2014. március 4., kedd

Húshagyókedd & a palacsinta világnapja + 3 palacsintarecept a blogról


Ma húshagyókedd van és egyben a palacsinta világnapja!

Tudjátok, hogy mi a húshagyó kedd?
"A húshagyókedd a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény egyházi évben, azaz a hamvazószerda előtti nap. A név is a böjt kezdetére utal, azaz ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani. Mind Magyarországon, mind a világ számos más pontján különféle ünnepségek és népszokások kapcsolódnak naphoz, sok helyütt karneválnak vagy fesztiváloknak ad helyet. Francia neve Mardi Gras, szó szerint „kövér kedd”. Angol neve Shrove Tuesday (gyóntató kedd), inkább a böjt előtti megtisztulásra utal. Orosz neve blinij vtornyik, szó szerint „palacsinta kedd” a pogány korból ered és a napra utal. A húshagyókedd mozgó dátumú ünnep, időpontja a húsvét időpontjától függ, a húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap utáni kedd."

Három palacsintarecept a blogról:

A színes:
Bazsalikomos palacsinta színes nyári raguval
http://boldogkukta.blogspot.hu/2012/07/russell-hobbs-turmixgep-bazsalikomos.html

A francia:
http://boldogkukta.blogspot.hu/2012/02/vi-recept-crepes-fines-sucrees-vilagos.html

A halas:
http://boldogkukta.blogspot.hu/2014/01/algyoi-halaszcsarda-kostolo-gault.html