Karfiol besamel mártással sajttal és sütve - Chou - Fleur a lá mornay, gratiné - Julia Child recept


 Jó néhány hónapja nem osztottam meg Veletek Julia Child recepteket, inkább csak saját örömünkre csemegéztem belőlük. De most ismét egy kis finomságot hoztam nektek. Egy köret, mely nagyon könnyen elkészíthető és tökéletesen finom. Karfiol szinte mindenütt jó áron kapható. Most hétvégén 200 Ft-ért vettem egy 1,5 kg-os szépséget a veresi piacon.
Igazán ínycsiklandozó fogás a kár köretként, akár vegáknak főételként tálalva. Ne gondoljon senki sem valami eget rengetően bonyolult dologra! De a végeredmény annál kívánatosabb lesz.

Nem húznám az időt tovább. Egy csapásra 3 alapreceptet teszek közzé Julia Childtól. 

 

Hozzávalók 4 vagy 6 személyre:
1 kg karfiol rózsákra szedve
10 dkg vaj
só 
bors
2 ek. finom kenyérmorzsa
2 ek. reszelt svájci sajt (pl. Appenzeller)
víz

Hozzávalók a besamel mártáshoz:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl tej

bors







Első lépésben a karfiolt blansírozzuk (Chou - Fleur Blanchi). Julia Child ezt tökéletesen leírja nekünk az egyik alapreceptként.
Kb. 3 liter lobogó vízbe dobjuk a rózsákra szedett karfiolt és 9-12 percig a vízben főzzük. A vízhez 4,5 teáskanál sót adunk, tehát literenként 1,5 tk. sóval kell számolnunk.
Akkor jó a karfiol, ha a késsel könnyen félbe tudjuk vágni a zöldséget, de még kemény.
Az idő letelte után hideg vízben megmerítjük a rózsákat és szépen lecsepegtetjük. 

Közben elkészítjük a besamel (Sauce Béchamel) mártást. A vajat felolvasztjuk, majd a lisztet apránként hozzáadagoljuk és 2 percig alacsony lángon főzzük. Ezek után már csak tejjel kell felöntenünk. Továbbá ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Nincs már sok munkánk. A sütőtálunkat (20x30 cm) kivajazzuk (3 dkg vaj), majd a mártás harmadát beleöntjük. Ebbe sorra beletesszük a karfiolokat. Ízlés szerint megsózzuk és borsozzuk, majd leöntjük a maradék besamellel. Végül vékonyan meghintjük az egészet kenyérmorzsával és megszórjuk a tetejét sajttal. 
Elmaradhatatlan a végén 7 dkg vajjal meglocsolni a tál tartalmát. Ezek után irány a sütő 30 percre 5-ös fokozaton.
Aranybarnára sütjük és azonnal tálaljuk. Sült csirkéhez, halhoz ajánlott.










Minden eddigi receptnél próbáltam egy-egy igazán különleges fotót megosztani a szakácsikon életéből. Most sincs ez másként. Ezen a felvételen Julia és Paul Child látható 1946-ban tartott esküvőjükkor. Számomra példaértékű szerelmük és összetartásuk! Ezzel búcsúzom mára!

Bon appetit :-)

Népszerű bejegyzések