Menemen - Így készül a török lecsó!
Ma egy tradicionális török reggelit hozok nektek, ez pedig nem más mint a menemen. De nem is kell bepréselni a reggeli kategóriába, lehet könnyű vacsora, de akár egy vízparti gyors étel is, mint ahogyan török horgászbarátaink fogyasztják. Közeli rokona ennek az ételnek a shakshuka, vagyis a közel-keleti lecsó. Egyszerűen fantasztikus, hogy minden országnak megvan a maga változata a lecsóra.
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók 2 személyre:
20 dkg vöröshagyma
60 dkg paradicsom
10 dkg zöldpaprika
4 db tojás
1 kis csokor petrezselyem
őrölt fekete bors
2 ek. olívaolaj
2 ek. paradicsompüré
1 tk. oregánó
1/2 tk. kakukkfű
1/2 tk. só
➽ A paradicsomokat, a zöldpaprikát megmossuk, a vöröshagymát megtisztítjuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk, a paradicsomot apró kockákra vágjuk és a zöldpaprikát félbevágjuk és felkarikázzuk. És a zöldpaprikánál kell egy rövid lábjegyzetet beszúrnom. Itthon a pikánsabb ízek kedvelői használhatnak hegyes erős paprikát, de a gyerekbarát változat készülhet zöld kaliforniai paprikából.
➽ Egy serpenyőbe 2 evőkanál olívaolajat öntünk és először a vöröshagymát kezdjük pirítani. Ez csupán 2-3 perc. Ehhez hozzáadjuk a paprikát, szintén további 1-2 percig átforgatjuk és végül a paradicsomkockákat adjuk a serpenyő tartalmához.
➽ Ekkor megszórjuk sóval, őrölt fekete borssal, oregánóval, kakukkfűvel a zöldségeket. Alaposan összekeverjük az egészet és egy fedővel 3-4 percre lefedjük főni a paradicsomos keveréket.
➽ Ez idő alatt bő levet enged a sok zöldség. A tojásokat feltörjük egy tálba és úgy ahogy van a rotyogó paradicsomos keverékre öntjük a 4 egész tojást. Egy-két perc várakozás után egy villával összekeverjük az egészet.
➽ Krémesre kell hagyni a menement. Nem kell elsütni róla a zöldségek levét. Végül frissen aprított petrezselyemmel szórjuk meg a török lecsónkat. Kanállal vagy autentikusabban kenyérrel kimártogatva fogyasszuk!
Nyomtasd ki a bejegyzést!