Csírák


Az időjárás egyre többször szürke, esős oldalát mutatja meg nekünk. A friss zöldségekből egyre kevesebb kerül a zöldségesek standjaira. Érdemes új vitaminalternatívák után nézni. A csírák erre tökéletesen jó szolgálatot tesznek. Már bármelyik nagyobb szupermarket polcain megtalálhatóak ezek a zsenge hajtások kis műanyag dobozkákban körülbelül 300-400 Ft/10 dkg átlagáron. 
Rövid kisokos lesz ez a bejegyzés azoknak, akik most ismerkednek ezzel az értékes vitaminforrással. Telítetlen zsírsavakban és ballasztanyagokban gazdag szálakról a következőket érdemes tudni: 

  • Élő ételek, melyeket kimondottan csíráztatásra szánt magokból fény és nedvesség által nevelünk a fogyasztásig
  •  Magas a vitamintartalmuk, jelentős az aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványi anyag tartalmuk. A-, B-, C-, D-, E-, G- és K vitamin, valamint számos ásványi anyag (kalcium, magnézium, foszfor, kálium, nátrium és szilícium) található bennük.
  • Csírákat csak nyersen fogyasszunk!
Felhasználásuk tökéletes szendvicsekbe, salátákba, tálaláskor ételek díszítésére, sőt még krémekbe is.
Különböző magokból nevelt csíráknak más-más ízük van. Például mustármagcsíra csípős, búzacsíra kissé édeskés.
A csírák jótékony élettani hatásai segítenek feltölteni szervezetünk vitaminkészletét.

 

Népszerű bejegyzések