Indiai vajas csirke - Murgh makhani



 Ez a fogás volt az, amiért egyáltalán belekezdtem a garam masala készítésébe. Jelentem megérte! Minden egyes falatkája biztosított arról, hogy ezt az indiai ételt el kell készíteni. Tudom meg is lehet vásárolni, de ez a sajátom autentikus indiai recept alapján. 
Persze mint minden autentikus fogásra, erre is igaz, hogy Indiában kapható az eredeti, de azért megéri reprodukálni!
Nagyon szeretek egy-egy étel történetével megismerkedni! Az alábbiakban a mai fogásról és kitalálójáról olvashattok röviden! 

AZ INDIAI VAJAS CSIRKE TÖRTÉNETE RÖVIDEN

Kundan Lal Gujral, az indiai vajas csirke kitalálója
Kép forrása: http://motimahal.in/about-us/
Egészen az 1900-as évek első feléig kell visszautaznunk az időben, amikor Kundan Lal Gujral megszületett Chakwalban, az akkor még osztatlan észak-nyugat indiai államban Pandzsábban. Édes apja halála után, igen korán 10 éves kora körül munkába állt, mert családját segíteni kellett. Egy indiai étkezdében dolgozott. Igen fiatalon új megoldásokon törte a fejét. Például azon, hogy a tandoori kemencében ne csak kenyerek/ lepények süljenek a kemence falára feltapasztva, hanem akár hús is készülhet benne. 
Ekkor a phesawari Gora Bazárban található Mokha Singh Lamba nevű férfi éttermében dolgozott Kundan fiatal szakácsként. Itt próbálta ki a joghurtos, pácolt csirkefalatokat tandoori kemencében sütni és igen népszerű lett.
1947-ben a politikai helyzetnek köszönhetően úgy döntött a fiatal szakács, hogy Indiába megy és Delhiben próbál szerencsét. Ebben az évben megalapította két másik társával együtt a mai is ismert Moti Mahal éttermet, ahol a pándzsábi konyhát népszerűsíthették. Kundan Lal Gujral ő volt az első úttörő, aki elkezdett húst sütni a tandoori kemencében. Konkrétan saját éttermében ő volt az első, aki a földbe ásott egy tandoori kemencét és itt készítette ételeit.  Újító szellemiségének köszönhetően az ő nevéhez kötődik a tandoori csirke kitalálása is. Innen pedig már csak egy lépés volt az indiai vajas csirke receptjének véletlen megalkotása. 

A Moti Mahal indiai étteremben született a vajas csirke (murgh makhani) receptje. A hivatalos történet szerint egy váratlanul betoppanó indiai államférfinak már nem tudtak friss csirkesültet készíteni, de nem vállalhatták, hogy az az napi, de már állott ételt csak úgy feltálalják. Ezért született a vajas, paradicsomos, fűszerekkel gazdagon ízesített mártás. Ebbe forgatták a húsokat. Annyira ízlett végül a vendégnek, hogy az étlapon maradt ez a fogás. Innen indult hódító útjára ez az étel.
Indiában nem csak csirkemellből készítik ezt a fogást, hanem combból, csontosabb csirkehús darabokból. Fontos, hogy az ételt kesupasztával sűrítik.
( Érdemes a neten körülnézni, mert ahány ház annyi szokás alapon számtalan változata létezik az ételnek. Én is így találtam rá egy jótékonysági projektre, ahol indiai árváknak egy idős indiai férfi készít ételeket egy lelkes támogató által. Érdemes megnézni ezt a változatot is! )

Gyorsan híre ment a remek étteremnek és számtalan híresség, politikus, magas rangú személy látogatott el az étterembe. Manapság  Kundan Lal Gujral örökségét családja, unokái viszik tovább. Mára a Moti Mahal Delux étteremlánccá alakult és 150 franchise üzletben kínálják a fűszeres, ínycsiklandozó indiai ételeket

Középen Kundan Lal Gujral látható Indira Gandhi miniszterelnöknővel
Kép forrása: 
https://www.thebetterindia.com/75100/butter-chicken-history-kundan-lal-gujral/




A történelmi kitekintés után készítsük el együtt a saját indiai vajas csirkénket!

Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 4 személyre

Pácolás (15 perc pácolási idő, de a legjobb, ha egy éjszakát a hűtőben pihen)

1 kg csirkemell
30 dkg joghurt
2 dkg fokhagyma
4 dkg gyömbér
1/2 tk. só
1 citrom leve
1/2 tk. kurkuma
1 ek. enyhén csípős chili 
1 tk. őrölt koriander
1 ek. garam masala


Mártás:
20 dkg lilahagyma
40 dkg paradicsom
20 dkg vaj
2 dl tejszín
10 dkg kesudió
3 ek. étolaj
2 dkg fokhagyma
4 dkg gyömbér
2 ek. ecet
1 tk. só
1 ek. garam masala
1 tk. őrölt chili
3 ek. cukor
friss menta levél
friss koriander levél
10 dkg passzírozott paradicsompüré



➽ Lássunk hozzá a főzéshez! Lehet, hogy sok alapanyagnak tűnik először a fenti, de az elkészítése az ételnek annál egyszerűbb. 
A pácolással kezdünk. A csirkemellet nagyobb darabokra vágjuk (kb.3x3 cm), megszórjuk kurkumával, enyhén csípős chiliporral, őrölt korianderlevéllel,garam masalával, sóval. Hozzáadjunk 2 dkg reszelt fokhagymát és 4 dkg reszelt gyömbért. Majd az egészet meglocsoljuk egy citrom levével és végül a joghurtot ráöntjük. Alaposan összedolgozzuk az egészet. Nagyon fűszeres lesz így elsőre, de ebben a pácban pihentetjük minimum 15 percet a húst. A legjobb, ha 1 éjszakán át áll benne a csirke.

➽ Következő lépésben 5 dkg vajat felolvasztunk és ebben megpirítjuk a pácolt csirkét, majd félretesszük a kész húst. 

➽ Ezután felaprítjuk a lilahagymát, a paradicsomot és egy evőkanál vajon pirítani kezdjük.
Ehhez hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott kesudiót, paradicsompürét, a fokhagymát, gyömbért, ecsetet, sót, garam masalát, őrölt chilit, cukrot friss menta és koriander levelet. Kb. 10 perc alatt összefőzzük az egészet és végül turmixgéppel simára turmixoljuk.

➽ Egy nagy serpenyőben 10 dkg vajat felolvasztunk. Erre ráöntjük a fenti elkészített sima paradicsomos mártást. Alaposan összekeverjük az egészet, majd beleöntjük a megsütött joghurtos csirkét. 

➽ Hozzáadunk további 10 dkg vajat, 2 dl tejszínt a fentiekhez, majd összekeverjük és 10 perc alatt összerotyogtatjuk az egészet. 

➽ Zárásként friss mentalevéllel megszórjuk az ételt.

Készítsetek hozzá eredeti chapati lepényt, amelyet egyszerűen el tudtok készíteni lisztből, vajból, sóból, vízből. Különféle receptek vannak erre is. Érdemes a neten keresgélni.

Néhány beszerzési forrást megosztok veletek, így nektek már egy kicsit könnyebb dolgotok lesz! Budapest szívében található egy indiai üzletet, ahol beszerezhettek minden alapanyagot. A gyömbér-fokhagyma pasztától kezdve egészen a garam masalán át, akár a kesudióig.
Exotic India - Szép kis India
1072 Budapest, Wesselényi u. 36.
https://www.facebook.com/szepkisindia/

Ha pedig nem szeretnétek darabos változatban vagy őröltben garam masalát vásárolni, esetleg az összes fűszer alapanyagot beszereznétek, akkor irány a Fűszerész!


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések