Karácsonyi lazac egyszerűen

A lazac igazi ünnepi fogás. Sokaknál azért olyan nagy kedvenc, mert nem érződik a markáns hal íz, szálkákból sincs túl sok benne. Az ára miatt nem mindennap fogyasztjuk, így egy-egy különleges alkalomra igazán jó választás. Most egy nagyon egyszerű változatot osztok meg veletek.

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 2 személyre:

2 db 15 dkg-os bőrös lazacfilé

10 dkg vaj

1/2 tk. tengeri só

1/2 tk. fehérbors

1 db citrom héja

1 tk. kapor

1 csipet őrölt gyömbér

2 ág friss kakukkfű

 

➽ Első lépésben készítsünk egy kis fűszerkeveréket. 1/2 tk. tengeri sót, 1/2 tk. őrölt fehérborsot, 1 db citrom reszelt héját, 2 ég friss kakukkfüvet, 1 tk. kaprot és egy csipet őrölt gyömbér kerül egy tálkába. Alaposan összekeverjük az egészet és alaposan bedörzsöljük vele a lazacszeleteket. 

➽ Ha a bőrös filénken még rajta van a pikkely, akkor érdemes eltávolítani azokat pácolás és sütés előtt. Egy késsel egyszerűen átkaparjuk ellentétes irányból a bőrt. Továbbá átnézzük a szeleteket, hogy van-e benne szálka. A húst átsimítjuk kézzel és ha érzünk szálkát, akkor egy csipesszel kihúzzuk. 

➽ A legjobb, ha van időnk arra, hogy néhány órán keresztül a hűtőben pácoljuk az ízesített halakat sütés előtt.

➽ Egy serpenyőben kb. 10 dkg vajat felolvasztunk, majd a lazacot a bőrös felével kezdjük sütni. Függ a hús vastagságától a sütési idő, de kb 4-5 perc a bőrös oldal sütése, majd kb. 3-4 perc a bőrmentes oldal.

➽ Akkor jó a lazac, ha a bőre szépen ropogósra megpirul, a hús viszonyt átsült, de rózsaszín marad. 

Hozzá pirított zöldségeket tálaltam most, de tökéletesen megállja a helyét krumplipürével is.


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések