két fő típust különítünk el. Az egyik a mediterráneumban található mandulafenyő, a másik pedig az ázsiai példány. De nagyon érdekes, hogy a Dél-Alföld bizonyos bugyraiban is megtalálható.
LEÍRÁSA:
Krémszínű, ovális magok helyezkednek el a tobozokban. Formája hasonló a napraforgó magjához, de annak többszöröse a vastagsága.
ÉRDEKESSÉG:
Tudtátok, hogy a magokat kézzel piszkálják ki a tobozból? Ebből is adódik csillagászati értéke.
Nem új keletű a fenyőmag a konyhába. Római katonák élelmezésében fontos szerepet játszott.
AROMA:
Pirítva kapjuk meg a tökéletes ízt. Kissé mandulás íze van az E-vitaminban gazdag magocska.
GYÓGYÁSZAT:
Magas vérnyomásra tökéletes. Szív és érrendszerre jó hatással van.TÁROLÁS:
Magas zsírtartalma miatt csak rövid ideig tárolható. Maximum 1 hónap sötét, hűvös helyen. Fagyasztva már akár 2 hónapra is rúghat ez az idő. Mézben tárolva hosszabb ideig spájzolhatjuk.
KONYHAI FELHASZNÁLÁS:
Pestoként elkészítve a legismertebb. Pirítva salátákra szórva kínálhatjuk, de sütemények díszítésére is tökéletes így a karácsonyi időszak kezdetén. Halakkal párosítva sem utolsó étel :-)
Egy zseniális beszerzési helyet is megosztok Veletek: ez a www.fuszeresz.hu
Legyen nagyon szép napotok!