2016. augusztus 7., vasárnap

Tojás


Szinte minden háztartásban megtalálható ez az alapanyag. Most egy kicsit többet tudhat meg mindenki a tojásról ezáltal a bejegyzés által.

Már a gyűjtögető ősember is örömmel fogyasztotta a különféle tojásokat magas fehérje és vitamintartalma miatt. Egy egész tojás energiatartalma 75 kcal.
Hazánkban a barna héjú tojást részesítik előnyben. Normál kereskedelmi forgalomban leggyakrabban ez kapható és a fürjtojás.
Például a pulyka és kacsatojás héján a pólusok nagyobbak és ezért nagyobb az esély a szennyezettségnek. Ezért nem kerülnek kereskedelmi forgalomba.
A tojáshéj színe a fehértől, a krémszínűn át a barnáig lehet. 5 árnyalatot különböztetünk meg. A tojáshéj színe adott tyúkfajtára jellemző, de beltartalomban nincs különbség.

Többen találkoztatok már a boltban vásárolt tojások jelölésével. Erre az uniós csatlakozás után lett szükség az EU-s előírások miatt. Most kibogozzuk, hogy mit jelenthetnek a számok.

KÓD A TOJÁSON
Balról jobbra haladunk a kód értelmezésében:

Az első számjegy a tartási technológiára utal:
0- biotartás
1- szabadtartás kifutós rendszerrel
2- mélyalmos és egyéb istállós tartási mód
3- ketreces tartás

A következő a betűjelzés, mely a származási országot takarja. Pl. HU - Magyarország.

Ezután található a termelő azonosítására szolgáló számsor, ahol a megye, a telephely és az istálló is beazonosítható.

Ez a felirat a garancia arra, hogy engedéllyel működik a rendszer és az élelmiszerelőírásoknak megfelel.

Még találkozhattok egy kicsi korona jellel is a tojáson. A Koronás Tojás védjegyet a Baromfi Terméktanács 2004-ben (még "Egészséges Tojás" néven) azzal a céllal vezette be, hogy megkönnyítse a vásárlók eligazodását az információk között, s ezzel az egyszerű szimbólummal jelölje: ez a tojás garantáltan minőségi, biztonságos és magyar.

MIÉRT TOJÁS ALAKÚ A TOJÁS?
Kezdetben a tojás gömb alakú (lásd tojótyúk belsejében a kis tojások). Amikor már megfelelő méretet elérte a tojóizmok miatt alul gömbölyűbb, felül pedig hegyesebb lesz a tojás. 

MIT JELENT A TOJÁS MÉRETE?
S - 53 g alatti
M - 53-62 g közötti
L - 63-73 g
XL - 73 g feletti

TOJÁS TÁROLÁSA:
Hivatalosan miután kitojta a tyúk a tojást 28 napig fogyasztható.
A tojást +5 és + 18 °C között kell tárolni. Magasabb hőmérsékleten rövidebb ideig áll el, alacsonyabbon pedig hosszabban.

FRISS MÉG A TOJÁS?
Egy tál vízbe tesszük a tojást. Ha lent marad, akkor még friss. Ha úszik, akkor 1-2 hetes, ha pedig kicsit kiemelkedik a vízből, akkor 3 hetesnél régebbi.

Feltörés után pedig a következőket állapíthatjuk meg. A tányérban a friss tojásnál szépen egyben marad a fehérje és a sárgája. Nem folyik szét.
Minél régebbi egy tojás, annál folyósabb lesz a fehérje és a sárgája egyre laposabb.


DE MIÉRT?
A tojás vizet veszít tárolás közben, melynek következtében a belül található légkamra megnagyobbodik. A légkamra nagyságából pedig tudunk következtetni a tojás korára. A légkamra akkor keletkezik, amikor a tyúk kitojja a tojást és lehűl. Sokan biztosan vettek már ki tyúk alól még meleg tojást. Én gyerekkoromban Nagypapánál állandóan lestem a friss tojásokat.

TAKARMÁNYOZÁS
Fontos az állat takarmányozása a minőségi végeredmény miatt. Emlékszem Anya tésztagyúrás előtt mindig tanyasi tojást vásárolt, mert a kukoricán nevelt, szabadtartásos állatok tojásaiban a sárgája gyönyörű sárga volt. De takarmányozás által a vitaminok mértéke is módosítható (pl. E vitaminban gazdag!
A tojássárgája színe is a takarmányozástól függ. EZt egy 1-15-ig terjedő La Roche színskálán mérik. A legkedveltebb a 11-13 között lévő.

TÁROLÁS
Nem szabad a tojást megmosni, ha tárolni szeretnék.
Felhasználás előtt viszont meleg vízben mossuk át.
A tojást elkülönítve tároljuk.
Tartsuk számon, hogy melyik a régebbi és melyik az újabb tojás. Eszerint használjuk fel.

POZITÍV HATÁSOK
A tojás  a normál anyagcsere egyik motorja. Jó D vitamin forrás. Vashiányosoknak is remek alap a táplálkozásban. Idegrendszerre pozitív hatással bír. Látásra és hallásra is pozitív hatással van.

Forrás: AMC

Nyomtasd ki a bejegyzést!


2016. augusztus 3., szerda

Kétkezes kalácsszendvics málnás paradicsomlekvárral, kecskesajttal és szalámival


Néhány hete egy nagyon kedves felkéréssel kerestek meg a Herz képviseletében. A feladat egy szendvics megalkotása volt, cserében pedig egy igazán ínycsiklandozó csomaggal lettem gazdagabb. "Igazából nem is nekem szólt a csomag", hanem a Férjemnek, aki azt szereti, ha kolbászból van a kerítés! :-) Nagyon köszönjük! 
Végül az egy szendvicsből kettő lett. Egy nőiesebb ízkombináció és egy férfiasabb, markánsabb, de mégis gourmet összeállítás készült. 

De mielőtt a recepttel megismerkednétek, előtte bevezetlek benneteket egy kicsit a Herz világába!

RÖVIDEN A HERZ MÁRKÁRÓL

Herz Ármin hajózási vállalkozó olasz mesterektől leste el a szalámi gyártásának fortélyait, majd hazatérése után, 1888-ban gyárat alapított. Az éghajlat és a társadalmi adottságok gondos tanulmányozása után Budapestre, a Duna közvetlen közelébe telepítette gyárát, kihasználva a folyó által biztosított speciális klímát, s a lendületes fejlődésnek induló főváros adta lehetőségeket.
Herz számításai beváltak, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a nemespenésszel borított téliszalámi rövid idő alatt sikertermékké vált, s az 1896-os Millenniumi Kiállításon Nagydíjat nyert. 1900-ban a téliszalámi a Párizsi Világkiállításon is Nagydíjat kapott, sőt még az Európai Unióban is az ún. Oltalom alatt álló földrajzi jelzés eredetvédelem alatt áll (Budapesti téliszalámi néven).
Képekkel együtt itt található a hivatalos történet: http://herz.hu/hu/marka/tortenet és még sok más! 


Hozzávalók 1 daraboz:
1 db mini fonott kalács  (max. 15 dkg)
4 szelet Herz midi téliszalámi
5 szelet kecskesajt
1/2 ek. házi vaj
4 levél lolo rosso saláta  (méretfüggően kevesebb v. több)
5 db koktélparadicsom
10 szem málna
3-4 rozmaringlevél
1 ek. balzsamecet
1 ek. cukor

Elkészítés:

- A kalácsot kettévágjuk és megkenjük mindkét oldalát vajjal.

- A kalács alsó részére lolo rosso salátaleveleket fektetünk, majd felváltva rá egy szelet kecskesajt és egy szelet szalámi. Azonos vastagságú mindkettő. 

- Végül meglocsoljuk az alábbiak szerint elkészített málnás paradicsomlekvárral: egy edénybe a koktélparadicsomokat felnegyedeljük, a málnákat egészben hozzáadjuk a rozmaringlevelekkel, megszórjuk 1 ek. cukorra és meglocsoljuk egy evőkanál balzsamecettel. Maximum 3 perc alatt összerotyogtatjuk az egészet. Ezek után meglocsoljuk az egésszel a szalámi és a sajt tetejét. 

- Zárásként befedjük a kalács másik felével! Izgalmas ízkombináció!

Anyám tyúkjai - Ízletes ebéd Szegeden


Szeretek időről időre új piacokat, vendéglőket, éttermeket, cukrászdákat, gasztroboltokat felfedezni és ezeket megosztani Veletek. Általában olyanokra esik a választásom, amelyek nem egy "agyonmarketingelt" gépezet részei. Legyen szájhagyomány, véletlen tapasztalat, ismerőseim által ajánlott újdonság, én sorra felderítem ezeket a helyeket. Most egy hangulatos gasztroszigetre bukkantam Szeged belvárosában. 
Már a nyitáskor kinéztem magamnak Szeged egyik üdének ígérkező színfoltját az Anyám tyúkjai háztáji éléskamrát és kifőzdét. Budapesten biztosan bisztróként harangoznák be ezt a vendéglátóhelyet, de itt nemes egyszerűséggel kifőzde! Neee, ne a kantinkosztra gondoljatok most! Ez a hely visszaállítja a kifőzdék renoméját! 

Kezdjük az elején. Irány a Széchenyi tér. A városháza tornya jó irányadó lesz, keressétek tőle balra az első szegedi nyomda épületét. Az emeletes Grün-Orbán-Ház 1810-ben épült Vedres István tervei alapján. Műemlék mivoltát bejárat mellett található márványtábla hirdeti. A helyszínre érve egy napfényes, hangulatos terasz várja a betérőket és egy tábla éppen a napi ajánlattal. Pont egy tini győzködte az anyukáját, hogy üljenek be, ez biztosan jó hely lesz! Megsúgom, hogy nem tévedt a fiatal fiú! 

A háztáji éléskamra és a kifőzde egy légtérben, mégis jól elkülönítve kapott helyet. Tehát aki csak néhány alapanyagért ugrana be ide, nem fogja zavarni a finom falatokat majszoló vendégeket. 
A berendezés romantikus, vintage hangulatot idéz. A Santa Bros blog szerzőinek munkáját élvezhetjük az ízletes ételek mellett. Befőttes üvegekből csillár, régi székek új köntösben, nagyi tálalószekrénye fiatalos lendülettel, csipke és tyúkok minden mennyiségben... Az étterem belső megszépülésének történetét itt követhetitek nyomon! 

Térjünk rá az ételekre. Nem csigázlak tovább benneteket! A pincérhölgy nagyon készséges, kedves volt. Megkérdeztem, hogy nem zavarná-e őket, ha fotóznék is egy kicsit. Azonnal megkaptam a belegyezést, szóval ezért plusz pont!

Én a napi menüből válogattam! Üdítően hideg meggyes joghurtos gyümölcsleves és háromsajtos töltött karajt flancos krumplival kerül elém. Kifogástalan, ízletes, friss és kellően bőséges volt minden étel mindez összesen 1600 Ft-ért! Őszinte leszek, többet is megért volna!

Fecóm szintén a napi ajánlatból választott levest, ez egy chilis lime-os kukoricaleves volt. Merész, de valóban ínycsiklandozó. 
Második felvonásként a hely igazán egyedi "streetfoodja" a bodag került. Bárányos gurmégizda névre hallgatott ez a tetemes "jószág". 

Az üvegekbe helyezett étlapot imádtam átbogarászni! Jókat derültem rajta! Végre nem egy átlagos, unalmas iromány! Nézzétek meg itt a letölthető változatot!


Süteményekből a házias ízektől kezdve az igazán mutatós cukrászremekekig megtalálhatóak a pultban.
Gondosan megosztják az éhes vendégekkel azt is, hogy melyik laktózmentes, melyik gluténmentes. Újabb plusz pont és figyelmesség!
 
  Végül az asztaltól felállva tele hassal távozhatnánk a helyszínről, de feltétlenül meg kellett nézni az éléskamra kínálatát. Egy kedves munkatárs azonnal a segítségünkre sietett a választásban. Valóban a környék termelőitől szerzik be az alapanyagokat. Termelők terén nagyon képben vagyok a környéken és azonnal hallottam az ismerős neveket. Kecskesajt, házi tejföl, túró, érlelt sajt, szalonnák, kolbászok...
Felsorolva is korog a gyomrom. Emellett minőségi ecetek, olajok és egyéb háztáji termékek is kaphatóak itt. Nagyon-nagyon jó ötlet volt az éléskamra megalkotása. Mi sajtfüggőként sajttal töltöttük fel a készleteinket!
 


Összegzésként szeretném leírni, hogy minden étel kifogástalan volt, az ár-érték arány nagyon kellemes, a hazavihető finomságok pedig arra ösztönöznek, hogy máskor is betérjek ide! A személyzet maximálisan felkészült, kedves. A kiszolgálás tökéletes! 
Személy szerint számtalan ilyen minőségi "kifőzdét" kívánok Szegednek! A tulajdonosoknak és a csapatnak pedig további sok sikert! 
Keressétek fel ti is az Anyám Tyúkjai éléskamrát és kifőzdét!


Elérhetőségek:  Anyám Tyúkjai
6720 Szeged,
Széchenyi tér 13.
Facebook:https://www.facebook.com/anyamtyukjai/?fref=ts



NYITVA:  
K-Szo: 11:00 – 23:00


V:
11:00 – 15:00
Étlap itt érhető el! Napi menüt keressétek a Facebookon vagy a helyszínen!
Értékelés 1-től 5 ig: Kiszolgálás: 5 Ételek: 5 Hely: 5   Ár: Pl.
 



A helyre bejelentkezés nélkül érkeztem és a számlát magam fizettem, így teljesen objektív a bejegyzés.
2016. júliusi tapasztalatokat osztottam meg Veletek!




2016. augusztus 2., kedd

Augusztusi gasztroprogramok

Kép forrása itt!

Az igazi nyarat még ebben a hónapban biztosan élvezhetjük. Ezért használjuk ki a jobbnál jobb szabadtéri programokat. 

Dinnyefesztivál Medgyesegyháza  2016  2016. augusztus 05 - 07. 
A nyári dinnye szomjat olt, táplál, eltelít. Egyszerűen jól esik. Hol is lehetne az ország legjobb dinnyéit megkóstolni, mint Megyesegyházán remek programokkal és sok-sok finomsággal körítve. 
 Bővebb információ itt: http://www.dinnyefesztival.hu/dinnyefesztival-2016-programok-m201

Ördögkatlan Fesztivál  2016. augusztus 02 - 06. 
A fesztivált 2008-tól évenkénti rendszerességgel, augusztus hónapban rendezzük meg.
Turisztikai régió: Dél- dunántúli / Megye: Baranya Megye
Helyszínek: Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, Vylyan Pincészet, Mokos Pincészet, Szársomlyói Szoborpark, Beremend (2016-tól Villánykövesd is).Gasztronómi, kiváló borok és művészeti programok. 

Bővebben itt: http://www.ordogkatlan.hu/p/a-katlan.html

Magyar Ízek Utcája Budapest 2016. augusztus 20.
 Tisztavatás, zászlófelvonás, kitüntetések átadása, családi programok és koncertek, Magyar Ízek Utcája, Mesterségek Ünnepe, ünnepi szentmise és tűzijáték.
Ország tortája, új kenyér ünnepe és még számtalan finomság várja a várban az éhes ünneplőket.
Bővebb információ itt:  https://www.programturizmus.hu/ajanlat-augusztus-20-budapest-allami-unnep.html

 

2016. július 31., vasárnap

Marhapörkölt rétegezve

300 vendégnek készül a pörkölt 
 Ha előkerül a bogrács - bármilyen méretű is legyen az – akkor már tudom, hogy valami nagyobb "kanálcsörgés", vagyis családi összejövetel van készülőben. A pörkölt készítés ahány ház, annyi szokás alapon működik. Most a saját családi változatunkat láthatjátok. Sokszor érzésre kerülnek a bográcsba a fűszerek. Így egy picit mindig más lesz a végeredmény. A nyitó fotó a mi esküvőnkön készült. Nagy kedvenc a családunkban a pörkölt legyen az marhából, birkából vagy akár vadból. 



Marhapörkölt

5 kg marhahús (lábszár, comb, csontos részek vegyesen)
1 kg vöröshagyma
3 csapott evőkanál őrölt bors
6 ek. só
3 ek. őrölt babérlevél
1 db hegyes,erős paprika
3 db TV paprika
5 csapott ek. őrölt pirospaprika édes
10 gerezd fokhagyma
kb. 20 dkg zsír 
7 dkg vagy 1 tubus csípős Piros Arany  


A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és apróra felvágjuk, a paprikákat felkarikázzuk ezután kezdődhet a rétegezés. A zöldségeket és a fűszer 3 részre osztjuk. 

Előre elkezdjük a bogrács alá a parazsat elkészíteni, hisz lobogó tűz fölött nem készülhet ez az étel. 

  A 10 literes bográcsot először kizsírozzuk, a csontosabb húsdarabokat a bogrács aljára tesszük. Ekkor jön az első harmad a fokhagymából, vöröshagymából, csípős és TV paprikából. Ezután a fűszerek harmadával ízesítjük az első réteg húst: 1 csapott ek. őrölt bors, 2 ek. só, 1 ek. őrölt babérlevél, a Piros Arany tubusának 1/3 része. Kivétel az őrölt fűszerpaprika, mert ezt csak a végén adjuk hozzá majd.
Ezt az egészet megismételjük még kétszer úgy, hogy a végén a tetejére hagyma, paprika és fűszerek kerüljenek. 

 Amikor mindezzel elkészültünk akkor a nekilátunk a főzésnek. Az alacsony lángú, inkább parázsban gazdag tűz fölé akasztjuk a bográcsot. A hús korától is függ a főzési idő. Kb. 3-4 órán át lassú tűzön folyamatos tüzelés mellett készül el az ételünk. A fiatalabb állat húsa több vizet ereszt, az öregebbé kevesebbet. Alapvetően vizet nem adunk az ételhez, csak a végén, ha már nagyon szükséges.

Ezt a rétegezett bográcsos változatot nem kell kevergetni, csak a bográcsot a fülénél fogva megfogni és az óramutató járásával megegyezően megforgatni. Amikor rántunk egy kicsit ilyenkor a fográcson, akkor érezni fogjuk, hogy a benne lévő hús is mozdul. A főzés elején még figyeljünk oda, hogy le ne ragadjon a pörkölt. Ha túl nagy a láng, akkor akasszuk magasabbra a bográcsot, amíg lentebb nem ég. 

 A pörköltkészítés utolsó mozzanata az őrölt paprikával történő megszórás. Ha ezzel is megvagyunk, akkor a főtt hús tetején lévő paprikát belerotyogtatjuk a pörköltbe. Addig főzzük, amíg el nem oszlik teljesen és a szaft nem lesz elég sűrű. Itt jön be az a kérdés, hogy kell-e víz vagy sem? Csak ha nagyon minimális vizet engedett a hús, akkor szükséges utánpótlás, de egyébként nem.

Tálalás: Több főtt opció létezik. A legtöbbször ezek a köretek kerülnek az ínycsiklandozó pörkölt mellé: burgonya, főtt tészta, apró galuska és elmaradhatatlan mellőle a savanyúság.

Egy kis hiteles segítség, ha bográcsozni kezdenétek. Ennyi húst kell számolnotok fejenként egyes húsfajtákból. Sok-sok éve vőfélyként dolgozó profi ajánlásával kaptuk meg ezeket a mennyiségeket. Mert egy igazi vőfély ehhez is ért! 

- marha  40 dkg/fő 
- sertés 40 dkg/fő                          
- birka  50 dkg/fő