Kalács kemencében sütve


Hosszú évekig vágytam egy kemencére! Már akkor vásároltam hozzá sütőedényeket, amikor még csak az álmodozás szintjénél tartottam. 
A múlt évben hála két ügyes és számomra fontos férfinek megvalósult ez a nagy terv is.  Egy bejegyzésben részletesen beszámolok majd, hogy milyen edényeket szereztem be! De most a húsvéti ünnepre koncentráltam és megsütöttem az első fonott kalácsomat méghozzá hatos fonással. Bevallom a hatos fonást iszonyatosan túlmisztifikáltam, sokkal egyszerűbb az egész, mint ahogyan elképzeltem.  Ez egy régi kalács recept! Még lakodalmakban is bevetették! 😊  Én is többféle receptet használok. Vannak expresszváltozatok és ilyen nyugodtabb, több kelesztést igénylő darabok.

Elkészítési idő: kb. 3 – 3,5 óra kelesztéssel együtt
Hozzávalók: 

1 kg liszt
5 ek. cukor
1 ek. só
1 db tojás
5 dkg élesztő
5 dl tej
1 nagy pohár tejföl (330 g)

➽ A tejet meglangyosítjuk, 1 evőkanál cukrot adunk hozzá és belemorzsoljuk az élesztőt.  Meleg helyen felfuttatjuk. 

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a 4 ek. cukrot, az 1 ek. sót, 1 db egész tojást, 1 nagy pohár tejfölt és a felfuttatott élesztős tejet! 

Alaposan kidagasztjuk. Sima, lágy legyen a tészta.  Megszórjuk a tészta tetejét egy kis liszttel, letakarjuk egy konyharuhával és duplájára kelesztjük (kb. 30 perc). 

Ezután egy lisztezett deszkára borítjuk a kalácstésztát és tetszőleges számú fonatot készítünk. Én ekkora adagból két darab kalácsot készítettem hatos fonással. Bevallom, hogy a kemence szájánál kelesztettem a tésztát, közben Fecómmal kint ücsörögtünk és beszélgettünk a csillagos ég alatt. A kemence előtt fontam össze a tésztaszálakat. Élvezem ezt a fajta szabadságot. Az Instán láthattatok néhány fotót az előkészületekről!

Ha már elkészültünk a kalács formázásával, akkor vagy kizsírozott vagy pedig sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a tésztákat és így kelesztjük kb. 1,5 - 2 órán keresztül.


Kemence aljának hőmérséklete ekkor kb. 160 – 180 °C között mozog. Ebben sütjük a kalácsokat mindenféle lekenés nélkül kb. 1 órán keresztül. Természetesen sütőben is megsüthető, de a sütési időn csökkenteni kell egy kicsit és 180 – 200 °C-on érdemes a villanysütőt beizzítani.

Ízlés szerint végül cukros tejjel (1 dl tej 1 ek. cukor elkeverve) megkenjük még a meleg kalácsok tetejét és langyosan fogyaszthatjuk az illatozó, friss kalácsot!


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések