Kemence születik 2. - Az alapok

Egy kemence építése nem kis feladat. A legtöbben szakembert bíznak meg a munkával, de ha az élet úgy adja, hogy van 3 talpraesett ember, akik közül egy roppant nagy tapasztalattal rendelkezik és a másik kettő sem riad meg a munkától, akkor nekiláthatunk bátran a saját kézzel készült kemencének. 

Így történt, hogy 2018. áprilisában nekiláttunk a kemencénk megépítésének a Férjem és az Édesapám segítségével. Én pedig segédmunkásként tevékenykedtem. Téglát hordtam, talicskáztam, tettem, amit kell.  A munkálatok megkezdése előtt még megviccelt egy kicsit a természet. Az év utolsó vékony hótakarója is lehullott. Ebben az évben az összes szabadságunkat a kemence születésének áldoztuk, amelynek egy percét sem bánjuk. Természetesen sokkal könnyebb és gyorsabb, ha helyben van az ember, de a kétlaki életünk miatt ez nem ilyen egyszerű az esetünkben.
Fagyoskodtunk, izzadtunk, majd nyáron kicsit meg is sültünk. 

Adott volt a régi ólak és a góré helye. Dimbes-dombos törmelékes terület. No ehhez láttunk mi neki március 24-én.
Először szépen kimértük a kiülőnk alapterületét, majd megterveztük a kemence, a grillező és bográcsozó helyét. Természetesen ezeket már korábban lerajzoltuk, kiszámoltuk a szükséges anyagmennyiséget és beszereztük a cementet és a homokot. A beszerzésben rengeteget segítettek a szüleim és a testvéreim, hisz ők tudják pontosan, hogy hová kell menni ha jó áron szereznénk mindezt megvásárolni.
 


 
 
Egy kis alap ásás (kb. 20 cm mély) , majd törmelékek elterítése és a vasak belehelyezése volt a feladat. Markolóval kezdtük, majd lapáttal folytattuk. Az alsó fotón éppen hárman alakítjuk az alapot. Aranyásók lehetne a kép címe!😀 De arany helyett csak földet találtunk, de abból jó sokat. 

 
 
 Rengeteg építkezési törmelék veszett el ezen a területen, így a környezetünket is kicsit rendezni tudtuk. A vasak és a vastagabb beton azért kellett az alapba, mert a kemencének súlya van és a kemence alatt így lett egy 50 cm-es alap. És nem pár évre terveztünk, hanem egy egész életre!  Sőt még az utódoknak is. 
A következő fotóból sem gondolnánk, hogy itt kemence lesz a nyár végén. Sajnos igen nagy munka volt az alap kialakítása, de rengeteg építési törmelék eltűnt és az udvar is rendezettebb lett ezáltal.
 
 
A törmelék elegyengetését követte a zsaluzás, szintezés. Erre a részre alapos figyelmet kell fordítani. Itt nincs lehetőség pontatlanságra, mert különben nem lesz tökéletes az alap.
 
 
És további törmelékkel való feltöltés... Ezeket egy kicsit megdöngöltük egy fából készült döngölővel, hogy sokkal egyenletesebb legyen.
 
 
 
Majd indulhat a betonozás. Régen itt disznóólak álltak. Már évekkel ezelőtt elbontatták, de a hepehupás talaj megmaradt. Ezért igényelt nagyobb erőfeszítést az alap. 

 
Igen, tökéletesen jól látjátok, a gyerekmunkától sem riadtunk vissza😀. Pindúr pandúros munkaruhában és piros csizmában a keresztlányunk is beszállt a munkába. Természetesen teljesen önszántából. 
Apa adta a precíz szakmai tudást. Rengeteget tanulhattunk tőle a munka alatt. A bátyám is besegített a legkeményebb napon, amikor rengeteg betont kellett keverni, így egy kicsit könnyebb dolgunk volt. 


Készült fotó az utókornak is rólunk! 😀 Ki ide, ki oda néz! Nos nem a fotóra koncentráltunk.
 

 
Végül az utolsó lépések így néztek ki. A betonba belekerültek az oszloptartók is, mert ezekbe állítjuk majd a tetőt tartó fa oszlopokat. Természetesen rengeteg fotó készült a munkáról. Viszont rengeteget szelektáltam és így már csak egy pici szeletkéjét láthatjátok mindennek.

 
Ez pedig az elkészült remekmű! Most már kezdődhet a kemence építése. Természetesen a tereprendezés még hátra van, de ez a munka legvége lesz. 
Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki segített ebben a roppant feladatban. Hamarosan láthatjátok a következő lépést.


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések