Sült cékla mézzel és borecettel


Az ünnepek alatt egy nagyon-nagy favoritom született. Ez pedig a következő "céklasaláta". A világ legegyszerűbb és legfinomabb édesen savanyú csemegéje, vadhúsok tökéletes kísérője. Elém szinte bármilyen formában tehetik ezt a zöldséget, minden egyes falatkáját elpusztítom. A cékla iránti rajongásomat, Apumtól örököltem. Újabb jel, hogy nem a kapu elé lerakva találtak rám :-) Számtalan jótékony hatása ismert a céklának. Kismamák a folsav tartalom miatt örömmel fogyasztják, vérképző hatású, messze híres a rák elleni küzdelemben és még hosszasan sorolhatnám.

Hozzávalók 2 személyre: 

2 db nagy cékla (kb. összesen 40 dkg) 
15 ek. borecet (jelen esetben Tokaji Aszúecet)
1 ek. akácméz

alufólia a sütéshez

Általában a  egy-egy sült mellé készítem ezt a salátát. Mialatt a hús pirosra sül, a cékla is szépen megpuhul a csomagolásban. 


  • Sütés előtt megmossuk a zöldségeket és héjastól alufóliába csomagoljuk. 
  • Majd a sütőbe tesszük közepes lángon kb. 45 percre. 
  • Amikor letelt az idő szépen kicsomagoljuk a céklákat és meghámozzuk. Ha nem szeretnénk, hogy a kezünk vidám színben pompázzon, egy kóbor gumikesztyű segíthet a problémán. De egy félbevágott citrommal is el tudjuk távolítani a színes ujjbegyeket.

  • Tetszőleges méretű szeleteket vágunk a céklákból. Én általában félbevágom és maximum 0,5 cm vastagságú szeleteket vágok. 
  •  1 ek. mézet összekeverek 15 evőkanál borecettel és ezzel locsolom meg a feldarabolt zöldségeket és alaposan összeforgatom! 

Egyáltalán nem nagy művelet, viszont a végeredmény igazán ízletes lesz! 
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Népszerű bejegyzések