Medvehagymás nokedli


A nokedli vagy galuska szinte mindenkinek ismerős. Egyszerű, olcsó és gyorsan elkészíthető étel. Lehet köret, lehet tojásosan főétel, akár levest gazdagíthatunk vele, de még rakott formában is igazán ízletes. Ha pedig a hagyományos alapot egy kis medvehagymával megbolondítjuk, akkor páratlan végeredményt kapunk! 

Tudtátok?
Van olyan vélemény, hogy a nokedli az olasz gnocchi magyarosított változata főtt krumpli nélkül. Állítólag a 15. században Mátyás király felesége, Beatrix révén ismerték meg a magyarok, és az itáliai udvari szakácsai honosították meg nálunk.Nokedli szavunk (hasonlóan, mint a hokedli, ródli, blődli, rahedli, cvekedli, tarkedli, pukedli, vimedli, stampedli, hecsedli, partedli, puszedli, fándli, cirfandli, svindli szavunk), a bajor-osztrák eredetű Nockerl szóból jött létre és mintegy 110-120 éve az északnémet Nock ('kavics, gömbölyded alakú szikla, sziklazátony' jelentésű) szó nyomán (utalásul a forró vízből fel-felbukkanó tésztadarabkákra) keletkezett. Szinonimája a galuska szavunk. Tótfalusi István Magyar etimológiai nagyszótára szerint a galuska "apró darabokra szaggatott lágy főtt tészta". A szó lengyel eredetű és a galuszki[4] szó kiejtés szerinti átvétele.
Forrás: Wikipédia 

Elkészítés: 15 perc
Hozzávalók 2 személyre: 

2 db egész tojás
1 nagy csipet só
2 púpozott ek. aprított medvehagyma
kb. 20 dkg liszt (amennyit felvesz)
víz

Tegyünk fel egy nagy lábas vizet melegedni. 

A medvehagymát aprítsuk fel és tegyük egy edénybe. Adjuk hozzá a tojásokat, a lisztet és egy nagy csipet sót. 

Annyi vízzel dolgozzuk össze a tésztát egy villa segítségével, hogy ne legyen se túl lágy, se túl kemény. A galuskaszaggatón könnyen át tudjuk dolgozni, de ne legyen folyós állagú. 

Lobogó vízbe szaggatjuk a galuskát. Kb. 5-10 perc alatt kifőzzük a nokedlit, leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük és egy kevés vajjal (2-3 dkg) még melegen bekeverjük. 

TIPP! 
A nokedliszaggatót és az tésztamaradékos edényt hideg vízzel öblítsük el! Akkor gyorsan el tudjuk mosni. Meleg víz hatására nyúlósabb és nehezebben eltávolítható a massza.   
 

Népszerű bejegyzések