Petrezselyem


Átböngésztem a fűszerek rovatot és megdöbbenéssel vettem észre, hogy jó néhány alapfűszer kimaradt a felsorolásból. Ezt szépen sorban pótolni fogom. Elmaradhatatlan a levesekből, petrezselymes krumpli elképzelhetetlen nélküle és jó néhány ételből igazán hiányozna, ha nem lenne. 

 FELHASZNÁLHATÓ RÉSZEI
A gyökérpetrezselyem esetében mind a levelet mind pedig a gyökeret felhasználjuk. A metélőpetrezselyem esetében viszont csak a levelek a zsenge szárral kerülnek feldolgozásra.  
LEÍRÁS
Levelei fodrosak vagy simák, fogazott szélűek, világoszöldek.

ÉRDEKESSÉG
A petrezselyem név a latin petroselium szóból származik, mely a görög petrosz („kő”, „szikla”) és szelion („növény”) szavakból ered.

GYÓGYÁSZAT
A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású. Vízhajtó hatású. Gyógyteát is főznek a szárított leveléből. 

AROMA
Friss, erőteljes friss fűszeres ízük van

FELHASZNÁLÁS
Levesek elengedhetetlen része. A petrezselyemlevél illóolaját felhasználja az élelmiszer-, kozmetika- és gyógyszeripar is.

BESZERZÉS
Frissen kora tavasztól szedhető a kertben, cserépben egész évben megvásárolhatjuk a metélőpetrezselymet a nagyobb bevásárlóközpontokban. Otthon is termeszthetjük akár lakásban. Szárított változatban is vásárolhatunk belőle.

 

Népszerű bejegyzések