Itt repül a sült galamb - Párizsi bundában sült galamb
Szeretem elővenni azokat a recepteket, amelyek valamilyen szinten kötődnek a családunkhoz. Például régen Papusomék sok-sok galambot tartottak a padláson. Mama húslevest, tarhonyás galambot és sült galambot készített. Mindenki imádta ezt a fogást. Főleg azért mert először egy betegeket is talpra állító, igazán gazdag galamblevest főztek ebből a húsból. Majd kisütötték a levesből kiszedett főtt galambokat. Csongrád megyében a galambhús helyi specialitás volt régen. Most egy kicsit felelevenítjük ezt. ebben a bejegyzésben.
Hozzávalók 2 személyre:
2 db levesben főtt galamb
só
sütéshez olaj vagy zsír
A párizsi bundához:
20 dkg liszt
2 db tojás
2 dl tej
1 kk. só
➽ Első lépésben főzzünk egy finom galamb levest a link alapján.
➽ Szűrjük le a levest és a fél galambokat csepegtessük le a levestől és sózzuk meg vékonyan mindkét oldalukat a főtt húsoknak.
➽ Keverjük össze a bundához valót. Egyszerű sűrű, csomómentes tésztát keverünk tojásból, tejből, sóból és lisztből. Ne legyen túl folyós a tészta. Ha hígnak érezzük a keveréket, akkor tegyünk hozzá egy-két kanál lisztet. Ha pedig túl sűrűnek találjuk, akkor némi tejjel hígítsuk a tésztát.
➽ Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel olajat vagy zsírt (bő zsiradék legyen).
➽ A galambokat forgassuk bele a bundába és süssük aranybarnára mindkét oldalukat. Egy papírtörlőn csepegtessük le a húst a felesleges olajtól. Zsenge ecetes salátával és tört burgonyával tálaljuk!
