Kaktuszfüge


A héten a Lidl zöldség-gyümölcs részlegén tekeregtem egy kicsit és ezekre az Olaszországból származó színes kaktuszfügékre bukkantam. Örülök neki, hogy néhány különlegességet is meg lehet már vásárolni egy átlagos üzletben.

MI EZ? 
 Egy gyümölcs, mely a fügekaktusz vagy ismertebb nevén a medvetalp(Opuntia sp.) termése. Tuna vagy lófüge néven is ismert eledel. A mexikói és dél-amerikai konyha kedvelt alapanyaga, de európa mediterrán területein is örömmel fogyasztják az emberek. 
5-10 cm hosszú, ovális termések zöld, narancs, barna, lilás, bordós árnyalatokban pompázhatnak.Húsa lédús, áttetsző, magokkal teli. Íze savanykás.


HOGYAN HASZNÁLJUK FEL? 
Általában bolti forgalomba tüskementesen kerülnek. De ezeken a példányokon apró, szinte láthatatlan tüskék sora állt, mely igen fájdalmasan be tud fészkelődni a bőr alá. 
Kaktuszfüge kettévágva
Ezért először papírtörlővel alaposan töröljük át a kaktuszfügéket, majd mossuk meg. Vagy kesztyűben hámozzuk meg! De mindenképpen vigyázzunk a tüskékkel! Vágjuk le a vastagabb végeket, majd hámozzuk meg egy késsel vagy zöldséghámozóval. 

MIT KÉSZÍTSÜNK BELŐLE?
Nyersen magában fogyasztva étkezés zárásaként tálalják általában. Aszalva, gyümölcssalátaként, friss levesekben is megállja helyét, de kompót is készülhet például belőle. 
A húsételekkel is jól kombinálható. Szárnyasokkal, nyársra tűzve, de még borjúval is jól passzol. 
Sorbet, parfé, fagyi, sőt még lekvár alkotóeleme is lehet. Egy próbát mindenképpen megér! 





Népszerű bejegyzések