A legjobb flódni Budapesten
Soha nem készítettem még flódnit, de a kóstoláson túl vagyok. És nem is akárhol: Raj Ráhel cukrász és tortatervező egyik üzletében.
"A flódni a zsidó konyhaművészet egyik – Magyarországon a legfinomabb – édes, töltött süteménye
Alapvető összetevői: tészta öt vékony rétegben (egy-egy réteg dupla réteslap is lehet) és a töltelékek – dió, mák, alma, lekvár (jellemzően szilva, de akad baracklekvárt javasló recept is).
A tészta alapanyagához gyakran száraz fehér bort is kevernek, illetve a mák- és diótölteléket főzik fel borral.
2012-ben a hivatalos világrekordként jegyzett legnagyobb flódnit a magyar cukrász és tortatervező, Raj Ráchel készítette."
(Forrás: Wikipédia)
Mi a Café Noé nevű üzletben jártunk a Dohány utcai zsinagógától csupán 5 perc sétára. Szeretem ezt a környéket. Az építészeti műremekeket örömmel csodálom meg egy-egy felfedezőtúra után.
Maga a hely roppant ódivatú és nem túl igényes, habár pici ráfordítással őszintén szerethető egységet lehetne kialakítani. Akár csak nyomtatott süteménykiírásokkal, új székekkel, friss festéssel, új cégtáblával.
A kiszolgálás viszont tökéletes és roppant kedves volt.
A sütemények a zsidó konyha szabályainak megfelelően készülnek, sőt még a legtöbb nevét így is kiírják. Frissek, finomak ezek az édességek.
Most pedig nézzük a flódnit. Remek ábra várja a betérőket magyarul és angolul is. Friss, nagy szelet süteményt kap a vendég. Megéri hazavinni és akár többször elfalatozni. Nem túl édes, nem száraz és az egyes rétegek egyszerűen fantasztikusak. Ha Budapesten jártok, akkor mindenképpen próbáljátok ki ezt a speciális zsidó édességet.
Az alábbi helyeken kóstolhatjátok meg ezeket a finomságokat:
V. Veres Pálné u. 31.
Raj Ráchel Tortaszalon
VII. Wesselényi u. 13.
XIII. Hollán E. u. 25.
Nyitva: H-Sz 10-19 h