Könyvajánló: A két falánk olasz - Vargányasaláta


Úgy döntöttem néha-néha valami könyves csemegét is hozok nektek hol recepttel, hol véleményemmel megtűzdelve!
Az egyik nagy kedvencem a mosatanság kiadott példányok közül mind külcsínre, mind belbecsre A két falánk olasz című több mint szakácskönyv.
Úgy aposztrofálnám, mint a 200 oldalnyi gasztronómiai kalandozás Észak- és Dél-Olaszországban.

Kik a szerzők?
Angliában ismert két nagyon tehetséges szakács osztja meg életükhöz, szülőföldjükhöz kötődő ételeket. Antonio Carluccio az olasz konyha egyik híres nagykövetét (13 könyv, számtalan tévéműsor, étteremlánc kötődik a nevéhez) és Gennaro Contaldo bohém szakácsot (sokaknak Jamie Oliver tanítómestereként ugrik be, emellett 4 saját könyv szerzője) boronálta össze a BBC.  
A két férfit több, mint 30 éves barátság, a gasztronómia és Olaszország köti össze.

A megjelent szakácskönyv a BBC tévés sikersorozatának első kötete. Itthon a TV Paprika csatornán mind az első, mind a második szériát hétvégente láthatjátok. Ha tehetem belecsippentek ebbe a sorozatba, mert egy órányi felhőtlen kikapcsolódás, gyönyörű tájak és nyálcsorgató finomságok várnak rám.

De most visszatérek könyvhöz. A fotók mind-mind remekművek, melyek tökéletesen közvetítik a mediterrán életérzést, a csábító házias jellegű fogásokat az olvasónak. Igen olvasó, mivel egy-egy tájegység bemutatása, egy csipet történelem is jut a receptek sorozatábam sőt tippek és trükkök is egy-egy széljegyzetben.

"Olasz konyha" bizonyos értelemben nem létezik. Inkább beszélhetünk regionális olasz konyhákról. 1861-es egyesítéséig Itália több különálló és autonóm királyságból és hercegségből állt. Ezek mindegyike saját nyelvvel, szokásokkal és természetesen konyhával rendelkezett." 
                                                                                                                                      Antonio Carluccio 
          
Nézzünk is egy receptet a könyvből az én tálalásomban a könyv receptje alapján":

"Insalata di porcini - Vargányasaláta
500 g friss vargánya    8 ek. extra szűz olívaolaj
1 1/2 citrom leve
só és frissen őrölt fekete bors
4 ek. finomra vágott metélő fokhagyma vagy sima metélőhagyma 4 személyre

Az olaszok előszeretettel fogyasztják nyersen a vargányát, amint a gombaszezon koranyáron kezdődik. Az alábbi salátához keressünk kemény húsú, fiatal kisméretű gombát. Ha nem kapunk vargányát, akkor helyettesítsük apró, kemény, zárt barna csiperkével.

A gombákat lesikáljuk és vékony szeletekre vágjuk.
A szeleteket tálra rendezzük. Meglocsoljuk először olajjal, majd citromlével, végül ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Megszórjuk metélőfkhagymával és azonnal tálaljuk."

Megbízható beszerzési hely: www.bookbistro.hu vagy www.alexandra.hu
Ára: 5500 és 6000 HUF között mozog!

Népszerű bejegyzések