2015. december 1., kedd

Almás-mazsolás "csigatorta"


Töprengtem, hogy mivel indíthatnám az ünnepi készülődést. Így esett a választásom egy gyors és kevésbé költséges, de annál látványosabb édességgel. Igazi családi csemege. Mindenki letörheti belőle a maga darabkáját. De nézzük, hogy hogyan is szülteik a desszert!

 
Hozzávalók 8 személyre:
Elkészítési idő: 90 perc
50 dkg liszt 
3 ek. cukor 
1 db egész tojás 
1 db tojássárgája
2,5 dl tej 
2 dkg élesztő 
5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
Csipet só  
40 dkg alma
10 dkg mazsola
1 kk. fahéj
2 ek. akácméz
  • 2,5 dl tejben felfuttatjuk egy csipet cukorral az élesztőt. Ezután hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt egy nagy tálba szitált liszthez. 
  • 3 ek. cukrot, 1 db egész tojást és 1 db tojássárgáját, 5 dkg olvasztott vajat és egy csipet sót a tál tartalmához adunk. Alaposan összegyúrjuk az alapanyagokat, letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát.
  • A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságú téglalap alakú formára nyújtjuk. 
  • Az almákat megpucoljuk és kimagozzuk. Körülbelül 1x1 cm-es darabokra vágjuk a gyümölcsöket. 
  • A kinyújtott tésztát megszórjuk az almával és a mazsolával. Meghintjük az egészet vékonyan fahéjjal és akácmézet csorgatunk a gyümölcsökkel megpakolt tészta tetejére. 
  • Feltekerjük az egészet és körülbelül 3 cm széles szeleteket vágunk a töltött tekercsből. 
  • Kivajazott 26 cm-es sütőformába szorosan egymás mellé helyezzük a levágott szeleteket. 
  • 60 percig sütjük a "csigatortánkat" közepes lángon. Vékonyan porcukrozva langyosan tálaljuk!