Süssünk tárcsán - 3 ütős-sütős hús ragadozóknak :-)



A tárcsán való sütögetésről szinte mindenki hallott már. Ezt a hetet végre a szabadtéri finomságoknak szentelem. Visszatért a jó idő, így igazán ildomos erről beszélni egy kicsit. Alapok és receptek várnak ma rátok. Most a tárcsával és némi friss élménnyel indítanék. 1 hete egy horgásztúrán vettünk részt és 3 igen egyszerű és ütős hússal örvendeztettem meg magunkat. De nem szaladnék ennyire előre. 

TÁRCSA, alias "magyar wok"
Akik nem ismernék még ezt az eszközt, azoknak most elmondom, hogy mi is az a tárcsa. Tudjátok vidék, föld, traktor és irány a szépen felszántott föld. Az óriási földdarabokat a kerek tárcsák sora zúzza szét. 
Ezek a tárcsák igen masszív anyagból készülnek. Vannak acél és vastag vasból kivágottak. Apáéknak az előbbi van, nekünk pedig az utóbbi. A lényeg, hogy mindkettő nagyon jól vezeti a hőt, így ebből adódóan kiváló sütési felületet biztosítanak. 
Sokaknál felmerül, hogy hol lehet ilyesmit venni. A piacon silány utánzatok sora jelenik meg veszedelmes összegekért. Én azt javaslom, hogy falun, nagyobb gépekkel rendelkező gazdáknál érdemes kérdezősködni. Persze szükség lehet egy kis utómunkára (hegesztésre,csiszolásra). A mi kis sütővasunknak kicsavarható lábai vannak, így könnyű szállítani, oldalt fülekkel. Apáék tárcsája pedig a középső fogóval vált igazán praktikus sütögetőeszközzé. Mindenki saját igényei szerint készíttetheti el a szabadtéri konyha egyik igen kedvelt elemét.

TÁRCSA KIÉGETÉSE ÉS SÜTÉS
Első felavatás előtt van némi tennivalónk a sütőnkkel. Ki kell égetni. Körbe kell kenni zsírral minden egyes pontját a tárcsa belsejének és erős tűzön kiégetni. Végül elöblítjük vízzel. Miért kell ez? A gyártás, használat előtti szennyeződéseket tüntetjük el így és az első sütésre előkészítjük. 
Fával és gázzal egyaránt tüzelhetünk a tárcsa alá. Először gyújtsunk tüzet és melegítsük meg a zsírt rajta. Sütni pedig kicsi tűznél, izzó parázsnál kezdjünk. Így lassabban, jól átsülve készülnek el a vastagabb húsok is és nem száradnak ki, nem lesznek olyanok, mint a cipőtalp.


TISZTÍTÁS ÉS TÁROLÁS
Az acél tárcsák nem rozsdásodnak. Ezekkel sokkal kevesebb gond van. Viszont a vastag vaslemezből kivágott tárcsák rozsdásodhatnak. Ekkor vizes homokkal kell alaposan átsikálni a felületet és vízzel való átmosás után már használhatjuk is. 
Mielőtt elrakjuk víz, eső és nedvességmentes helyre kenjük át alaposan sertészsírral a sütőfelületet. Így óvjuk meg az idő vasfogától. 

Most három egyszerű pácot szeretnék megosztani Veletek. Egy-egy horgásztúra előtt igazán szeretek elemózsiával előkészülni. Most egy makacs fogfájás keserítette meg gasztronómiai kiteljesedésemet :-), de nem hagytam magam. Az alábbi 3 receptet elkészítettem és mindenkinek jó szívvel ajánlom kipróbálásra. 


  •  MUSTÁROS - GYÖMBÉRES TARJA
50 dkg sertéstarja
8 ek. mustár
1/2 tk. só
5 cm-es gyömbér meghámozva, reszelve
10 dkg vöröshagyma vékony szeletekre vágva
1 tk. őrölt fehérbors
 
  • ÁFONYAECETES - BORÓKABOGYÓS VADDISZNÓ
50 dkg vaddisznóhús (ebben az esetben comb)
1/2 tk. só 
1 dl Donum Terrae áfonyaecet
8 db egész borókabogyó
1 tk. őrölt babérlevél 
1 tk. őrölt bors


  • OREGÁNÓS - FOKHAGYMÁS CSIRKEMELL
50 dkg csirkemell
8 db fokhagyma reszelve
1 ek. oregánó
1 tk. só

A pácolást már több nappal a sütögetés előtt elkezdhetjük. Sőt el is kell. De legalább egy éjszakányit álljon az általunk elkészített pácban.
A leggyorsabban és a legtisztábban a következőképpen készítem a húsokat. Veszek egy nagy hűtőtasakot, ebbe minden hozzávalót beleszórok a húsok nélkül. Jól összemasszírozom azokat, majd a szeleteket is hozzáadom és a húsokkal együtt átgyűröm a ragadozóknak szánt alapanyagot :-) 
Végül lezárom a csomagocskákat és irány a hűtő vagy éppen a mélyhűtő. 
Innen már csak a sütés feladata marad hátra.

Emellett nagyon szeretek parázsburgonyát, cukkinit, különféle zöldségeket is a forró vaslapra dobni! Mennyei finomságok kerülnek az asztalra. Bízom benne, hogy sikerült egy kis szabadtéri kuktálkodásra csábítani benneteket! 

Jó sütögetést kívánok mindenkinek! :-) 




Népszerű bejegyzések