Tejfölös-tárkonyos raguleves szarvashúsból


 Horgásztúráink alkalmával mindig próbálok valami különlegességet az asztalra tenni. Ez nem azt jelenti, hogy vagyonokat költök alapanyagokra, bonyolult folyamatokat követek, hanem valami kis csavarral újat próbálok alkotni. Sokszor rögtönöznöm kell, mert ezt-azt otthon felejtek vagy éppen menet közben jön az ihlet. Viszont így születnek a legjobb ételek. Már csak az arányokat kell megjegyezni és a konyha meleg falai között is elkészülhetnek a hosszú túrák után. 

Hozzávalók 2-3 személyre: 

30 dkg szarvascomb
15 dkg sárgarépa ( 2 db)
5 dkg fehérrépa (1 db)
1 közepes fej vöröshagyma
10 dkg húsos füstölt szalonna
1/2 ek. tárkony (friss)
2 gerezd fokhagyma
20 dkg gomba
1,5-2 l víz

1 pohár tejföl 
2 csapott ek. liszt

  • A szarvascombot kb. 2x2 cm-es darabokra vágjuk.  A vöröshagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. A füstölt szalonnát kicsi kockákra szeljük. Ezeket egy edénybe tesszük és közepes lángon 4-5 perc alatt megpirítjuk.  
  • Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felkarikázott sárgarépát és fehérrépát. Ízesítsük az alapunkat frissen aprított tárkonnyal és sóval. 
  • Felöntjük kb. 1,5-2 l vízzel az edény tartalmát  és kb. 45 percig főzzük a levest. Ekkor a felnegyedelt gombát hozzáadjuk a félkész leveshez.
  • A tejfölt 2 csapott evőkanál liszttel és egy kis lével simára keverjük és a leveshez öntjük. További 15 percet főzzük így. 
  • Forrón tálaljuk egy kis frissen aprított tárkonnyal megszórjuk.
Tudom nem ugyanaz, de ebben a levesben helyettesíthetjük a szarvashúst sertés- vagy marhahússal. A bejegyzés végén még röviden megosztanom veletek a tapasztalataimat a FOX főzőszettemmel kapcsolatban. Sokadik túrán vagyunk túl és ezek az edények még mindig olyan állapotban vannak, mintha újak lennének. A teflonbevonat még mindig tökéletes és valóban strapabíró anyagból készült ez a helytakarékos 4 darabos szett. A hozzá való palack is akár 2 túrát is kibír folyamatos használat mellett. Hosszú távú beruházásként megéri a befektetést! 



Népszerű bejegyzések