Tejfölös - szilvás lepény kemencében sütve

 


Imádom Paskó atya Facebook oldalát követni vagy éppen a könyvét lapozgatni.

 A kelebiai plébános igazán sokoldalú és életvidám ember. Gasztro és közösség összekovácsoló tevékenysége pedig páratlan. Most tőle hoztam egy tökéletes receptet, melyet a kemencében sütöttem meg. Amit ő leír, az úgy van! Nemes egyszerűséggel így fogalmaznám meg tűpontos receptjeit! 

A takaros szilvafánk idén is megajándékozott bennünket egy kis gyümölccsel. Így ha már a kemencét begyújtottam és a család is összeült, akkor miért is ne készítettem volna el ezt a tejfölös szilvás lepényt. Már előre jelzem, hogy nálunk igazi őszi favorit recept lett ez a sütemény. Próbáljátok ki! 

A recept forrása és még több fázisfotó itt található: https:// www.facebook.com/PaskoAtyaKonyhaja/


Elkészítési idő: kb. 90 perc kelesztéssel együtt

Hozzávalók egy nagy tepsihez (esetemben 20 cm x 40 cm)

Még egy fontos információ: 1 bögre 2,5 dl 

 

A kelt tésztához:

3,5 bögre liszt 

2, 5 dkg élesztő

2, 5 dl tej

1 mk. só

1 ek. cukor

1 dl olvasztott vaj/ vagy sertészsír

1 tojás


A töltelékhez:

60-70 dkg szilva

3 tojás

4 dl tejföl

1 kk. fahéj

1/2 bögre cukor


➽ A tej felét meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A többi hozzávalóval együtt kissé keményebb tésztát gyúrunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát.

A szilvákat félbe vágjuk és kimagozzuk.

A 3 db tojást, a 4 dl tejfölt, az 1 kk. fahéjat és a 1/2 bögre cukrot sima öntetté kavarjuk.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A duplájára kelt tésztát sütőpapíron tepsi méretűre nyújtjuk és beletesszük papírostól a tepsibe a kinyújtott lapot. Kb. ujjnyi vastag tészta lett és nem baj, ha egy kicsit felhajlik a széle, mert így nem folyik ki a töltelék.

A tésztalap tetejét kirakjuk felezett szilvákkal és rálocsoljuk a fahéjas öntetet. 

30-35 perc alatt készre sütjük.

Kemencében is hasonló körülmények között sütöttem. 200 °C-os volt a kemence alja, ahová beraktam a süteményt és körülbelül 40 percig sütöttem, majd hagytam teljesen kihűlni, hogy jól szeletelhető legyen a tészta. Napokig puha és finom maradt a sütemény viszont egyáltalán nem az édes íz dominál, hanem a szilvas és a fahéj kellemes összhatása. 




https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések