Pannon Flavours – Gasztrotúrák a horvát és magyar határ mentén
Néhány héttel ezelőtt egy tartalmas gasztrotúrára invitáltalak benneteket horvát és magyar Baranyába. A Tenkes Csárda romantikus vidéki bája és kiváló konyhája azonnal lenyűgözött. Majd Villány pincéi és ízletes borai kényeztettek bennünket, szőlőnedűt kedvelőket. Utunk során a határmenti horvát vidéken igazi különlegességeket fedezhettünk fel, ilyen például a Kormorán étterem és a Kollár Pincészet. Zárásként pedig egy szederkényi farm és a hozzá kapcsolódó pécsi Jókai Bisztró került terítékre. Egy közös ponton találkozott az összes hely. Mind elhivatott a magas minőségű helyi termékek iránt és tudásuk legjavával kínálják nekünk, gasztorturistáknak.
Röviden körvonalaztam Nektek egy Európai Unió által támogatott együttműködést. Ez a Pannon Flavours névre hallgató összefogás, mely keretein belül a dél-dunántúli és az országhatár mentén élő horvát termelőket és vendéglátóhelyeket tömörítenek egy csoportba. A cél a gasztroturizmus fellendítése ezeken a területeken, továbbá a helyi termelők és a vendéglátóhelyek szoros együttműködésének kialakítása.
A magyar, horvát és angol nyelven elkészült igényes weboldalon
(http://pannonflavours.org/ mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő információt. 4 gasztroútvonalat állítottak össze a projekt munkatársai nekünk, így megismerhetjük a Baranya és horvát oldalról az Eszék-Baranya megye környékén található termelőket és produktumaikat, továbbá a projekthez csatlakozó vendéglátóhelyeket. Mindez
egy Magyarország és Horvátország közötti határokon átnyúló
együttműködési program keretében, IPA pályázati támogatással
jött létre.
Mindegyik útvonal konkrét tematika köré
épül:
Az Aktív Gasztronómia ösvénye a leginkább
kézzelfogható mindközül, ugyanis Pécset és testvérvárosát,
Eszéket összekötő zöld útvonal mentén alakították ki. A
kerékpárút hazai része 19 km-nyi földes és 23 km-nyi betonúttal
rendelkezik, teljes hosszában pedig 88 km-en keresztül vezeti a
kirándulni vágyókat. A legtöbben kerékpáron teszik meg az utat,
miközben 14 különféle helyi specialitásokkal szolgáló vendéglő
mellet haladnak végig.
A Vadregényes Ízekben szereplő termelők és
vendéglők specialitása a vadételek elkészítése. A legtöbbjük
olyannyira friss alapanyagokból készítik fogásaikat, hogy az
utcáról betérve nem is igen lesz mit feltálalniuk számunkra. Pár
nappal az érkezésünk előtt szükséges feléjük jelezni
szándékunkat, hogy még idejében beszerezhessék a vadakat a
közeli erdőkből.
Végül a Természet Ízeit követve többnyire
növényi alapanyagokból készülő specialitásokkal
találkozhatunk. Megkóstolhatunk különleges gazvacsorákat, ehető
virágokból készült fogásokat, klasszikus házi lekvárokat,
szörpöket. Természetesen ebben az útvonalba bekerült termelők
is készítenek húsárukat és tejtermékeket, persze kizárólag
hagyományos módszerekkel, így óvva saját és környezetünk
egészségét egyaránt.
A projekt célja:
a termelők és éttermek tájékoztatása a kezdeményezésről,
felmérésük (adatrögzítés, engedélyek, termékek és
szolgáltatások alkalmassága, stb.), másrészt az összefogás
népszerűsítése: weboldal készült, amelyen keresztül
vásárolhatnak is az érdeklődők,
marketingeszközök gyártása, amelyek magát a termelőt segítik,
illetve sajtónyilvánosság, hogy mindez a széles közönséghez is
eljusson.
A héten érdemes lesz követni a blogot. Néhány receptet megsúgtak nekünk vendéglátóink!