Garam masala 13 fűszerből



A Facebookon olvashattatok a kalandos házi garam masala készítésemről. Hagyományos indiai recept alapján kevertem ki ezt az illatokban és ízekben gazdag fűszerkeveréket. Ha magatok is hozzálátnátok, akkor keressétek meg a Fűszerészt személyesen vagy a webshopban és szerezzétek be tőle az összes hozzávalót. Ezzel a forrással nagy fejfájástól kíméllek meg benneteket.

MI AZ A GARAM MASALA?

Az egyik legismertebb indiai fűszerkeverék a garam masala. 
Általában húsokhoz, leginkább szárnyasokhoz használják, de jól passzol egyszerűbb zöldségekhez is. 
A hindi nyelvben a garam szó jelentése csípős, a masala szó jelentése pedig keverék. Tehát egyszerű fordításban csípős keverék. 
A masala szó olyan fűszerkeverékeket takar, amelyeket száraz pirítással, majd őrléssel készítenek. Több fajtája létezik a masaláknak pl. tandoori masala, chaat masala, curry...
Fontos, hogy Indiában szinte mindenki máshogyan készíti és a tökéletes receptet féltve őrzik.

Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók kb. 8 dkg fűszerkeverékhez:

4 ek. koriandermag
3 ek. római kömény
1 ek. szegfűszeg
30 db kardamommag
12 db zöld kardamom
1 tk. fahéj
1 db szerecsendió virág
3 db babérlevél
1 db szerecsendió
2 db csillagánizs
1/2 ek. köménymag
3 ek. fekete bors
1/2 tk. só


➽ Fontos, hogy minden fűszer egészben legyen, tehát ne őrölve. A fűszerek pirításával egy kis plusz ízt adunk végső keveréknek. Egy serpenyőt szárazon, alacsony hőfokon melegíteni kezdünk. Ekkor beleöntünk 4 evőkanál koriandermagot és folyamatos kevergetés mellett kb. 3-4 percig pirítjuk majd egy tálba öntjük.

➽ Azután a serpenyőbe öntjük a római köményt, a szegfűszeget, a kardamommagot, a zöld kardamomt, a nagyobb darabokban lévő fahéjat, a szerecsendió virágot, a babérleveleket, a szerecsendiót, a csillagánizst, köménymagot és a fekete szemes borsot. Ezeket a fűszereket gyakori kevergetés mellett kb. 5 percig pirítjuk. Végül a sót is hozzáadjuk és a pirított koriandermag mellé öntjük a többi fűszert is.

➽ Hagyjuk kihűlni a fűszereket, majd egy kávédarálóban finomra őröljük azokat. Jól záródó üvegben, hűvös helyen tároljuk ezt az igazán intenzív illatú keveréket!

Népszerű bejegyzések