GASZTROKARANTÉN - 10 pozitívum




Hetek óta készülök ezzel a bejegyzéssel. Mindketten olyan helyen dolgozunk, ahol nem állt meg/ nem állhat meg az élet. Így minden nap átverekedjük magunkat bizonyos plusz körökön, de éljük a hétköznapokat legtöbbször hullafáradtan hazaesve. 
Most egy igazán pozitív hangulatú bejegyzést hozok nektek. 10 pontban összegeztem, hogy milyen előnyökkel is jár a jelenlegi "gasztrokarantén"! 
A legtöbb opció még mindig a fővárosban vagy éppen városokban elérhető, de lesznek interneten követhető szórakoztató tippek is közöttük.
Találjuk meg közösen a pozitívumot ebben a helyzetben! 

➽ 1. Szabi A Pék
Sok-sok ezer család foglalja imába Szabadfi Szabolcs nevét. Nem csak az ország egyik elismert pékmestere, hanem a vírus alatt megmutatta önzetlen és segítőkész oldalát. Közös kovásznevelgetésre hívta napi videóiban a háziasszonyokat és sokan általa tanultak meg kenyeret, mennyei kakaós csigát és sok minden mást sütni. Le a kalappal előtte! Időt és erőt nem kímélve még a sok-sok hozzászólásra is reagált. Az élesztő mentes hisztériát segített sokaknak áthidalni. A mai napig elérhetőek Facebook oldalán ezek a videók. Tanulni soha sincs késő! 

➽ 2. Massimo Bottura és más séfek
Olaszország az egyik legérintettebb Európában, ahol a vírus számtalan áldozatot szedett és a legtöbb problémát okozta. 
Szinte a karantén kezdetétől Massimo Bottura, világhírű olasz séf a három Michelin csillagos éttermét bezárta egy időre és otthon a családja körében várta a vírus lecsengését. Hihetetlen pozitív életkedvét estéről estére átadja internetes bejelentkezéseivel a mai napig. Kitchen Quarantine névre keresztelt családja körében eltöltött vidám esti főzéseivel bepillantást nyerhetünk a mindennapok egy kis szeletkéjébe. A hazai Dining Guide gasztrooldal is elindított egy "Főzz a séffel!" című sorozatot, melyben hazai híres séfek ragadtak fakanalat és osztották meg receptjeiket. 

➽ 3. Éttermek 
Talán az egyik legpozitívabb az, hogy számtalan étterem és cukrászda átállt házhozszállításra. A vírus kitörésének kezdetén sok éttermes bepánikolt és inkább bezárt vagy éppen siránkozásra adta a fejét. De hazánk ikonikus étterme a Rosenstein, nem állt be a sorba és szinte elsőként azt mondta, hogy átáll a házhozszállításra úgy, hogy nem engedi el egyik munkatársuk kezét sem és a vendégeiknek sem kell nélkülözni őket! Lenyűgöző a hozzáállásuk, a pozitív életszemléletük. Számtalan interjút olvastam velük az utóbbi időben. Senkinek sem könnyű, de ők a továbblépésre, az életre szavaznak és dolgoznak. Olyan ikonikus ételeket lehet rendelni, mint például a szalontüdő vagy éppen a bajnok sóletjük, de emellett a híres Rosenstein termékekből is csemegézhetünk. 
Másik nagy öröm, hogy az ország legjobb cukrászdája a Mihályi Patisserie is átállt a kiszállításra. Bevallom már nagyon hiányzott a sok-sok mennyei sütikreáció és nem kell nélkülözni. 
A szegedi Alkimista Kulináris Műhely "Finomságok a séftől" limitált kiadású gasztroboxokkal kedveskedik húsvét óta a rajongóinak! Érdemes kipróbálni! 
Külön kiemelném a SVÉT vagyis a Stílusos Vidéki Éttermiség tagjait, akik Budapesten napi menü kiszállítását és minőségi vidéki termelői portékák rendelését biztosítják. Itt olvashattok róluk bővebben!
Természetesen nagyon sok étterem váltott át kiszállításra, így otthon a kényelmes étkezőnkben élvezhetjük az éttermi ízeket. 


➽ 4. Bevásárlás a fotelből
Itt az ideje kipróbálni egy egy nagy üzletlánc Auchan vagy éppen Tesco házhozszállítási funkcióját. Csak rá kell kattintani a kiválasztott termékekre, leadni a rendelést, hogy mikorra kéritek a csomagotokat és várni a futár csengetését. 
Budapesten egy nagyon-nagyon jó minőségű új webshop a Kifli.hu ér meg egy misét. Nem fizetett reklám ez az írás!😊 Egy olyan webshopra találtam, ahol szinte mindent beszerezhetek, sőt még igazi gourmet alapanyagokat is találhatok náluk, melyekért nem kell keresztül-kasul átszelnem az országot. Letesztelem saját bevásárlásom során majd ezt a lehetőséget és bemutatom nektek is. De már nem csak a nagyvárosokra korlátozódik a kiszállítás, hanem több zöldséges, csemegebolt is beszállt a vidéki értékesítésbe. 
Jelenleg az online bevásárlás igazán széles körben elérhető és a szállítási költségeket is igazán reálisra szabták. Sőt bizonyos összeghatár felett sok helyen ingyenes a szállítás. Nem kell a boltban tolakodni, egymás nyakába lihegni és garantáltan átvehetőek azok a termékek, amelyeket megrendel az ember. 

➽ 5. Gasztrokönyvek kedvezményes áron
Akik otthon töltik az idejük nagy részét, azoknak érdemes most új receptekkel kísérletezni. A karantén idejére rengeteg könyvesboltban több 10 % kedvezménnyel várják az olvasókat (lásd Líra, Libri, Kossuth Kiadó) Remek szakácskönyvekre, de akár még a Larousse gasztronómiai lexikont például 50% kedvezménnyel vihetitek haza.  De akadnak olyanok is, akik ingyenessé teszik egy-egy szakácskönyvüket. Ilyen például a Vegavarázs bloggerének kiadványa.
Vagy itt van egy újabb gyöngyszem a Karantén kantin című szakácskönyv, melyet online vásárolhattok meg. 22 híres magyar séf, blogger állt össze azért, hogy egy receptkönyvet adjanak ki digitális formában. Az így befolyt összegből pedig a kórházi dolgozóknak kedveskednek.  

➽ 6. Etesd a dokit! 
A kezdeményezés célja az, hogy a frontvonalban helytálló egészségügyi dolgozókat finom, meleg ételhez juttassák a támogatok, így megköszönve az áldozatos munkájukat. 

➽ 7. Múzeumokat látogatni menő dolog. De jelen helyzetben nem tudjuk ezt megtenni. Viszont éljen a virtuális séta! A világ leghíresebb múzeumai nyitják meg kapuit az internet segítségével.
De maradjunk a gasztronómia területén. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Digitális múzeum néven osztotta meg tartalmait. Érdemes böngészni a tartalmak között. Igazi kincsekre lehet bukkanni. 

➽ 8. Tematikus gasztroestek otthon
Nagyon klassz kis estéket szervezhettek. Például főzzetek valami francia ételt, nézzetek meg a külföldi utazáskor készített képeket, igyatok francia bort vagy éppen nézzetek egy francia filmet. Természetesen kalandozhattok a gasztronómia segítségével. Legyen egyik nap olasz, másik nap akár cseh konyha remekei az asztalon. Csak a képzelet és a rendelkezésre álló alapanyagok szabnak határt. 
Ezekre az ötletekre találhattok a Boldog Kukta blogon is rengeteg ötletet, a Facebook oldalamon pedig filmeket találhattok linkkel együtt. 

➽ 9. Gasztroactivity
Éljen a játék! A lényeg, hogy a hagyományos activity szabályait követve írjatok körül szavakkal ételneveket, rajzoljatok le ételeket, vagy mutogassátok el ezeket. A nagy nevetések garantáltak! Csak gondoljatok bele: rácponty tejföllel, madártej, rablóhús... Igazán gonosz ötletek! 😅 

➽ 10. Jót(t)eszel
A kezdeményezés lényege, hogy megvásároljátok a számotokra kedves étterem utalványát és később, amikor újranyit az étterem 100%-ban lefogyaszthatjátok a kifizetett összeget. 
Ezzel támogatjátok az éttermet az újraindulásig. Csemegézzetek a kínálatból! 

➽ +1 Svéd húsgolyók az Ikeától
Utólag még egy pontot hozzácsaptam a listának. Ez pedig az, hogy az Ikea megosztotta a svéd húsgolyók és a hozzájuk tartozó krémmártás receptjét! Rajongók érdemes kipróbálni!😊
Kép forrása: www.ikea.com




https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések