2015. július 21., kedd

Csokoládéfagyi kakaóbab grillázzsal


A legfontosabbal kell kezdenem. Ez a recept nem saját találmány, hanem egyik kedven blogom, a Praliné Paradicsom révén tettem szert rá. Egyszerűen fantörpikus! Imádom Zsuzsi fantasztikus fotóit és a számtalan nyálcsorgató csokoládéból készült finomságát. Látogassátok meg az oldalt  és vesszetek el a sűrűjében. Csak egy picit átalakítottam a saját képemre a receptet. Íme az én változatom:

Hozzávalók a fagyihoz:
- 3 tojássárgája
- 7 dkg méz 
- 10 dkg étcsokoládé
- 250 g tej
- 200 g tejszín
- nagy csipet só

Hozzávalók a grillázshoz:
- 2 nagy ek. cukor
- 2,5 dkg kakaóbab


  • A tojássárgákat a mézzel elkeverjük és hozzáadjuk a tejet. Alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a krémünket, amíg sűrűsödni nem kezd. Ezt úgy teszteljük, hogy a főtt krémbe belemártunk egy kanalat. Ha szépen bevonja és nem folyik le a sárga édesség, akkor nyert ügyünk van.
  • Közben az étcsokoládét vízgőz fölött sima, tökéletesen folyósra olvasztjuk. Az elkészült krémbe beleforgatjuk a csokoládét, hozzáöntjük a tejszínt és egy nagy csipet sóval megsózzuk az egészet. 
  • Végül egy alaposan behűtött fagylalttartályt előhúzunk a fagyasztóból és fél óra alatt tökéletes minőségű csokoládéfagyit készítünk. 
  • Tálalás előtt tegyük a fagyasztóba az elkészült jeges desszertet kb. 1-2 órára. 
  • Egy mozsárban vagy nyújtófával durvára törjük az egész kakaóbabot.
  • A cukrot karamellizáljuk néhány perc alatt egy lábasban, majd lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a durvára tört kakaóbabot. 
  •  Egy zsírpapírra öntjük a grillázst, szépen elsimítjuk és hagyjuk megszilárdulni. Majd darabokra törjük a megszilárdult táblát és mozsárban darabosra törjük. 
  • A fagyit poharakba porciózzuk és tört kakaóbab grillázzsal megszórjuk.
Igazán különleges desszertet varázsolhattok magatoknak ebből a néhány alapanyagokból! Nem fogtok tudni betelni vele! :-)