Almás-mazsolás "csigatorta"
Töprengtem, hogy mivel indíthatnám az ünnepi készülődést. Így esett a választásom egy gyors és kevésbé költséges, de annál látványosabb édességgel. Igazi családi csemege. Mindenki letörheti belőle a maga darabkáját. De nézzük, hogy hogyan is szülteik a desszert!
Hozzávalók 8 személyre:
Elkészítési idő: 90 perc
50 dkg liszt
3 ek. cukor
1 db egész tojás
1 db tojássárgája
2,5 dl tej
2 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
Csipet só
40 dkg alma
10 dkg mazsola
1 kk. fahéj
2 ek. akácméz
- 2,5 dl tejben felfuttatjuk egy csipet cukorral az élesztőt. Ezután hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt egy nagy tálba szitált liszthez.
- 3 ek. cukrot, 1 db egész tojást és 1 db tojássárgáját, 5 dkg olvasztott vajat és egy csipet sót a tál tartalmához adunk. Alaposan összegyúrjuk az alapanyagokat, letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságú téglalap alakú formára nyújtjuk.
- Az almákat megpucoljuk és kimagozzuk. Körülbelül 1x1 cm-es darabokra vágjuk a gyümölcsöket.
- A kinyújtott tésztát megszórjuk az almával és a mazsolával. Meghintjük az egészet vékonyan fahéjjal és akácmézet csorgatunk a gyümölcsökkel megpakolt tészta tetejére.
- Feltekerjük az egészet és körülbelül 3 cm széles szeleteket vágunk a töltött tekercsből.
- Kivajazott 26 cm-es sütőformába szorosan egymás mellé helyezzük a levágott szeleteket.
- 60 percig sütjük a "csigatortánkat" közepes lángon. Vékonyan porcukrozva langyosan tálaljuk!