Közönséges citrom vs. meyer citrom


Egyre több helyen hallhattok így január-február környékén a meyer citromról. De miben is tér el egész évben kapható puszta földi halandó társától? A mai bejegyzésből röviden kiderül! 

Citrom
Déligyümölcs melyet sokoldalúan használhatunk fel a mindennapokban. Már a perzsák is termesztettek citromot. Európába arab kereskedők által jutott el. A gyümölcs származási helye India, de manapság már Európa déli országaiban, továbbá Amerika egyes részein is termesztik. 3-5 méter magasra megnőhet a citromfa. Ezeken a példányokon egész évben teremnek a gyümölcsök. Fehér illatos virágaiból fejlődik ki a citrom. Narancstermése gerezdekből áll. Ovális alakú termésekben hasonló formájú, hegyes végű magok helyezkednek el. Felhasználása igen sokrétű. Elsődlegesen a gasztronómiában foglal el kiemelkedő szerepet. Ételek, sütemények, krémek, italok ízesítésére, savanyítására használják levét, héját pedig süteményekhez adják reszelve.
Gyógyászatban sokoldalúan használták már több száz évvel ezelőtt is a sárga gyümölcsöt. Mérgezésre, szívbetegeknek, bőrelváltozásokra, vízhajtónak és sebösszehúzóként is bevetették, de legjelentősebb megjelenése a XVII. században a skorbut betegség gyógyításakor volt. 
Magas C vitamin tartalma miatt immunerősítő, továbbá emésztésserkentő, szomjoltó.


VS.

Meyer citrom
A meyer citrom citrom és narancs vagy mandarin keresztezéséből született Kínában. Eredetileg nem fogyasztásra képezték, hanem a kertek ékeként. Az amerikaiak egy kis ázsiai növénykutatást indítottak, melynek eredményeként 1908-ban az Egyesült Államokban Frank Nicholas Meyer mezőgazdasági kutató mutatta be az embereknek. Egy palántát magával hozott útjáról. Egészen új gyümölcs. A köztudatban 1990 környékén terjedt el és az igazi gasztronómiai népszerűsítése Martha Stewartnak köszönhető. Akár mi magunk is termeszthetünk otthon meyer citromot, hisz fácskája igazán nagy hőmérséklet ingadozásnak is ellenáll. Felszerelt kertészetekben rábukkanhatunk. A fa 2-3 méter magasra is megnőhet. Itt is fehér, ámde lila közepű virágból születik a gyümölcs. A gyümölcs ovális, de mégis kerekded alakú. Héja mély sárga, kicsit narancsos, simább felületű. Illata karakteres, aromás, fűszeres. Felhasználása azonos a citroméval, de mindenképpen egy ízletesebb, különlegesebb végeredményt kapunk.


Különbségek röviden a hagyományos és a különleges  példányok között:
  • Szín: Első és legszembetűnőbb a szín. Narancssárgás árnyalatú a meyer citrom, míg a sima citrom élénk sárga. 
  • Íz: Az átlag citrom savanyú. Ezt mindenki tudja. A meyer citrom savanykás, de mégis kicsit édes, különleges. 
  • Alak: Külsőre a meyer citrom simább felületű, kerekdedebb, mint a hétköznapi társa. 
  • Illat: Illata édesebb, aromásabb, fűszeresebb, mint az átlag citromnak.


Én a SPAR zöldség-gyümölcs részlegén botlok bele így január-február környékén. Sok zöldséges nem is tudja, hogy miért tér el az átlagtól ez a citrom. Érdemes bespájzolni belőle. Mindenképpen próbáljátok ki. Vegyesen, ömlesztve árulják, nem válogatják szét a boltban!

Indulhat a kutatás ? :-)
Forrás: Wikipédia

Népszerű bejegyzések