Tüzes savanyúság gyöngyhagymával


 Beköszöntött a hétvégén november. Ez nem azt jelenti, hogy kifogytunk mindenféle spájzolandó finomságból... Sőt! Alma lekvár, citrusmix lekvár, sült tökös ivólé, savanyúság is bátran készülhet a kamra nem éppen kongó polcaira.  Tudom sokunknál még tumultus van a konyhai raktárunkban, mert a nyárról mentettünk némi gyümölcsöt és zöldséget a szűkebb időkre. De az én Fecóm roppant módon imádja a csípős savanyúságot. Ezért vásárolgattam a veresi piacon.  Az apró tüzes paprikát még most is kínálgatják az idős nénik-bácsik és némi gyöngyhagymát is ki tudunk fogni egy-egy árusnál. Ez egy kicsit speciálisabb, de nélküle is tökéletes az ízletes zöldségkeverék. Esetleg fokhagymával helyettesíthető. 

Hozzávalók 2 db 5 dl-es üveghez:

40 dkg gyöngyhagyma (fokhagymával is helyettesíthető)

25 dkg apró, csípős paprika (több fajta is lehet vegyesen)
1 liter víz 
2 dkg cukor
1/2 ek. só
1 kk. nátrium benzoát
0,5 dl 20 %-os ecet
1 tk. köménymag
1 tk. mustármag
2 db babérlevél
4 szem bors 

A hagymát és a paprikát megtisztítjuk és megmossuk. A paprikáról a csumát eltávolítottam, hogy megelőzzem a romlás folyamatát. A csuma helyén egy kis villával vagy hústűvel megszurkálom a zöldséget. Így belemegy majd a fűszeres lé zamata is.

Egy edénybe vizet öntünk. A cukorral, sóval, nátrium benzoáttal, a köménymaggal, mustérmaggal, babérlevéllel, borssal és ecettel összeforraljuk a vizünket, majd hagyjuk 5 percet pihenni a főzetet a tűzről lehúzva.

A befőttes üvegeket előre sterilizáljuk a sütőben, majd a paprikát és a hagymát vegyesen az üvegbe töltjük. 

Végül felöntjük a savanyúságunkat az ízletes lével és lezárjuk az üvegeket. Egy törölközővel kibélelt kosárba rakom, bebugyolálom az üvegeket és száraz dunsztban hagyom kihűlni a téli csemegénket! Fogyasztásig kb. 2 hetet várni kell. Ez az a minimum idő, mely alatt átveszik a zöldségek a levünk zamatát.

Jó étvágyat kívánok hozzá!


Népszerű bejegyzések