Így készül a paradicsomlé
Fogalmazzunk úgy, hogy Anyu nagyban játszik, ha paradicsombefőzésről van szó. Nálunk favorit a paradicsomleves, a paradicsomlé csak úgy inni, a paradicsomos húsgombóc és még hosszasan sorolhatnám. Ezért minden nyáron ezért egy-két napot rászán Anya erre a projektre és többedmagával elkészíti az egész családnak a téli muníciót. Ez a bejegyzés inkább bemutatás lesz, mint egy nagy recept, de érdemes lesz elolvasni és megnézegetni a képeket.
Hozzávalók:
70 kg paradicsom és sok türelem :-)
Egy-egy ilyen befőzés nagy családi esemény. Anyu mellett nővéreim is, sőt még a törpök is beszállnak a munkába. 1-2 napi hosszú munkát, üst melletti izzadást a téli hónapokban felbontott paradicsomlé feledtetni fogja.
Első lépésben ilyen ügyes segítségek hordják a paradicsomot Maminak! :-) Na jó, tudom a gyerekmunka nem legális, de őket nem lehet visszatartani. Hanci és Zéti mindig segít!
Az első lépés egy kis mosogatással és a hibás részek eltávolításával kezdődik.
Gyorsan négybe vágjuk a paradicsomokat, de nem teljesen. Ne essen szét a zöldség. Így megy az üstbe.
Amikor tele az üst, akkor tiszta kézzel összenyomkodjuk a paradicsomokat. Élvezetes munka! :-) Márti nővéremmel "dagonyásztunk" egy kicsit a paradicsomban.
Indulhat a főzés!
Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett! Miért nem télen érik a paradicsom? Na jó, ez csak vicc volt, de 30 fokban jó kis izzasztó munka. Mártival egymást váltogattuk.
Egy kis segítség. Akkor vehetjük le a tűzről a paradicsomlevet, amikor a héjdarabok már így összepöndörödnek.
Nagyban így néz ki.
Jöhet egy kis tekerés. Ezek hozzá az eszközök.
És már készül is finom paradicsomlé!
Mi a kész levet egy nagy fazékba gyűjtjük és letakarva abban tároljuk, amíg az üvegekbe nem töltjük.
Apropó üvegek. Anya a padláson gyűjti ezeket. Először egy alap mosással indítunk, majd egy kis öblítéssel. Látjátok ismét ez a fránya gyerekmunka! :-)
Végül jöhet a tiszta üvegekbe a töltögetés. Minden egyes üvegben lévő paradicsomlé tetejére egy kis tartósítószer kerül, hogy ne romoljon meg.
Száraz dunsztba csomagoljuk a jól lezárt üvegeket és itt hagyjuk kihűlni azokat! Nincs plusz ízesítő benne, csak a finom paradicsomlé! Ezek az üvegek már várhatják is a telet!

Nyomtasd ki a receptet!