10 pont az osztrigáról


A franciaországi Arcachonban tett kitérőm során találkoztam az osztrigafogyasztás igazi mesterségével. Nem csak osztrigatelepeket láthattam, hanem igazán izgalmas, hogy az Atlanti-óceán szó szerint osztrigahéjakat sodor a partra. Sőt még múzeumot is alapítottak az osztrigatenyésztéssel és az osztrigával kapcsolatban. 
A part mentén sorakozó szállodák egy vagy fél tucat osztrigát szinte a hazai viszonyokhoz képest ajándék áron kínáltak egy kis vajjal, citrommal, jégágyon. De a boltokban is igen csekély az ára ennek a nemes kagylónak! 



De miért ilyen különleges az osztriga?

Az osztriga már több, mint 250 millió éve él a bolygónkon. Számtalan változata létezik. Néhány osztrigafaj alkalmas emberi fogyasztásra, ilyen a csendes-óceáni éti osztriga. A világtermelés kb. 96%-a innen származik. Most ezt a változatot vesszük szemügyre 10 rövid pontban. 

1. Héja vastag, masszív és nem egyforma. Az osztrigahéj középső rétegét táplálékkiegészítőkén alkalmazzák. A gyógyszeriparban kalcium anyagcsere zavarok enyhítésére szolgál. Bizonyos fájdalomcsillapítók egyik komponense.

2. Maga a héjon belül halálható kagylóhús kimondottan tápláló. 100 g kalóriatartalma 65 kcal. Kb. 86 %-ban vízből áll, zsír és szénhidrát tartalma igen alacsony. A, B, D, E vitaminban és ásványi anyagokban gazdag. Magas a kálium, foszfor és nátrium tartalma. Cink tartalma fokozza a tesztoszteron működését. 

3. Sokoldalúan felhasználható. Általában nyersen fogyasztják az osztrigát. Ez a legismertebb. De készülhet sütve (receptet itt találhattok hozzá), sőt az ázsiai konyhában szószként is az asztalra kerül. 

4. Az osztrigát vágyfokozóként tartják számon, habár tudományosan nem bizonyított. Viszont a történelemben számtalan híresség falta ezt az ételt az előbbiek miatt. Casanova az egyik legismertebb közülük. Az anekdoták szerint naponta több tucat osztrigát fogyasztott.

5. Speciális osztrigabontó késsel láncszemekből álló kesztyűben nyitják fel a kagylót a profik. Házi körülmények között egy masszívabb, de mégis vékony késpengét kell bedugni a két kagylóhéj közé és erősen elfordítani. Így kettényílik a kagylóhéj. Egy konyharuhával érdemes megfogni és stabilan tartani. 


6. A citrom kagylóra történő csepegtetése igen régről eredeztethető. A célja az volt, hogy a felnyitott kagyló frissességét ellenőrizzék. Ha a citromlétől a kagyló összehúzódott, akkor igazán friss alapanyag volt a fogyasztó előtt. 

7. Pezsgőt vagy száraz fehérbort fogyasztanak hozzá a leggyakrabban, mert a pezsgőben és az osztrigában található glutamát tökéletes egységet alkot. 

8. A régi szabály szerint csak olyan hónapokban fogyasszunk osztrigát, amelynek neveiben "R" betű szerepel (pl. január, február, március...). 
Három magyarázata van: 
1. A régi időkből a hűtési problémák miatt alkották ezt a szabályt. 2. A melegebb évszakokban ívnak és emiatt ne fogyasszuk.
3. Római kori hiedelemre alapoznak. 
Véleményem és tapasztalataim szerint mára már egész évben fogyaszthatóak az osztrigák.  

9. Az osztrigát érdemes néhányszor megrágni fogyasztás közben. Így kapjuk meg az áhított ízélményt. Tehát ne hörpöljük be olyan gyorsan!


10. Már a római korban tenyésztettek mesterséges módon osztrigát. Nagyon kevés helyen található természetes módon élő osztriga manapság. 













Népszerű bejegyzések