Így készül a paradicsomlé


Fogalmazzunk úgy, hogy Anyu nagyban játszik, ha paradicsombefőzésről van szó. Nálunk favorit a paradicsomleves, a paradicsomlé csak úgy inni, a paradicsomos húsgombóc és még hosszasan sorolhatnám. Ezért minden nyáron ezért egy-két napot rászán Anya erre a projektre és többedmagával elkészíti az egész családnak a téli muníciót. Ez a bejegyzés inkább bemutatás lesz, mint egy nagy recept, de érdemes lesz elolvasni és megnézegetni a képeket. 

Hozzávalók: 
70 kg paradicsom és sok türelem :-)


Egy-egy ilyen befőzés nagy családi esemény. Anyu mellett nővéreim is, sőt még a törpök is beszállnak a munkába. 1-2 napi hosszú munkát, üst melletti izzadást a téli hónapokban felbontott paradicsomlé feledtetni fogja. 



 Első lépésben ilyen ügyes segítségek hordják a paradicsomot Maminak! :-) Na jó, tudom a gyerekmunka nem legális, de őket nem lehet visszatartani. Hanci és Zéti mindig segít!

 





Az első lépés egy kis mosogatással és a hibás részek eltávolításával kezdődik.





 Gyorsan négybe vágjuk a paradicsomokat, de nem teljesen. Ne essen szét a zöldség. Így megy az üstbe.








 

Amikor tele az üst, akkor tiszta kézzel összenyomkodjuk a paradicsomokat. Élvezetes munka! :-) Márti nővéremmel "dagonyásztunk" egy kicsit a paradicsomban.













Indulhat a főzés!


















Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett! Miért nem télen érik a paradicsom? Na jó, ez csak vicc volt, de 30 fokban jó kis izzasztó munka. Mártival egymást váltogattuk.





 

Egy kis segítség. Akkor vehetjük le a tűzről a paradicsomlevet, amikor a héjdarabok már így összepöndörödnek.

Nagyban így néz ki. 




Jöhet egy kis tekerés. Ezek hozzá az eszközök. 




És már készül is finom paradicsomlé!






Mi a kész levet egy nagy fazékba gyűjtjük és letakarva abban tároljuk, amíg az üvegekbe nem töltjük.






Apropó üvegek. Anya a padláson gyűjti ezeket. Először egy alap mosással indítunk, majd egy kis öblítéssel. Látjátok ismét ez a fránya gyerekmunka! :-)


Végül jöhet a tiszta üvegekbe a töltögetés. Minden egyes üvegben lévő paradicsomlé tetejére egy kis tartósítószer kerül, hogy ne romoljon meg. 





Száraz dunsztba csomagoljuk a jól lezárt üvegeket és itt hagyjuk kihűlni azokat! Nincs plusz ízesítő benne, csak a finom paradicsomlé! Ezek az üvegek már várhatják is a telet!

Nyomtasd ki a receptet!


Népszerű bejegyzések