Frankfurti leves

Ha frankfurti levesről az iskolai menza ugrik be. Többen pedig tévesen Frankfurt városához kötik a Budapesten született ételt! Viszont a titkos kapocs a leves és a név között a frankfurti virsli. Elvileg ez a hozzávaló került az eredeti levesbe. A frankfurti virslit pedig egy osztrák hentes találta ki még 1805-ben, aki a juhbélbe töltött vékony kolbászkákat árulta Frankfurter Würstl néven, így emlékezve a Frankfurtban töltött inaséveire. De most kanyarodjunk vissza a minden háztartásban fellelhető alapanyagokhoz és főzzünk belőle egy tartalmas levest! 

 

Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg kelkáposzta
6 db virsli
25 dkg burgonya
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 ek. napraforgó olaj
3 liter víz
2 dl tejföl
2 ek. liszt
2 ek. őrölt fűszerpaprika
1 tk. só
1 tk. szárított majoránna vagy 5 db 10 cm-es ág friss


ELKÉSZÍTÉS

➽ A burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk kb. 2x2 cm-es darabokra. A kelkáposztát megmossuk és maximum ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

➽ Egy 5 literes edényben 2 ek. napraforgó olajon folyamatos kevergetés mellett kissé megpirítjuk a tisztított, zúzott fokhagymát.

➽ Ezután hozzáadjuk a burgonyát, majd a kelkáposztát a fokhagymához. Megszórjuk az egészet 1 tk. sóval, 2 ek. őrölt csemege fűszerpaprikával, 1 tk. szárított majoránnával és felöntjük az egészet 3 liter vízzel.

➽ Az így összeállított levesalapot kb. 25-30 percig főzzük. Minden esetben ellenőrizzük a krumplit, hogy már megfőtt-e. Ezalatt kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk a virsliket.

➽ 2 dl tejfölt ( én általában 20 %-os változatot használok, de tökéletesen jó bármelyik), 2 ek. liszttel és a levesből kimert kb. 2 merőkanál alaplével csomómentesre keverünk. Tudjátok, ha csomós lenne és sehogyan sem boldogultok vele, akkor kapjátok elő a botmixert és egyengessétek el 1 perc alatt a kis csomókat.  Ezután összekeverjük a habarást a levesalappal. Ilyenkor még ízesíthetünk rajta egy kis sóval, majoránnával kinek-kinek az ízlése szerint.

➽ Ez az a pont, amikor a virsliket hozzáadjuk a behabart levesünkhöz és további 10 percig főzzük néha-néha megkeverve a levest. Így elkerüljük, hogy ne főljön szét a virsli.
Igazán laktató főleg téli leves, de nálunk egész évben megfordul az asztalon! Nagyon szeretjük!

Jó étvágyat kívánok hozzá Nektek!

https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!



Népszerű bejegyzések