Színes - ízes ázsiai disznófül saláta
Itt az év első receptje. Ízletes, különleges, ázsiai ihletésű saláta került az asztalra.
Li Mengyi Ázsiai Kaják című könyve favorit nálunk az utóbbi időben, így a recept alapja innen indult, de a saját szánk ízére igazítottuk. A végeredmény pedig magáért beszél.
Az eredeti változatot pedig a kínai negyedben az éjszakai piacon fogyasztjuk nagy-nagy örömmel egyszerűbb változatban. De most tél van és a piac téli álmát alussza. Tudom kapható máshol is ez a csemege, de a hangulat miatt az eredeti szeretem.
Viszont ameddig várunk a kikeletre, addig irány a konyha és elkészíthetjük magunk is a saját salátánkat!
Elkészítési idő: 60 perc főzés és 60 perc készítés
Hozzávalók 2 személyre:
Főzéshez:
- 2 l víz
- 3 db disznófül
- 2 db csillagánizs
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db szárított chili
- 4 db shiitake gomba
- 10 cm-es darab fahéj
- 1 db vöröshagyma
- 5 cm-es darab gyömbér
- 2 db babérlevél
- 3 db szecsuáni bors
- 2 db szárított chilipaprika
- 2 tk. só
- 2 ek. sötét szójaszó
- 1 ek. főzőbor
- 3 ek. világos szójaszósz
- 2 ek. étolaj
Salátához:
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 db zöld kaliforniai paprika
- 1 db közepes lilahagyma
- 200 g kígyóuborka
- negyed csokor koriander
- 2 tk chiliolaj
- 2 ek rizsecet
- 2 tk szezámolaj
- só
- előzetesen megfőzött 3 db disznófül
➽ Kezdjük a disznófül főzésével a folyamatot. Egy magas falú főzőedényt veszünk elő és a fűszerek előkészítésével nyitunk. A megtisztított gyömbért, fokhagymát, vöröshagymát felaprítjuk és megpirítjuk az étolajon.
➽ Majd hozzáadjuk a száraz fűszereket szárított chili, fahéj, szecsuáni bors, babérlevél, csillagánizs, shiitake gomba és további 2-3 percig pirítjuk.
➽ Ezután felöntjük a pirított fűszereket 2 liter vízzel. Belekeverünk 2 ek. világos szójaszószt, 2 ek. sötét szójaszószt, 1 ek. főzőbor és 2 tk. só.
➽ Az illatos-fűszeres vízbe rakjuk a konyhakész disznófüleket és közepes lángon 1 órán keresztül főzzük. Amikor elkészül, lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni a füleket.
➽ Előkészítjük a salátánk alapját. Vékony csíkokra vágjuk a piros és zöld kaliforniai paprikát, az uborkát és a lilahagymát.
➽ Ha megfőtt a disznófül, akkor az előzőekhez hasonlóan vékony csíkokra vágjuk és összekeverjük a zöldségekkel.
➽ 2 tk chiliolajból, 2 ek. rizsecetből, 2 tk szezámolajból öntetet készítünk és alaposan összeforgatjuk a salátát. Ízlés szerint megsózzuk és 30 percre legalább a hűtőbe tesszük az ázsiai ihletésű csemegét. Tálaláskor egy kevés frissen aprított korianderre megszórhatjuk. Igazi ízrobbanás vár az éhes szakácsra!