10 érdekesség a pezsgőről



A legtöbb pezsgő szilveszter környékén fogy. Jómagam kevésbé vagyok rajongója ennek a nedűnek, de jeles alkalmakkor örömmel koccintok egy pohárkával. Mivel nem szeretnék túl komoly történelmi olvasmányt feltárni előttetek, ezért a mai bejegyzésben 10 könnyed, buborékost tényt osztok meg Veletek. 


MI A PEZSGŐ?

A Wikipédia szerint a bornak olyan fajtája a pezsgő, amelynél a bor második érése magában a palackban megy végbe. Az alapborokat (cuvée) úgynevezett élesztőből és cukorból álló triage (ejtsd tirázs) likőrrel vegyítik, amely hatására szénsavassá válnak. Alapvetően jóval bonyolultabb ez a folyamat és igen nagy szakértelmet igényel a jó pezsgő elkészítése, de az alapok erről szólnak. 

A pezsgő erősen savas borból készül: a lassú erjedés során hirtelen beálló hőmérséklet-zuhanásnak van kitéve, így az erjedés nem lesz teljes és marad bizonyos mennyiségű cukortartalom. Egy idő után bepalackozzák és melegebb környezetbe helyezik, hogy a borban szunnyadó élesztők a palackban ismét életre keljenek, és újra elkezdjék a cukor elfogyasztását, lebontását. Az erjedési folyamatnál keletkező szén-dioxid-gáznak nincs hová elszöknie, így szétárad a borban mindaddig, amíg a palackot ki nem nyitják.
Négyféle pezsgő készítési módszer ismeretes:
  1. Méthode traditionelle – 0,75 l palackos erjesztés
  2. Magnum palackos – 1,5 l palackos erjesztés hagyományos módon
  3. Tankban erjesztett vagy tankpezsgő
  4. Méthode rurale – a magas cukortartalmú must az elsődleges erjesztés során válik szénsavassá

JÖJJÖN 10 ÉRDEKESSÉG A PEZSGŐRŐL!

1.  Az első pezsgőt 1670 – 1715 között, a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon készítette, úgy hogy parafa dugóval zárta le az üveget, amelyet viaszba mártott drótkengyellel erősített rá. 

2. A pezsgő szavunkat Gróf Szécheni István alkotta, aki a Hitel című munkájában elsőként nevezte a franciák champagnierét pezsgőnek.

3. A pezsgőkészítés csak a parafa dugó feltalálásával vált lehetővé. 

4. 1825-ben Pozsonyban alapították meg az első pezsgőgyárat a Magyar Királyságban!

5. 1898-ra Magyarországon már nyolc jelentősebb pezsgőgyár működött.

6. A pezsgő durranásakor megközelítőleg 40 km/h sebességgel lövelli ki a palack a dugót! Óvatosan  
    a felbontáskor! :-) 

7. A tanulmányok szerint 750 ml pezsgőben 49 millió buborék található. Unalmas lehet a buborékszámoló munka! 

8. Egy pezsgősüvegben háromszor akkora nyomás van, mint például az autó kerekében.

9. Felmérések szerint Magyarországon évente 25 millió üveg pezsgő fogy. 

10. Az ország leghíresebb pezsgőgyára évente 8 millió palacknyi buborékos italt állít elő!

Szöveg forrása: Wikipédia



További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/




  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések