Karácsonyi sajtleves

 

Ez az adventi időszak sajnos nem úgy jött össze, ahogyan én terveztem. Egy kis betegség (nem, nem a ma oly népszerű példány) és őrült hétköznapi hajtás közben elvesztem. Most nagyon nem vagyok egy született feleség, de ilyennek is kell lenni. Most jöjjön egy gyors bejegyzés egy roppant egyszerű, finom recept alapján. És itt jön a csavar. A leírás egy új könyvből származik. Péterfy - Novák Éva és Szentesi Éva szórakoztató gasztronovellás kötetéből a Damaszt és paprikás csirke című könyvből. A szórakozás mellett a receptek is figyelmet érdemelnek, mivel az egyszerűtől kezdve, a "férfihódítón" át, egészen a nagymama emlékeit megidézőig mindennel találkozhatunk benne. Nálunk ez a leves kerül karácsonykor az asztalra néhány módosítással, ahogyan én készítettem. Egyszerűen nagyon finom. Már megérte "felfalnom" a könyvet.


Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 4 személyre:

10 dkg vaj

3 ek. liszt

3 gerezd fokhagyma

40 dkg natúr krémsajt

10 dkg füstölt sajt

10 dkg edami sajt

15 dkg fűszeres krémsajt

1,5 l húsleves v. 1,5 l víz és egy szárnyas leveskocka


Hozzávalók a feltéthez 

10 dkg füstölt sajt

1 kis üveg savanyított jalapeno paprika

pirított kenyérkocka vagy levesgyöngy

20 dkg füstölt szárazkolbász a kolbászmorzsához


➽ A vajat és a lisztet zsemleszínűre pirítjuk és a 3 gerezd megtisztított fokhagymát rázúzunk. Csupán néhány percig pirítjuk az egészet, majd felöntjük húslevessel. Ha nincs húslevesünk, akkor megfelelő a víz és a szárnyas leveskocka keveréke. 

➽ Ezután hozzáadjuk a krémsajtokat. Lereszeljük a füstölt és az edami sajtot. Alaposan összekeverjük az egészet és addig főzzük, amíg éppen forrni nem kezd. Ekkor lehúzzuk az edényt a tűzről és botmixerrel simára turmixoljuk.

➽ A jalapeno paprika levéből kb. 1 dl-t a levesbe önthetünk, ha szeretnénk egy kicsit markánsabb ízeket. De ez nem kötelező. 


➽ Feltét lehet reszelt sajt, vagy éppen ilyen csillag formájú süteménykiszúróval kiszaggatott. Aprított jalapeno paprika, pirított kenyérkocka vagy kolbászmorzsa. És meg is érkeztünk, hogy mi az a kolbászmorzsa. Túl van misztifikálva ez az egész feltét. Kb. fél cm vastag kolbászkarikákat vágunk és forró serpenyőben egy kis olívaolajon megpirítjuk ezeket. Sütés közben megforgatjuk a szeleteket. Amikor a zsír nagy része kisült papírtörlőre tesszük a megpirított kolbászkarikákat, hogy a zsír lecsepegjen. 
Ezután vagy egy késsel vagy egy aprítólabdával finomra aprítjuk. Ilyen egyszerű az egész.

Ha még nem találtatok karácsonyi ajándékot, akkor ezt a könyvet valóban jó szívvel ajánlom a figyelmetekbe. Ha pedig bort kerestek az étel mellé, akkor a MÁD Furmint igazán jó választás lesz. 



Népszerű bejegyzések