T-bone steak balzsamecetes-rozmaringos pácban
Ismét egy finomságot hozok Nektek. A nagy kultusznak örvendő T-bone steaket pihentettem most egy ízletes pácban. Jó szívvel ajánlom mind marha, mind pedig sertéshúshoz is ezt az egyszerű ízesítést. Fecóm nagy T-bone steak rajongó, én pedig egy igencsak levehető vagyok a lábamról egy porterhouse steakkel.
MI AZ A T-BONE STEAK?
Hátszínből (nagyobb rész) és bélszínből (kisebb rész) áll. Egy "T" alakú csont a keresztcsigolyából választja el az előbbi két részt.
Hozzávalók 2 személyre:
2 db 35 dkg-os T-bone steak
2 gerezd fokhagyma
2 ág friss rozmaring
1 ek. szárított oregánó
2 ek. mustár
1 dl olívaolaj
0,5 dl balzsamecet
só
őrölt fekete bors
Tálalás előtt Fleur de sel grande só
Hús a pácban! :-) |
A T-bone steakeket megsózzuk és frissen őrölt fekete borssal is megszórjuk, majd a pácba forgatjuk és két ágacska rozmaringot is a húsok mellé rakunk. Aki szeretné fel is apríthatja a rozmaringot, de én jobban szeretem, ha egyben van ebben az esetben. 1 órát állni hagyjuk ebben a pácban, de a legjobb, ha egy éjszakán át pihen a hűtőben lefedve a hús.
Alaposan felforrósítjuk a serpenyőt. Ez ezt jelenti, hogy ha a tenyerünket a forró edény fölé tartjuk kb. 5 cm-es magasságban, akkor a felfelé áramló hő miatt csupán 4-5 másodpercig tudjuk ott tartani. A serpenyőt nem olajoztuk ki, a pácban található olívaolajra hagyatkozunk.
Jöhet a sütés. Ez természetesen mindenkinek az ízlésére van bízva.
Rare/véres: 52°C 2 perc oldalanként
Medium/ rózsaszínre sütött 60°C 3-4 perc oldalanként
Well done/ átsült teljesen átsült 75-80°C 5-6 perc oldalanként
(Függ a hús vastagságától és minőségétől!)
Nem forgatjuk feleslegesen a steaket, mindösszesen csak egyszer tesszük meg mindezt.
Végül kivesszük a serpenyőből a T-bone steaket és megszórjuk vékonyan Fleur de sel grande sóval. Alufóliával lefedve 5 percig pihentetjük a húst.
Tálaláskor grillezett zöldségeket kínálunk mellé.