A mi ajvárunk


A szerbiai túrnák meghatározó volt számomra. Ismét sok-sok új ízzel, tapasztalattal lettem gazdagabb. Az egyik kedvencünk az ajvár lett. Amióta megkóstoltam újra életre szerettem volna kelteni ezt a finomságot a saját szánk íze szerint. Végre sikerült! Hétvégén a veresi piacon nagyon jó áron sikerült kápia paprikához jutnom, továbbá friss padlizsánok is kerültek a kosárba.

De tisztázzuk először, hogy mi is az az ajvár! 
"Az ajvár paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített mártás, amit leginkább húsok mellé kínálnak, de salátát is ízesíthetnek vele. Az ajvár kiváló különféle pikáns mártások készítéséhez, levesek ízesítéséhez. Hideg mártásként majonézzel vagy tejföllel-kefirrel is össze szokták keverni sültek mellé. Túlnyomórészt a Balkánon népszerű, de leginkább Szerbiában. A paprikától függően lehet édes vagy csípős."
Forrás: Wikipédia


Hozzávalók 1,5 liter ajvárhoz: 


1,5 kg kápia paprika
3 db ujjnyi chili paprika
3 db padlizsán (kb. 80 dkg) 
6 ek. olíva olaj 
10 gerezd fokhagyma
1 tk. só

Ez az ajvár teljesen lusta változata. A paprikákat megmossuk és csumástól egy tiszta tepsibe tesszük (chilit is). A padlizsánokat kettévágjuk és szintén egy tiszta tűzálló edénybe sorakoztatjuk a héjukkal lefelé. 

A sütőben közepes fokozaton a paprikát 30 percig sütjük, a padlizsánt pedig 45 percig. 

Kivesszük és egy tálba rakva lefedjük vagy alufóliát teszünk a tepsi fölé. A lényeg, hogy minimum 2 órát pihenjen a gőzben és így hűljön ki, hogy a héjukat könnyen lehúzhassuk. Akár már előző este is előkészíthetjük a zöldségeket és másnap már csak meg kell tisztítanunk azokat. A paprikákból a csumával együtt a magokat is kiszedjük.


Egy botmixer vagy esetemben turmixgép segítségével pépesítjük a zöldségeket. A padlizsán és paprika húsához friss fokhagymát adunk egészben, 1 tk. sót és 6 ek. olívaolajat. Nem daraboltam, csak nagyobb részekre tépkedtem a zöldségeket. Néhány perc alatt krémesre pürésítjük az egészet a gépben. A turmixgép kellően erős ehhez a művelethez és időben is ezzel járunk a legjobban. A só mennyiségén ízlés szerint változtathatunk, a padlizsánnal pedig az ajvár krémességét állíthatjuk be. Minél többet rakunk bele, annál krémesebb lesz. De vigyázzunk, nehogy túlzásba essünk vele, mert elnyomja a paprika ízét és színét. 

Frissen azonnal kínálhatjuk hagyományosan csevaphoz vagy pljeskavicához. De egyszerű fasírthoz vagy sültekhez is tálalhatjuk. A chili nem kötelező a receptbe, de mi azt szeretjük, ha egy picit pikánsabb az ajvár. 

Érdemes hozzálátni, nagyon finom a végeredmény! 
 




Népszerű bejegyzések