2017. szeptember 25., hétfő

Pöfeteg gomba rántva


A hétvégén sikerült pöfeteg gombához jutnom és végre kipróbálnom. A Facebookon sok-sok tanácsot kaptam tőletek a gomba felhasználását illetően és ezért nagyon hálás vagyok. 
A legfontosabb, hogy gyorsan fel kell használni (maximum 2 napon belül), mert különben megsárgul és kesernyéssé válik az íze. Ezt a malőrt nem kockáztattam meg, így elkészítettem az általatok legtöbbet javasolt módon.

Elkészítési idő: maximum 30 perc
Hozzávalók 2-3 személyre:
30 dkg pöfeteg gomba 

15 dkg zsemlemorzsa
15 dkg liszt
4 db nagy tojás ("L"-es méret)
napraforgóolaj a sütéshez


A PÖFETEG GOMBÁRÓL RÖVIDEN:

A csiperkefélék családjába tartozó gomba ehető, mint ez a bejegyzés is mutatja. 
Lelőhelye a tápanyagban gazdag rétek, kertek és erdőszélek. Egész Európában megtalálható gomba. 
A képen látható példány "csak" egy 30 dkg-os változat, mégis akkora volt, mint egy kisebb labda. Több kilogrammosra is megnőhet és az átmérője akár 40-50 cm is lehet. 
Fiatalon érdemes szedni, amikor még ilyen fehér a külseje és a külső bőrétől könnyen meg lehet fosztani. 
Egy egyszerű kés segítségével lehúzhatjuk a vékony felső réteget. 
Végül felhasználhatjuk rántva (ez a legnépszerűbb) vagy pirítva, esetleg ragukban!  


  • Első lépésben tisztítsuk meg a külső rétegtől a gombát. Egy késsel könnyen le tudjuk kaparni a vékony bőrt.
  • Szeljük föl kb. 2 cm-es vastag szeletekre a gombát. Enyhén sózzuk meg mindegyiket.
  • Indulhat a hagyományos panírozás. Lisztbe forgatjuk, majd tojásba és végül zsemlemorzsába a pöfeteg szeleteket.
  • Forró olajban csupán néhány perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük a szeleteknek! Melegen tálaljuk!  

TIPP: 
Két szelet gomba közé tegyetek sonkát és sajtot, majd így panírozzátok be! Mennyei a végeredmény! 





Nyomtasd ki a bejegyzést!