2016. április 30., szombat

3 tavaszi medvehagymás reggeli

Nagyon szeretem a medvehagyma szezont. Egyszerűen fantasztikusak ezek a zöld levélkék. Ilyenkor kihasználom a bennünk rejlő lehetőséget és salátaként, később lesütve vagy éppen töltelékként használom. 

 

1. Medvehagyma zsírban lesütve
Be kell vallanom, hogy a legegyszerűbb praktika ízlik a legjobban nekünk. Ha akad liba vagy kacsazsír és abban tesszük el későbbre a medvehagymát, akkor igazán örülünk majd az ínyencségnek hónapokkal később. Kenyérre kenve, húsokhoz adva igen kiváló!










 

2. Medvehagymás lángos

Miért ne? A hagyományos mindenki által kedvelt lángos igazán feldobhatjuk egy kevés tésztába kevert medvehagymával.  
Tejföllel megkenve, sajttal megszórva egész délelőttön át kitartó csemege!














3. Medvehagymás tojáskrém

Ez a recept is egy régi klasszikus új formában. Tavaszi reggelik elengedhetetlen kelléke egy kis paradicsommal, retekkel és rozskenyérrel. 
Egyszerűen el kell készíteni! :-)

2016. április 29., péntek

Felírótábla deszkából


Nagyon praktikus a konyhapulton egy ilyen kis felírótábla. Ha éppen elfogyott a tej vagy nem ár néhány fűszert beszerezni, akkor tessék itt a megoldás. Csak felfirkantjuk az emlékeztetőt és kész. Nagyon szeretem!

Hozzávalók:
1 db deszka
1 db fűszeradagoló kanál
1 db szalag
1 db kréta
táblafesték és ecset
1 db A/4-es lap 
olló
ceruza
finom csiszolópapír

 
 

 A kezeletlen vágódeszkát most 20x30 méretben választottam ki. Egy A/4-es lapot összehajtottam 4 részre és egy ceruza segítségével rárajzoltam a fára kerülő minta negyedét. Körülvágjuk egy ollóval nem a hajtott oldalt, majd kihajtjuk a papírt.

 

Egy ceruza segítségével a kihajtott lapot a deszkára  rakva körülrajzoljuk. Nincs más hátra csak a festés.





















Szivacsos ecsettel és táblafestékkel lekenjük a megrajzolt formán belüli területet. Hagyjuk megszáradni, majd csiszolópapírral átdörzsöljük és ezután újra lekenjük az egészet. Ezt háromszor ismételjük meg. 


Végül masnit kötünk a tábla akasztójára és a fűszerkanalat felragaszthatjuk a deszka oldalára. Ebbe helyezzük a krétát. Nincs többé elfeledett hozzávaló, mert erre bármikor felírhatjuk és egy nedves szivacs segítségével azonnal letörölhetjük!

2016. április 23., szombat

Egy csokor hónapos retek


A retek a tavaszi reggelik, friss saláták elengedhetetlen tartozéka, ezért leggyakrabban nyersen fogyasztjuk. Kevesen tudják, hogy a leveléből ízletes levest készíthetünk, a gumóját gyorsan sütve köretként is tálalhatjuk... 

 A ropogós hónapos retek a tavasz első hírnöke a kiskertekben. A termesztése egyszerű, és nincs is annál jobb családi reggeli, mint amikor a vajas kenyér mellé felszolgáljuk a földből frissen kihúzott kicsi, piros gumókat. Ismerkedjünk meg közelebbről ezzel az ízletes zöldséggel!

JELLEMZŐK
A retek a káposztafélék családjába, a keresztesvirágúak csoportjába tartozik. A megvastagodott szár alatti részét, a gumóját fogyasztjuk. A legelterjedtebb a piros kerek vagy ovális alakú egynyári növény, de számtalan fajtája létezik. Húsa fehér. A növény föld fölötti, dús levelei sertések, de vannak sima levelű példányok is. Sok A-, B- és C-vitamint, foszfort és káliumot tartalmaz. Csípősségét mustárolaj-tartalma adja. Energiatartalma alacsony: 100 grammban 20 kcal található.


A cikkem folytatást receptekkel együtt megtaláljátok a borsmenta.hu oldalon. Kövessétek figyelemmel ezt a friss, minőségi gasztroweblapot! Hiánypótló és roppant igényes!

Külön kiemelném a kerti fotókat! Ezeknek külön történetük van! Nagyon köszönöm Szilvikének a fotókat! Magyar zöldségmagokkal, magyar szívvel és kézzel nevelt retkek egy amerikai kiskertben! Puszi érte Szilvikém!



2016. április 22., péntek

Vörösborban sült szarvaskolbász áfonyás mustárral



Volt szerencsém a Fishing & Hunting csatorna Vadászok konyhája című műsorában Csejtei Tamással főzni. Az egyik fogás az aszalt szilvás fácánragu volt, a másik pedig a vörösborban sült szarvaskolbász.Az utóbbi elkészítését most megosztom Veletek itt a blogon! Nálunk igazán közkedvelt fogás lett!

Hozzávalók 1 kg kolbászhoz
70 dkg szarvashús
20 dkg disznóhús (comb v. lapocka)
10 dkg tokaszalonna
1 tk. só
1/2 tk. őrölt fekete bors
1/2 tk őrölt babérlevél
1/2 tk. őrölt rozmaring
2 szem borókabogyó finomra törve
bél (kb. 3 m juhbél, de vastagságfüggő)
3 gerezd zúzott fokhagyma
1/4 tk. fahéj
5 dl vörösbor
rozmaringág

Hozzávalók az áfonyás mustárhoz:
5 dkg mustármag
5 dkg áfonya
1 ek. méz
4 ek. borecet
1 dl víz
2 ek. olívaolaj
Ha túl csípős, akkor a kész mustárt melegítsük meg

Ha vadhúsból szeretnék kolbászt készíteni, akkor mindenképpen társítani kell valami zsírosabb hússal. Lásd esetünkben a szarvashoz disznóhúst adtunk egy kis darált szalonnával. Így nem lesz száraz a végeredmény.
Én most szarvascombot, disznócombot és tokaszalonnát daráltam egybe!

A ledarált húst egy nagy tálba tesszük és szép sorban megszórjuk a következő fűszerekkel: só, őrölt fekete bors, őrölt babérlevél, őrölt rozmaring, őrölt fahéj, 2 szem borókabogyó finomra törve, 3 gerezd zúzott fokhagyma. Alaposan összegyúrjuk a húst és jöhet a töltés.

Én juhbelet használtam, ami nagyon vékony. Sokszor ilyen vékonyságú tölcsér nincs is a töltőhöz.

Így egy kis házi barkácsolás következik. Vegyétek meg a legolcsóbb műanyag tölcsért (olyan vastag csövűt, amelyre ráfér a bél) és vágjuk le a gép külső karimájának méretére. 

Ezt fogatjuk fel most a töltőnk fém rögzítőjével. Akár tekerős, akár elektromos gépről beszélünk, így működni fog.

Mielőtt a belet felhúznánk a csőre, olajozzuk meg egy kicsit, hogy jobban csússzon.

Amikor a bél felkerült a töltőcsőre, akkor nyomjunk ki egy kis kolbászhúst. Így már könnyebben megy majd a töltés. 

Mikor betöltöttük az összes kolbászt vegyünk elő egy magas falú sütőedényt. 

Rakjuk bele a kolbászt és öntsük fel a borral az egészet és két ág rozmaringot tegyünk mellé. 

Körülbelül 30 percig sütjük 180 °C-on (közepes fokozaton) a kolbász egyik oldalát, majd megfordítjuk és tovább sütjük 30 percig a másik oldalán is. A borból kiemelve tálaljuk, de előtte még elkészítjük az áfonyás mustárt. 

Ez roppant egyszerű művelet. Az áfonyát a mézzel körülbelül 4-5 perc alatt összemelegítjük a tűzön. Akkor jó, amikor a szemek már könnyen szétmennek és levet engednek. 

A mustármagokat 1 dl vízben 4 ek. borecettel és 2 ek. olívaolajjal 15 percet állni hagyjuk. 

Botmixer segítségével összepürésítjük a magokat. Néhány perc alatt a megőrölt magokból sűrű mustár lesz. Ekkor adjuk hozzá az áfonyát. Gyönyörű lila színű mustárt kapunk még egy kis turmixolás után! 

A valakinek túl csípős a friss mustár, akkor érdemes egy kicsit a tűzön megmelegíteni és veszít az erejéből. 

Hűtőben tárolva néhány nap alatt elkezdenek összeérni az ízek és szintén veszít erejéből az általunk készített finomság. 

A kolbász mellé kínáljuk a szokatlan lila színű mártogatóst. Nagyon egyedi és ízletes végeredményt kapunk! 




2016. április 21., csütörtök

Vadászok konyhája - PREMIER MA ESTE 21:30-kor


Az utóbbi időben munkahely, vadásztanfolyam és lövészet háromszög bűvöletében élek. Hamarosan vadász leszek, ha az égiek is úgy akarják. 

Februárban már hírt adtam egy felvételről, ma pedig 21:30-kor a Fishing and Hunting műsorán láthattok, amint Csejtei Tamás vendégeként főzhetek! Nagyon köszönöm itt is a meghívást!

Többen megkérdezték tőlem, hogy miért akarok vadász lenni?

Meglepődtök, de sem vadászfeleség, sem pedig vadászapa lánya nem vagyok. De a természet szeretetét Édesapámtól már hátulgombolós korom óta, a Férjemtől a mai napig nagy dózisban megkaptam/kapom. Horgásztúráinkról például időközönként itt a blogon is hírt adok! 
Az első vadász szívdobbanás talán akkor kezdődött, amikor szüleim nagybátyjainál a vadásztrófeákat mustráltam és papírgyűjtéskor a tőlük kapott régi Nimród újságokat belefeledkezve lapozgattam. Két igazi, régi vágású vadász tehát volt a családunkban!

Manapság nyugalom tölt el erdőjárás, madárles, mezőn való bóklászás közben. Kikapcsol, amikor a természetben lehetek, elszáll minden gondom és kiüríthetem a fejem a mindennapok dolgaitól. Továbbá rájöttem, hogy lövészet még pluszban segít nekem ebben. Kimondhatatlanul pozitív érzés, hogy valódi erőt koordinál az ember, hogy dönt, hogy lép, hogy levegőt vesz, kifújja, majd elsüti a fegyvert és elenged mindent! 

A másik kapcsolódási pont pedig a vadgasztronómia, hisz most is egy gasztroblogot olvastok! :-) Rájöttem, hogy nagyon nehéz jó vadhúst vásárolni, így inkább magam hozom terítékre a fazékba szánt alapanyagot, hisz országunk bővelkedik a kiváló vadakban! Tálaláskor még jót anekdotázhatok is a szarvassült mellé! 
Keresem, kutatom magyarul, angolul, németül a vadászrecepteket, gyűjtöm a tapasztalatokat a témában, "falom" az ez ezekről szóló írásokat. Nagy vágyam egy speciális, magyar vadfajokra összeállított vadász szakácskönyvet megalkotni. 
 Nem csak lőni szeretnék, hanem magam zsigerelni, trófeát elkészíteni, vadásznaplót írni, töreteket elrakni... Mert hozzátartozik. 
Széchenyi Zsigmond műveit nagyon szeretem olvasni. Szinte a sorok között érzi az ember az izgalmat, amikor a hőn áhított vad végre puskacső elé kerül.  A ma élő egyik legnagyobb vadásszal, Hidvégi Bélával is volt már szerencsém személyesen találkozni és beszélgetni, sőt könyvét is olvasni. Úgy dedikálta nekem például a híres vadász az egyik könyvét, hogy "Vadásztársamnak, Tóth-Nacsa Ágnesnek szeretettel". Azért ez megdobbantja az ember szívét!

Tehát lélektuning és gasztronómia! Ez a két pont, amiért vadásszá válás útjára léptem. 
Számomra ez nem urizálás, nem divatfellángolás, nem céltalan öldöklés. Ez egy örök életre szóló paktum Dianával, a vadászat római kori istennőjével. Szeretném majd, ha 80 évesen valamelyik unokám kísérne el vadászni és várná meg a megszállott nagymamáját, amint éppen terítékre hozza a hőn áhított Lebenshirschét, vagyis élete szarvasát például a radejovi vadaskertben!


Egy jó vadász tiszteli a vadat, kíméletesen hozza terítékre, nem használja céltáblának az állatot. ( Az utóbbira ott a lőtér gyakorlás és szórakozásként.) Etikai kérdésben nem ismer tréfát, csak a megfelelő mértékben, az állomány szükséglete szerint szelektálja a vadakat. Mert kell, de ésszel és a vadgazdálkodás elveit valóban figyelembe véve!
Megvannak a sziklaszilárd elveim! Nekem a vadászat nem céltalan öldöklés, nem lőréző emberek esztelen csapatjátéka. Nekem más. Lehet, hogy ki fogok lógni a sorból, nő is vagyok úgy tetőtől talpig teljesen, de nem bánom! Még bőven van mit tanulnom, de van időm! Egy élet!

Vannak pillanatok, amikor az ember érzi, hogy jó helyen van, hogy a megfelelő úton halad és ilyenkor "kisimul minden ránc a terítőn"! A vadászat egy régi vágyam volt. Lassan teljesülni látszik és külön öröm, hogy szó szerint a legprofibbaktól tanulhatok! Közben pedig sok más dolog is sínre kerül "magamon belül és kívül is"!
 A végén megemlíteném a legfontosabbat! Szerencsésen döntöttem, amikor a Venator Vadásztanfolyamon választottam! Remek oktatók, sok éves tapasztalatr garancia egy jó kezdéshez. Lövészetet pedig Igaly Diánától és Hutyka Zoltántól sajátíthatom el. Profik minden téren! Szívből ajánlom mindenkinek az ország több pontján tartott kurzusokat! Rugalmasság, segítőkészség és tökéletes tudásalap, amit itt kap az ember!

Ez az én történetem! Remélem a miértekre igazi választ kaptatok! Este pedig gyertek és nézzétek meg a Fishing and Hunting csatornán a kuktálkodásomat!


"Az legyen a vadásznak nemes törekvése,
hogy a vadat szeresse, és védje
vadásszon, mint törvény s szokás kívánja,
és teremtményeiben is a Teremtőt lássa!"