Marhapörkölt rétegezve
![]() |
300 vendégnek készül a pörkölt |
Marhapörkölt
5 kg marhahús
(lábszár, comb, csontos részek vegyesen)
1 kg
vöröshagyma
3 csapott
evőkanál őrölt bors
6 ek. só
3
ek. őrölt babérlevél
1 db
hegyes,erős paprika
3 db TV
paprika
5 csapott ek.
őrölt pirospaprika édes
10 gerezd
fokhagyma
kb. 20 dkg
zsír
7 dkg vagy 1
tubus csípős Piros Arany
A
vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és apróra felvágjuk, a paprikákat
felkarikázzuk ezután kezdődhet a rétegezés. A zöldségeket és a fűszer 3 részre
osztjuk.
Előre elkezdjük a bogrács alá a parazsat elkészíteni, hisz lobogó tűz fölött nem készülhet ez az étel.
A
10 literes bográcsot először kizsírozzuk, a csontosabb húsdarabokat a bogrács
aljára tesszük. Ekkor jön az első harmad a fokhagymából, vöröshagymából, csípős
és TV paprikából. Ezután a fűszerek harmadával ízesítjük az első réteg húst: 1
csapott ek. őrölt bors, 2 ek. só, 1 ek. őrölt babérlevél, a Piros Arany
tubusának 1/3 része. Kivétel az őrölt fűszerpaprika, mert ezt csak a végén
adjuk hozzá majd.
Ezt az
egészet megismételjük még kétszer úgy, hogy a végén a tetejére hagyma, paprika
és fűszerek kerüljenek.
Amikor mindezzel elkészültünk akkor a nekilátunk a főzésnek. Az alacsony lángú, inkább parázsban gazdag tűz fölé akasztjuk a bográcsot. A hús korától is függ a főzési idő. Kb. 3-4 órán át lassú tűzön folyamatos tüzelés mellett készül el az ételünk. A fiatalabb állat húsa több vizet ereszt, az öregebbé kevesebbet. Alapvetően vizet nem adunk az ételhez, csak a végén, ha már nagyon szükséges.
Ezt a rétegezett bográcsos változatot nem kell kevergetni, csak a bográcsot a fülénél fogva megfogni és az óramutató járásával megegyezően megforgatni. Amikor rántunk egy kicsit ilyenkor a fográcson, akkor érezni fogjuk, hogy a benne lévő hús is mozdul. A főzés elején még figyeljünk oda, hogy le ne ragadjon a pörkölt. Ha túl nagy a láng, akkor akasszuk magasabbra a bográcsot, amíg lentebb nem ég.
A pörköltkészítés utolsó mozzanata az őrölt paprikával történő megszórás. Ha ezzel is megvagyunk, akkor a főtt hús tetején lévő paprikát belerotyogtatjuk a pörköltbe. Addig főzzük, amíg el nem oszlik teljesen és a szaft nem lesz elég sűrű. Itt jön be az a kérdés, hogy kell-e víz vagy sem? Csak ha nagyon minimális vizet engedett a hús, akkor szükséges utánpótlás, de egyébként nem.
Tálalás: Több
főtt opció létezik. A legtöbbször ezek a köretek kerülnek az ínycsiklandozó
pörkölt mellé: burgonya, főtt tészta, apró galuska és elmaradhatatlan mellőle a
savanyúság.
Egy kis
hiteles segítség, ha bográcsozni kezdenétek. Ennyi húst kell számolnotok
fejenként egyes húsfajtákból. Sok-sok éve vőfélyként dolgozó profi ajánlásával
kaptuk meg ezeket a mennyiségeket. Mert egy igazi vőfély ehhez is ért!
- marha 40 dkg/fő
- sertés 40
dkg/fő
- birka
50 dkg/fő