Citromos sárgadinnyelekvár



Christine Ferber nagy lekváros könyvét bújom napok óta és gyűjtöm az ötleteket. Imádom a tippjeit, variációit, apró kis rafinériáit. Inspirációban így nem szenvedtem hiány. Meg is alkottam a saját finomságomat. Rengeteg cukrot használ a lekvárkirálynő a lekvárjaihoz, így erre egy kis módosítást találtam ki. Csak tesztként merészeltem a projektbe vágni, de a szezon lejárta előtt még készülni fog jó néhány üveggel.


SÁRGADINNYÉRŐL RÖVIDEN:
4000 évvel ezelőtt már Perzsiában és Afrikában ismerték ezt a gyümölcsöt. Számtalan jótékony hatással bír. Például lázas megbetegedésekre kiválóan alkalmazható. Vagy éppen a has bármely részén található gyulladást hatékonyan kezeli. Magas béta-karotin tartalommal bír, továbbá ásványi anyagokban gazdag: pl. kalcium, foszfor, vas, kálium, C-vitamin, folsav...csak néhány a teljesség igénye nélkül.





Hozzávalók 3 db 2 dl-es üveghez

60 dkg sárgadinnye húsa
15 dkg cukor
1 db citrom héja
1/2 citrom leve
1/2 csomag Dr. Oethker dzsemfix 3:1



















A gyümölcshúst felkockázom, majd egy lábasba teszem. 

A cukrot rászórom a sárgadinnyére és a dzsemfixet is a lábasba öntöm. 


Majd egy botmixerrel szépen összeturmixolok mindent. 


Végül a citromot meghámozom, de csak a sárga héját használom fel. Egy falatnyi sem maradhat a fehér részből rajta. 


A citromhéjat vékony szálakra vágom és egy fél citrom levét belefacsarom a pürébe.

Felteszem a tűzre közepes lángon főni a lekvárt. Megvárom, hogy felforrjon a lekvár, majd takarékra veszem és további 5 percig főzöm. 

Közben az üvegeket sterilizálom. Én ecetes meleg vízben mosom ki a leendő lekváros csuprokat és a fedőket, majd egy tepsibe sorakoztatom öblítés után  azokat. 
Végül alacsony lángon sütőben kigőzölöm az üvegeket. 

Térjünk vissza a lekvárhoz. Húzzuk le a tűzről a forró, édes keveréket és merjük az üvegekbe, csavarjuk rájuk a fedelet és irány a száraz dunszt. 

Dzsemfix 3:1-ben
Mint utószóként visszatérek ehhez a momentumhoz. Sokan nemet mondanak az ilyesmire, de engem meggyőzött, sőt Anyum is. Igazából ő már 1 éve ezt a terméket használja és mesés lekvárokat készít. Olyanokat, hogy csak ámulok. Friss, üde szín, rövid főzési idő, kevés cukor. Mind-mind a Dr. Oethker terméke mellett szól. A szkeptikusoknak is csak ajánlani tudom! Egy próbát megért!

Népszerű bejegyzések