Tojás


Szinte minden háztartásban megtalálható ez az alapanyag. Most egy kicsit többet tudhat meg mindenki a tojásról ezáltal a bejegyzés által.

Már a gyűjtögető ősember is örömmel fogyasztotta a különféle tojásokat magas fehérje és vitamintartalma miatt. Egy egész tojás energiatartalma 75 kcal.
Hazánkban a barna héjú tojást részesítik előnyben. Normál kereskedelmi forgalomban leggyakrabban ez kapható és a fürjtojás.
Például a pulyka és kacsatojás héján a pólusok nagyobbak és ezért nagyobb az esély a szennyezettségnek. Ezért nem kerülnek kereskedelmi forgalomba.
A tojáshéj színe a fehértől, a krémszínűn át a barnáig lehet. 5 árnyalatot különböztetünk meg. A tojáshéj színe adott tyúkfajtára jellemző, de beltartalomban nincs különbség.

Többen találkoztatok már a boltban vásárolt tojások jelölésével. Erre az uniós csatlakozás után lett szükség az EU-s előírások miatt. Most kibogozzuk, hogy mit jelenthetnek a számok.

KÓD A TOJÁSON
Balról jobbra haladunk a kód értelmezésében:

Az első számjegy a tartási technológiára utal:
0- biotartás
1- szabadtartás kifutós rendszerrel
2- mélyalmos és egyéb istállós tartási mód
3- ketreces tartás

A következő a betűjelzés, mely a származási országot takarja. Pl. HU - Magyarország.

Ezután található a termelő azonosítására szolgáló számsor, ahol a megye, a telephely és az istálló is beazonosítható.

Ez a felirat a garancia arra, hogy engedéllyel működik a rendszer és az élelmiszerelőírásoknak megfelel.

Még találkozhattok egy kicsi korona jellel is a tojáson. A Koronás Tojás védjegyet a Baromfi Terméktanács 2004-ben (még "Egészséges Tojás" néven) azzal a céllal vezette be, hogy megkönnyítse a vásárlók eligazodását az információk között, s ezzel az egyszerű szimbólummal jelölje: ez a tojás garantáltan minőségi, biztonságos és magyar.

MIÉRT TOJÁS ALAKÚ A TOJÁS?
Kezdetben a tojás gömb alakú (lásd tojótyúk belsejében a kis tojások). Amikor már megfelelő méretet elérte a tojóizmok miatt alul gömbölyűbb, felül pedig hegyesebb lesz a tojás. 

MIT JELENT A TOJÁS MÉRETE?
S - 53 g alatti
M - 53-62 g közötti
L - 63-73 g
XL - 73 g feletti

TOJÁS TÁROLÁSA:
Hivatalosan miután kitojta a tyúk a tojást 28 napig fogyasztható.
A tojást +5 és + 18 °C között kell tárolni. Magasabb hőmérsékleten rövidebb ideig áll el, alacsonyabbon pedig hosszabban.

FRISS MÉG A TOJÁS?
Egy tál vízbe tesszük a tojást. Ha lent marad, akkor még friss. Ha úszik, akkor 1-2 hetes, ha pedig kicsit kiemelkedik a vízből, akkor 3 hetesnél régebbi.

Feltörés után pedig a következőket állapíthatjuk meg. A tányérban a friss tojásnál szépen egyben marad a fehérje és a sárgája. Nem folyik szét.
Minél régebbi egy tojás, annál folyósabb lesz a fehérje és a sárgája egyre laposabb.


DE MIÉRT?
A tojás vizet veszít tárolás közben, melynek következtében a belül található légkamra megnagyobbodik. A légkamra nagyságából pedig tudunk következtetni a tojás korára. A légkamra akkor keletkezik, amikor a tyúk kitojja a tojást és lehűl. Sokan biztosan vettek már ki tyúk alól még meleg tojást. Én gyerekkoromban Nagypapánál állandóan lestem a friss tojásokat.

TAKARMÁNYOZÁS
Fontos az állat takarmányozása a minőségi végeredmény miatt. Emlékszem Anya tésztagyúrás előtt mindig tanyasi tojást vásárolt, mert a kukoricán nevelt, szabadtartásos állatok tojásaiban a sárgája gyönyörű sárga volt. De takarmányozás által a vitaminok mértéke is módosítható (pl. E vitaminban gazdag!
A tojássárgája színe is a takarmányozástól függ. EZt egy 1-15-ig terjedő La Roche színskálán mérik. A legkedveltebb a 11-13 között lévő.

TÁROLÁS
Nem szabad a tojást megmosni, ha tárolni szeretnék.
Felhasználás előtt viszont meleg vízben mossuk át.
A tojást elkülönítve tároljuk.
Tartsuk számon, hogy melyik a régebbi és melyik az újabb tojás. Eszerint használjuk fel.

POZITÍV HATÁSOK
A tojás  a normál anyagcsere egyik motorja. Jó D vitamin forrás. Vashiányosoknak is remek alap a táplálkozásban. Idegrendszerre pozitív hatással bír. Látásra és hallásra is pozitív hatással van.

Forrás: AMC

Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések