Tejfölös-mustáros süllő tepsis nyári burgonyával
Egy igazán ízletes, könnyen megszerethető ragadozóhalat hozok mára Nektek. Ez a süllő!
Az elején megosztom Veletek az örök dilemmát okozó kérdést: süllő vagy fogas ami a tányérra kerül?
A halfaj azonos, de a 1,5 kg-nál kisebb példányokat süllőnek nevezzük, az ennél nagyobbakat pedig fogasnak.
A kisebb példányokat egyszerűen bepanírozva, bő olajban is kisüthetjük, mint a nagyobb halárusoknál. Mennyei így is.
Elkészítési idő 60 perc:
Hozzávalók két személyre:
2 db 40 dkg-os süllő
1 kis pohár tejföl
2 ek. mustár
3 gerezd fokhagyma
só
őrölt fekete bors
25 dkg burgonya
15 dkg paradicsom
10 dkg vöröshagyma
olívaolaj
A konyhakész, kibelezett süllőket megmossuk és 3-4 centiméterenként beirdaljuk.
A halat kívül-belül ízlés szerint megsózzuk és enyhén borsozzuk.
A tejfölt keverjük össze a mustárral és fokhagymanyomóval nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket.
Ezzel a keverékkel kívül-belül kenjük át a halat.
Egy magas falú tepsit vegyünk elő a sütéshez. Ebben jól megtámaszthatjuk majd a süllőt és szép ívelt formában fog megsülni. A két halat a tepsi két szélére tesszük, az oldala ne érje a tepsihez. Tegyünk az oldalához támasztékként akár egy-egy szelet burgonyát. Ha elég magas a sütőedény oldala, akkor a köret a hal alá kerül. A megtisztított, felkarikázott hagyma, burgonya és paradicsom szeleteket enyhén sózva a tepsibe rakjuk. Enyhén meglocsoljuk olívaolajjal.
Közepes lángon sütőben kb. 180-200 °C-on 60 percig sütjük a halat a körettel együtt.
A végeredmény pedig ilyen mutatós lesz!

Nyomtasd ki a receptet!