Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál - Soponya


Szívügyem a vadgasztronómia. Bármilyen versenyen, tévéfelvételen,
de akár a mindennapokban is örömmel viszem a kiváló magyar vad hírét. Így nem volt kérdés, hogy ma Soponya felé vesszük az irányt. Most tegyetek velem egy virtuális kirándulást. Remélem kedvet kaptok egy kis vadételhez a mai bejegyzés után. Az idén már 11. alkalommal került megrendezésre a soponyai Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál.
A hazai csapatok mellett ebben az évben már a környező országokból is neveztek a főzőversenyre.

A FESZTIVÁL RÖVID TÖRTÉNETE:

2007-ben került átadásra a soponyai Ökoturisztikai Központ, mely megünneplésének alkalmából szűk körű házi főzőversenyt rendeztek és közel 300-an vettek részt a rendezvényen. Majd teltek az évek, a hagyomány megmaradt. Annyi változás történt, hogy egyre duzzadt a résztvevők száma. Mára már nem csak hazai versenyzők állnak rajthoz, hanem külföldiek is. A Vadgasztronómiai Fesztiválon az utóbbi években több, mint 5000 vendég fordult meg.
Számtalan programmal, Fácános kupa névre hallgató koronglövő versennyel és STIHL Országos Fakitermelő Bajnoksággal is találkozhatnak a látogatók már évek óta. 


A Vadex Zrt. és a Magyar Vadgazdálkodók Egyesülete szervezésében került megrendezésre az idei fesztivál. Több díjért lehetett versengeni. Az egyik a Vadételek asztala nevet viseli. Ez a fő versenyszám. Itt az a feltétel, hogy bográcsban készüljön az étel. Kategóriánként díjazzák az első három helyezettet, akik szarvasból, őzből, vaddisznóból és muflonból főzhettek. A másik pedig a Vadgasztronómiai Nagydíj, melynél bármilyen formában szabad tűzön készülhetett az étel.  Mindemellett az Erdei Ételek Mestere címet, Gasztrodesign különdíjat és a Legjobb Határon Túli Csapat díját is elnyerhették a nevezők.
Igen illusztris zsűrit köszönthettek a főzőversenyen. Csak néhány nevet emelnék ki, mint például Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke vagy éppen Ruprecht László a Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke. 

Érdemes a szombati napon még 12 óra előtt megérkezni a rendezvényre, mert akkor valóban bepillantást nyerhetünk a csapatok munkájába és utána még bőven válogathatunk a finomabbnál finomabb falatok közül. 1500 Ft-ért vásárolhattak a vendégek étkezési jegyet, amellyel egy adagnyi ételt választhattak vagy a csapatok vadételeiből, a helyben készül sült vadmalacból, óriás bográcsban főtt vadpörköltből, tárcsás vadraguból és vadburgerből. Az óriásbogrács pedig igazán látványos volt. 1300 adagnyi vadpörkölt készült benne.


Mi is kóstolgattunk a versenyzők műveiből. Sültek, vadraguk gombával, áfonyával, gyöngyhagymával, vadas ételek dödöllével, zsemlegombóccal, burgonyafánkkal...
Igazán változatos ízekkel találkozhattunk. Sajnos a számomra legizgalmasabbat már nem lehetett letesztelni, de fotó készült róla. Ez a sült vaddisznó gerinc édesburgonyával és fenyőredukcióval, amelyet a legalsó fotón láthattok.



 Több csapattal bátran szóba lehetett elegyedni, meséltek az ételről, megkérdezhettük, hogy mi rotyog a bográcsban. Hasznos lenne, ha a jövőben a csapatok akár egy papír lapra vagy egy táblára kiírhatnák a nagyközönségnek, hogy végül milyen finomság készült a szabad tűz fölött. Az ország számtalan pontjáról érkeztek csapatok, sőt határon túlról is, így mindenki más-más ízvilágot hozott magával.
A gasztronómia mellett számtalan nagyszerű programon részt lehetett venni. A nagyszínpadon zenekarok szórakoztatták a vendégeket, a  gyerekeket lufihajtogató bohóc és az erdő élővilágát bemutató sátor várta, a trófeákért rajongók is részesei lehettek egy szemet gyönyörködtető mustrának, sőt igényes kézműves portékák közül is lehetett válogatni. 

Örömmel láttam, hogy a Csejtei Tamás Vadászok Konyhája című műsora új részekkel fog gyarapodni. Mindenképpen nézni fogjuk!

Ha pedig valaki kedvet kapott a vadételek elkészítéséhez, akkor azok azonnal bevásárolhatott az Erdei Delikáteszben. Fűszerek, vadhúsok, szarvas szalámik, szörpök és lekvárok is a kínálat részei voltak. Sőt még Kocsis Bálint kiváló CSIKOS termékeivel is találkozhattam, amelyek kiválóak egy-egy vadétel mellé. Bevallom, ha éppen nincs a hűtőben vadhús és szükségem van rá, akkor örömmel vásárolok VADEX termékeket.Megbízható minőséget képvisel.



Néhány technikai információ: 
A belépő 1500 Ft-ba került és az étkezési jegy szintén 1500 Ft-ba került, mellyel egy adag ételt kóstolhattunk meg. 
A parkolás a rendezvényhez vezető út melletti füves területen ingyenes volt és innen könnyű, rövid sétával elértük a helyszínt. 
Akik az idén lemaradtak volna erről a programról, azok kövessék nyomon a rendezvény weboldalát: http://vadgasztro.vadex.hu/
Amennyiben még több fotót néznétek meg a rendezvényről, akkor látogassatok el a Facebook oldalamra. Ha pedig ízletes vadfogásokat készítenétek, de ötletre lenne szükségetek, akkor pedig csemegézzetek a vadreceptjeim közül. 

Végül megosztom Veletek a nyertesek listáját is: 

A főzőverseny nyertesei 2017.:


ŐZ kategória
1. Isaszegi vadászház  
2. Nagy-Sár-Hant Vt.
3. Jüllich Glas


SZARVAS kategória  
1. Magyar Honvédség Katonaszakács csapata
2. Kaszó Zrt.  
3. Pálinka lovagok

VADDISZNÓ kategória  
1. Kálozi sofőrök  
2. Kotyvaszta-NAK  
3. Karapancsa

MUFLON kategória  
1. A Székelyek  
2. Oryx Vadászbolt  
3. Sárrét Kft.

ERDEI ÉTELEK MESTERE  
1. Isaszegi vadászház

VADGASZTRONÓMIAI NAGYDÍJ  
1.Pereputty

GASZTRODIZÁJN különdíj  
1. Gyulaj Hütte

Legjobb KÜLFÖLDI csapat  
1. A Székelyek

Remek programok, kiváló hangulat és igazán ízletes ételek várták az idén is a kilátogatókat. Jövőre ne hagyjátok ki Ti sem a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált!
Viszlát jövőre!



Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések