Verhetetlen nyúlpástétom


Ha az ünnepi reggeliket egy kis különlegességgel szeretnétek megkoronázni, akkor itt egy nagyon jó tipp. Verhetetlen nyúlpástétom reggelire, ebédre, vacsorára... Kezdhetném úgy is, hogy végy egy puskát és lőj egy szép nyulat a mezőn. Ennek hiányában szerezz be az üzletből vagy éppen a környezetedben lévő őstermelőtől egy tapsifülest. Vértezd fel magad egy kis türelemmel, vesd be magad a boszorkánykonyhában és falatozz nagy-nagy élvezettel! Egyáltalán nem nehéz a húskrém elkészítése, lássatok hozzá bátran.

Hozzávalók:
1,5 kg nyúlhús (vad- vagy házinyúlból is elkészíthető
20 dkg  nyakaskaraj (zsírosabb disznóhús) 
1 ek. só
1 ek. kakukkfű
1 db kb. 3 cm-es egész fahéj
6 szem fekete bors
2 szem borókabogyó
1 db babérlevél
2 db szegfűszeg
70 dkg disznózsír 
15 dkg sárgarépa
5 dkg zellerszár
5 dkg vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma

A nyulat a felhasználás előtti este előkészítjük. Megmossuk és kisebb darabokra vágjuk a csonttal együtt az egész nyulat. Nem fejtjük le a csontról a húst. Én a gerincet 3 részre aprítottam, a combokat egészben hagytam. Megsóztam és kakukkfűvel beszórtam a nyúldarabokat. Hűtőben egy éjszakát letakarva pihentjük. 

Másnap egy tűzálló edénybe rakjuk a húsokat, hozzádaraboljuk kb. 3x3 cm-es méretben a nyakaskarajt, rászórjuk az egész borsot, a borókabogyót, a babérlevelet, szegfűszeget és 6 gerezd megtisztított fokhagymát. 

A disznózsírt megolvasztjuk és a folyékony állapotban a fenti húsokra és fűszerekre öntjük. Majd befedjük a tepsinket alufóliával és 2,5 órán át a legalacsonyabb fokozaton sütjük. Nem bántjuk, nem forgatjuk. A zsír ellepi a húsokat és szépen megsül benne. Igazából konfitáljuk a nyulat. 

Amikor elkészül a sütés a csontról a hús egyszerűen leomlik, könnyen kézzel is leszedhető. Kiemeljük a fűszeres zsírból a disznóhúst és a nyúlhúst, a csontokat megtisztítjuk és a húst szálakra szedjük. Végül felaprítjuk a húsokat egy éles késsel.

A sárgarépát, vöröshagymát megtisztítjuk. A sárgarépát négybe vágjuk, majd felszeljük. A hagymát felaprítjuk és a zellerszárat is hasonló vastagságúra daraboljuk, mint a répát. 

A fűszeres zsírból két evőkanálnyit teszünk egy serpenyőbe, majd hozzáadjuk a zöldségeket. 5 percig folyamatos kevergetés mellett dinszteljük az alapanyagokat. 

Végül összekeverjük a felaprított húst, a zöldségeket és átszűrve a fűszeres zsírt. Befőttesüvegbe vagy porcelán pástétomos tálkába töltjük az így kapott krémet és hagyjuk megdermedni. 
Tárolni mindenképpen hűtőben kell! Kb. 2 hétig biztosan eláll. Ebből a mennyiségből 2 db 0,5 literes edény krém készült. 

Tálalhatjuk pirítóson vagy csak puha kenyéren, kínálhatunk mellé friss zöldséget vagy savanyúságot is. Próbáljátok ki bátran!



Népszerű bejegyzések