Szalajka-völgy pisztrángjai


A tavasz első meleg napjaiban a Szalajka völgy felé vettük az irányt. Túrázás szempontjából zseniális hely. Barlangok, vízesés, kisvasút, pisztrángok, tiszta vizű patakok, vízesések és hihetetlenül friss levegő.
Nem volt most tudatos gasztroélmény kutatás, hanem most a túrázás volt a lényeg. Így leltünk rá útközben megfáradt vándorként a Sáfrány pisztrángudvarra. Már messziről táblák jelezték, hogy ide érdemes betérni. Az utóbbi időben valahogy akaratlanul a pisztrángok közé keveredek.


Több, mint 25 éve már, hogy családi vállalkozásként működteti a pisztrángtenyészetet Sáfrány László és német  származású felesége, Kerstin. Márciustól egészen novemberig várják az éhes vándorokat minőségi füstölt és frissen készített termékeikkel. 
A Facebook oldalon aktuális információkat mindig megtaláljátok a Sáfrány Pisztrángnál.  


Számomra már ezek a pisztrángokkal teli medencék is bámulatosak ebben a környezetben. Friss vízben sincs hiány, hisz ez elengedhetetlen a halak neveléséhez. Maga a kezdeményezés is remek, hogy rögtön szinte frissen, kifogás után ehetünk a pisztrángokból. Védjegyük a bükkfán (nem fűrészporon) füstölt pisztráng. Ebből volt szerencsénk vásárolni is és valóban páratlan.


A Sáfrány pisztrángudvar felépítése igazán egyszerű, de mégis egyedi. A halneveldék mellett áll egy házikó, kint padok és asztalok a gyönyörű környezetben. Két mobil kocsi található. Az egyikben mennyei füstölt pisztráng kapható elvitelre, a másikban pedig frissen készítik az ételeket. Sajnos mi zárás előtt nem túl sokkal érkeztünk, de még így is nagyon kedvesen szolgáltak ki bennünket és egy pisztrángfilés szendvicsre még jutott idő. 
Meg kell hagyni, hogy a nemes egyszerűséggel tökéletes halfilé megsütve, egy kis káposztasalátával és mézes magos mustárral mennyei volt.  

Nagyon tetszett, hogy itt nincs felesleges körítés, itt egyszerűen egy kiváló alapanyagot kóstolhat az ember.  
Megfogadtam, hogy hasonló szendvicset én is készíteni fogok majd egy-két saját fogású pisztrángból, de ha erre visz újra az utunk, akkor biztosan más fogást is ki fogunk próbálni. Az alábbi táblán mindig fent van az aktuális ajánlat, a pontos ár. Mindenkit csak arra tudok buzdítani, hogy próbálja ki ezeket a fogásokat.
Nagyon tetszett, hogy az udvar mellett megtalálható volt a két pisztrángfaj bemutatása egy-egy nagy táblán. Érdemes elolvasni. 

 








Nyitva tartás:
3348 Szilvásvárad, Park út 12. sz. alatti bolt: H-P 7:30 – 16:00
szalajka-völgyi pisztrángtelep: H-P 11:00-17:00 (hétvégén 11:00-18:00)

Telefon:06-30-958-59-62









Végül, de nem utolsó sorban ajánlom figyelmetekbe a Szalajka völgy mesés forrásaival, tavacskáival, vasúttal, múzeummal, mini dámparkkal tarkított túraútvonalát. Zseniális egy napos program a természet szerelmeseinek családdal vagy éppen nélküle. 

Népszerű bejegyzések