Rozmaringos malacsült almalével és fehérborral pácolva



Egy igen ízletes kemencében készített malacsült receptjét osztom meg veletek. Minden egyes alkalommal amikor beizzítjuk a kemencét valami különleges varázslat veszi kezdetét. Mi még mindig tanuljuk a kemencézés fortélyát, de a sok-sok finom étel arra sarkall, hogy újabb és újabb kísérletezésbe kezdjünk. Sőt minden egyes alkalommal többet és többet tudunk meg a saját kemencénkről. Lelke van ennek a szerkezetnek! Tudom szentimentális dolog, de benne van Apa, Fecóm és az én saját két kezem munkája. Nagypapám téglái most új életre keltek és hosszú - hosszú évekig velünk maradnak és élvezhetjük ennek minden örömteli pillanatát. 
De most folytassuk a történetet. Otthon árválkodott egy nőni nem nagyon akaró malacka, ezért úgy döntöttek Apáék, hogy inkább végezze kemencében. Persze rögtön lecsaptam a lehetőségre. Életem második saját kezű malacszúrása és vágása volt. Természetesen ilyenkor mindig ott van mellettem még Apa, Fecóm, a Bátyám. Szóval bármilyen elakadásban örömmel segítenek. De folyamatosan tanulok. Az előzőhöz képest már emeltük a téteket. Most egy nagyobbacska állat (de még mindig kicsi) került  a késem alá. Én annak vagyok a híve, hogy tudjam honnan származik a hús, hogy csak természetes körülmények között, semmiféle gyógyszer, mesterséges tömegnövelő készítmények nélkül, jó körülmények között élje a mindennapjait. Az otthonról jövő indíttatásból igazán finnyás és hisztis vagyok a húsok terén. Jó minőségű csirke, marha, sertés nélkül nincs élet!


Elkészítési idő: kb. 3 óra
Hozzávalók 15-20 személyre:
20 kg malachús
50 dkg só
10 dkg őrölt fekete bors
10 ág rozmaring 
2 liter fehérbor
2 liter almalé
20 dkg fokhagyma
1 kg vöröshagyma
50 dkg sertészsír

➽ A malachúsokat első lépésben sózzuk és őrölt fekete borssal megszórjuk. Természetesen a só és a bors mennyisége tetszőlegesen növelhető vagy csökkenthető. Nekünk így volt megfelelő. 

➽ Majd a húsokat megtűzdeljük fokhagymával. A húsok közé negyedekbe vágott vöröshagymát és rozmaringágakat teszünk. Dugjuk be inkább a húsok alá, hogy ne égjenek meg. Sülés közben, ahogy esik össze a hús úgyis előbukkannak. 

➽ Ezután puha sertészsírral vékonyan bekenjük a húsok tetejét. Többszöri tapasztalat, hogy így nem száradnak ki és gyönyörű pirosra sülnek a húsok.
➽ Végül jöhet a "keresztelő". 2 liter fehérbort és 2 liter almalevet összekeverünk és ezzel meglocsoljuk a húsokat. 
➽ Lefedve mehet is a kemencébe. Úgy tartják, hogy a kemencét annyi órán keresztül kell fűteni, amennyi ideig sütni szeretnénk benne. Ez a tézis meg is állja a helyét. Fecóm 3 órán keresztül folyamatosan fűtötte a kemencét. Érdemes beszerezni egy lézeres hőmérőt, melyből már kb. 6000 Ft-ért olyat kapni, amely 520 °C-ig mér. Így pontos adatokat tudtok rögzíteni akár egy saját receptfüzetbe. Én mindig leírom a tapasztalatokat és így már tudok ezekből az információkból építkezni. 



➽ Ebben az esetben 250 °C-os kemencealjig hagyjuk hűlni a kemencét a fűtés után és addig várunk, amíg minden láng kialszik és csak az izzó parázs marad. Lefedve így sütöttük a húsokat kb. 2 órán keresztül. 
Majd 30 percig fedetlenül. Meg kell a tepsiben fordítani a húsokat és további 30 percig kell sütni a másik oldalát is azoknak. Természetesen figyelni kell sütés közben is, mert függ a sütési idő a hús vastagságától, attól, hogy milyen idős volt az állat. 

Így virtuálisan jó étvágyat kívánok Nektek ezekhez a finom falatokhoz!
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések