2019. november 30., szombat

Az évszak legjobb receptjei - Ősz



Ismét elbúcsúzunk egy évszaktól. Az ősz sok-sok finomsággal és élménnyel kecsegtetett. A grillezésekben sem volt hiány, így nem véletlen, hogy ezek a receptek is igen népszerűek voltak.  

1. 
Az abszolút győztes ebben az évszakban a grillezett velős csont volt.
Páratlan kulináris élményben lesz részetek, ha elkészítitek. 

2. 
November vége már kezdett ünnepi hangulatban telni. Így egyértelmű volt, hogy egy gasztroajándék viszi el a nézettségi pálmát. A rozmaringos olívaolaj elkészítése igazán egyszerű.

3.
A szlovák marék levest nem ismerik túl sokan, így mindenképpen örülök, hogy bemutathattam a blogon. A népszerűsége pedig egészen a dobogóig repítette ezt a receptet. 

Köszönöm, hogy ennyien követitek az írásaimat napról napra! Remélem, hogy egy-egy jó ötlettel mosolyt és igazán ízletes pillanatokat varázsolhatok a konyhátokba. 

2019. november 29., péntek

Mézes dió ajándékba



 Ha egészséges nassolnivalót szeretnétek ajándékba adni, akkor itt van egy remek tipp. A mézes dió. Elkészítése kb. 5 percet vesz ajándékba és bizton állíthatom, hogy a megajándékozott nagy-nagy örömmel fogja elcsemegézni. 

Hozzávalók 1 db 1 dl-es üveghez
10 dkg dió (függ a dióbél nagyságától)
kb. 0,5 dl méz
Ízlés szerint csillagánizs, fahéj vagy szegfűszeg

➽ Sokan a dió pirítására esküdnek, de személy szerint azért nem szeretem, mert a mézzel való házasításnál könnyen mézben úszkáló darabokat találhatunk. 

➽ Egy tiszta üvegbe egész dióbelet töltünk, majd felöntjük annyi mézzel, amennyi teljesen ellepi. Várjunk egy kicsit, mert lassan csorog le a méz az üvegben, így egy kicsit később még utána kell töltenünk majd. 

➽ A mézbe tetszés szerint csillagánizst, szárított gyömbért, egész fahéjdarabot vagy éppen egy kis aszalt áfonyát is tehetünk. Mennyei és egészséges csemegét készíthetünk belőle.

➽ Amellett, hogy finom még egészséges is a mézes dió. Rengeteg vitamint tartalmaz ez a kombináció. Vérnyomásra, az immunrendszer erősítésére, gyomorbántalmakra, értisztításra biztosan jól alkalmazható. Próbáljátok ki vagy ajándéknak vagy éppen saját csemegének. 
 
Ha Ha
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2019. november 27., szerda

Fűszerkeverékek ajándékba


Szeretem a gasztroajándékokat, mert amellett, hogy mutatós üvegekbe tölthetjük a fűszerkeverékeket, egy másik embernek a főzés örömét "ízesítjük meg". 

Most 3 db keveréket osztok meg veletek, amelyeket akár a fűszerolaj mellé csomagolhattok üvegben vagy éppen tasakokban. 

A hozzávalókat összekverjük egy száraz edényben és egy jól záródó üvegbe vagy éppen tasakba zárjuk. Szalaggal átkötjük és egy kis címkére ráírjuk vagy éppen kinyomtatjuk a fűszerkeverékünk megnevezését is. Adjunk neki fantázianeveket bátran, tegyük még személyesebbé! 

1. A fehér szárnyasokhoz
➽ 3 ek. durva szermű tengeri só
➽ 1 ek. szárított, reszelt citromhéj
➽ 1 tk. őrölt fehérbors
➽ 2 ek. petrezselyem

2. A rózsaszín sertéshez
➽ 3 ek. Himalája só
➽ 2. ek. morzsolt majoránna
➽ 1/2 tk. őrölt kömény
➽ 1 tk. őrölt fekete bors

3. A sárga - zöld marhához
➽ 3 ek. parajdi só
➽ 1 ek. őrölt, füstölt fűszerpaprika
➽ 1 ek. mustármag
➽ 1 ek. rozmaring

https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2019. november 25., hétfő

Rozmaringos olívaolaj - Éljen az ehető ajándék!


Szeretnék egy kicsit már előre tekinteni és néhány ötlettel segíteni az ünnepi készülődést. Állítsunk össze egy kis gasztrocsomagot, amelyet bárkinek örömmel átadhatunk.

Hozzávalók 5 dl olajhoz: 

5 dl olívaolaj
4 ág rozmaring (kb. 10-15 cm hosszúak) 

➽ Megmossuk a rozmaringágakat. Egy tiszta, jól zárható üvegbe belerakjuk a rozmaringágakat.

➽ Ezután felöntjük 5 dl olívaolajjal az egészet. 

➽ Lezárva minimum 2 hétig érleljük az egészet. Sokáig eláll.

➽ Kiváló sült húsokhoz, marhához, vadakhoz ez a keverék.

➽ Tipp: Adjatok az olajhoz szárított vargányát vagy szarvasgomba szeleteket. Esetleg fokhagymát! Igazán pazar, ízekben gazdag lesz a végeredmény. Próbáljátok ki! Remek gasztroajándék lesz belőle!



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2019. november 17., vasárnap

Segítsüti átadás - A habos islerek útra keltek


A Segítsüti őszi fordulójának nagy örömömre ismét a részese lehettem. A támogatottunk a pécsi Tölösi Péter Alapítvány. A PTE Gyermekgyógyászati Klinika  onkológiai osztályán kezelt - és utógondozott - leukémiás, daganatos gyermekek gyógyítási körülményeinek javításán fáradozik ez az alapítvány. A sütikből befolyt összeget arra fordítjuk majd, hogy a gyerekek mindennapjait egy kicsit szebbé tegyük: ezzel hozzájárulunk a táboroztatásához, gyógytornáztatásához, illetve pszichés állapotuk javításához és a szükséges eszközöket szerezzük be nekik. Felajánlásom 15 db szolnoki habos isler volt. Megsúgom ennek a sütinek a receptjét itt a blogon is megtalálhatjátok

Olyan szerencsés helyzetbe kerültem, hogy rögtön 30 darabot is készíthettem a sütikből, mivel Kinga a vigaszágas licitáló is felajánlotta az összeget a gyerekek javára, ha neki is elkészül a 15 darab isler. Ez első átadás Budapesten történt. Nagyon örülök, hogy személyesen is találkozhattam a nyertessel és egy nagy tálca sütit adhattam át. 


A második átadást kicsit elbaltáztam a rohanás miatt, így nem készült fotó csak a kész, becsomagolt sütikről. 
Egy tündéri szegedi családnak vittem el a második 15 darab süteményt. Ági volt a licitnyertes.
Bízom benne, hogy mindkét nyertes és családja nagy-nagy örömmel fogyasztotta az édességeket. Egy kis meglepetéssel is készültem, hisz amikor elfogytak a sütemények, akkor a korongok hátuljára nyomtatott idézeteket rejtettem. 

Szeretnék köszönetet mondani minden Segítsüti támogatónak, hisz egy nemes cél mellé álltak licitálásukkal. Bloggerként pedig mindig örömmel veszek részt az akcióban, mert önzetlenül adni jó.








https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2019. november 12., kedd

Game, a cookbook


Szeretek vadételes szakácskönyveket böngészni, gyűjteni. A hazai választék igen gyér és kevésbé hiteles. Így általában külföldről szerzek be ilyen témájú könyveket Amerikától, Hollandián át, egészen Angliáig.
És meg is érkeztünk a mai könyvünk születésének helyére. Ez az ízig-vérig angol vadételes könyv a Game, a cookbook Trish Hilferty és Tom Norrington-Davis szerzőpárs keze nyomán.


A könyv lapjain végigveszik a vadfajokat, hozzájuk tartozó felhasználási és tárolási tanácsokkal, egy-egy igényes fotóval megtűzdelve, majd jobbnál jobb receptekkel kiegészítve. A makrofotókat kimondottan imádom a könyvben a szebbnél szebb tollazatokról vagy állatszőrökről.
Az angoloknál a vadászat és a horgászat nem válik külön, hisz egy-egy vadételes könyvben megtalálhatóak a halételek is.
2 lábú, 4 lábú és láb nélküli kategóriákra osztották fel a tartalmat.
Számtalan példa szerepel a könyvben arra, hogy vadételt készíteni nem is olyan nehéz. Szerethető tésztás ételek mellett megtalálhatóak az igazi ünnepi fogások is.


A húsok feldolgozása után a könyv végén még köretekre, mártásokra is kapunk tippeket. Egyszerű és jól elkészíthető leírások.
Tradicionális angol ételek legjobb gyűjteménye számomra. Azok is örömmel forgatják majd a kiadványt, akik még csak most ismerkednek a vadételekkel. Egy igazán jó angol nyelvű belépő a vadgasztronómia világába. A Sunday Telegraph' év könyve díját nyerte el a Game, a cookbook.

Technikai információk:
Keménytáblás könyv
Első kiadás: 2009.
Méret: 22x3x26,5 cm
Súly: 1,18 kg
270 oldal
Ára: £ 25 az Amazon.co.uk oldalon



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2019. november 7., csütörtök

JÁTÉK - Boldog Kukta a Príma Konyha magazinban


Ebben a hónapban 3 vadételemmel és néhány tippel együtt megtalálhattok a Príma Konyha novemberi számában.
Ennek örömére egy kis játékot szerveztem a kiadóval karöltve.

Mit lehet nyerni és mit kell tenni ezért?


Nyeremény:
1 éves Príma Konyha magazin előfizetés

Feladat:
Írjátok meg a Facebook bejegyzés alatt kommentben, hogy melyik a kedvenc vadételetek vagy melyik vadhúst kóstolnátok meg örömmel!
Opcionális: osszátok meg ezt a bejegyzést és kövessétek a Boldog Kukta Facebook oldalt!
Játék kezdete: 2019. 11. 06. 19:00
Játék vége: 2019.11.11. 19:00
Sorsolás:
2019. 11. 11. 20:00 Boldog Kukta Facebook oldala


A következő linkre kattintva eléritek a bejegyzést és már azonnal játszhattok is:http://bit.ly/2Xa8WGo

Sok sikert kívánok Nektek!


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2019. november 1., péntek

A hónap legjobb gasztroprogramjai - November

 

A hűvösebb idő beköszöntével sem kell lemondani az izgalmas gasztroprogramokról. Itt lesz például Márton nap vagy éppen a disznótoros időszak is a kezdetét veszi! 
Csemegézzetek kedvetekre! 


11. 03. Füredi Gábli, Balatonfüred

Kávéházi hangulat, felolvasások, zene és villásreggeli. Gasztrotörténeti "utazás" a Gundel világából. Belépős

11. 04-09. Magyar pálinka hete, Kecel
A pálinka és különféle párlatok versenye programokkal, kóstolási lehetőségekkel.

11. 07. Kultpince, Monor
Filmvetítéssel és beszélgetéssel egybekötött borkóstoló. Különleges program. - Belépős

11. 08-10. Füredi Gastro, Balatonfüred
A régió legjobb éttermei és borászatai egy helyen sok-sok finom borral és étellel. - Ingyenes

11. 08-10. Bakonyi Ízek Vására, Veszprém
3 napon keresztül megvásárolhatják a veszprémi Arénában a kézműves termékeket, finomságokat, különféle termelői portékákat akár már előre tervezve az ünnepre. 

11. 09. 3 Légli, 3 helyszín, 3 hangulat, Balatonboglár
2019 legjobb borai, finom falatok, remek hangulat egy helyen a híres Légli birtokon. - Regisztráció + díj

11.07-10. Márton napi Borfesztivál a Gellértben - Budapest
Libából készült finomságok a főváros egyik leghíresebb hoteljében tematikus programokkal, kiváló borokkal és mennyei "libaságokkal". Belépős

11. 08-10. Libalakoma, Debrecen
A Nagytemplom előtt 3 napon át mennyei libás ételek készülnek és ehhez egri pincészetek biztosítják a bort. Rengeteg program és koncert várja az érdeklődőket hagyományőrző érdekességekkel. 

11. 08-10. Márton napi pincejárás, Pannonhalma
Nyitott pincék, finomságok új- és óborok, számtalan érdekes program és libás étel várja a borok rajongóit.

11. 09. Bócsator- Böllértalálkozó, Bócsa
A téli disznótor szezon kezdetét veszi. Számtalan toros finomsággal várják az éhes látogatókat. Eszem-iszom és dínom-dánom biztosan lesz a remek programok mellett. 

11. 09. Szalonna és Kolbászfesztivál, Orfű
Családias gasztrofesztivál mesés környezetben sok-sok toros étellel, tepertővel, szalonnával és kolbásszal. Főzőverseny is lesz.

11. 09. Márton napi piac, Bodrogkeresztúr
Libás programok és új borok mellett számtalan kézműves termék várja az érdeklődőket a kézműves piacon. 

11. 09-10. Csokoládéfesztivál, Szolnok
15 kiállító csokijaiból lehet válogatni. Kóstolók, programok és számtalan édes pillanat vár a kíváncsiakra. - Belépős

11. 16. Tepertő és pörc fesztivál, Berekfürdő
Koncertek, toros finomságok és remek hangulat. 

11. 15-17. Gardafesztivál, Tihany
Gardasütés, kóstoló, borrendek, programok, színes koncertek és sok-sok finom étel készül a látogatóknak. 

11. 15-17. Forraltbor Fesztivál, Örkény
Az ünnep közeledtével kézműves termékekből gasztrovásárt rendeznek a szervezők. Emellett a főszerep a forralt boré és az új boré.  

11. 23. Tisza-tavi Disznótoros és Pálinkamustra, Tiszafüred
Város pálinkája választás, kóstolók, vásárlási lehetőségek, remek programok, város malacának sütése és rengeteg ínycsiklandozó étel.

11. 23. Böllérnap és Katalin bál, Domaszék
Pecsenyesütők és böllércsapatok rendezvénye. Este pedig bál disznótoros ételekből. 


11.23-24. Gasztrohegy - Badacsony

Hűvösebb időben még mindig remek ételekkel és programokkal kóstolhatjuk körbe a Balatont. Ebben segít ez a program. Igazi gasztrotúra.

11. 29. ZWACK OPEN, Budapest
12 kiállító pincészet, 50 bor kóstolása egy nem mindennapi környezetben ajándékkal. - Belépős

11. 30. Újbor és Sajtfesztivál, Budapest
Corintia Hotelben megkóstolhatják a résztvevők az ország legjobb újborait és sajtjait. - Belépős

11. 30. Szennai Hurkafesztivál, Szenna
Ha tél és disznótor, akkor elmaradhatatlan a hurkakészítés. Ezen a rendezvényen hurkakóstolás mellett, versenyezni is lehet, koncerteken és minőségi programokon is részt lehet venni. Ingyenes




2019. október 29., kedd

Hrstková polievka, vagyis így készül a szlovák "marék" leves


Ma egy igen gazdag és ízletes szlovák levest szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. A Billában találtam rá erre a Hrstka nevű keverékre és azonnal elkezdtem azon gondolkozni, hogy milyen finomságot készíthetnék belőle. Maradtam az eredeti szlovák receptnél. A kevrékből több fajta változat kapható. Én ezt a prémium 500 g csomagot tettem a kosaramba, amelyben a következők találhatók: sárgaborsó, zöldborsó, gyöngybab, lencse, vöröslencse, mungóbab, adzuki bab. 

Mindez összesen 0,89 EUR-ba került. Itthon ilyen termékkel még nem nagyon találkoztam, de sokan maguknak rakják össze ezt a válogatást. A piacokon több helyen árulnak kimérve babot, lencsét stb. Mindegyikből kérni kell egy kanálkával és máris kész a végeredmény. Az eredeti keverékben árpagyöngyöt is olvastam. Ezt is hozzáadhatjátok az előbbiekhez.  

Szlovákiában járva pedig szinte mindenhol kapható igen kedvező áron ez a hüvelyesekből álló mix. Ahogyan receptek után kutattam meg kellett állapítanom, hogy ahány hány, annyi szokás alapon készítik ezt a levest: ki kolbásszal, ki habarva, ki csipetkével, ki pedig habarás nélkül. 
Az elkészítése roppant egyszerű. Annyira tartalmas, hogy sokszor csak egy szeletke kenyérrel társítják a levest és ebből áll a teljes étkezés. Őszi-téli időszakra tökéletes választás.

Elkészítési idő: 1 éjszaka áztatás + kb. 60 perc főzés
Hozzávalók kb. 6-8 személyre:

50 dkg hrstka keverék
30 dkg sárgarépa
30 dkg burgonya
30 dkg füstölt kolbász
1 db babérlevél
2 gerezd fokhagyma
1 ágacska friss majoránna (elhagyható)
1/2 tk. só
őrölt fekete bors
4 liter víz
2 dl tejföl
2 ek. liszt

➽ A hüvelyeseket áztassuk le egy éjszakára dupla mennyiségű vízben. Tehát 50 dkg hrstka mixet öntsünk föl 1 liter vízzel. Ha nincs egy éjszakányi időnk, akkor legalább 4 órára áztassuk be a hüvelyeseket. 

➽ Másnap öntsük le a hrstka keverékről a vizet, majd rakjuk át egy 5 literes fazékba az egészet. Ezt felöntjük 1,5 liter vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet és így főzzük kb. 20 percig az egészet közepes lángon.

➽ Ez idő alatt tisztítsuk meg a sárgarépát, a burgonyát és a fokhagymát. A sárgarépát felkarikázzuk, a burgonyát felkockázzuk és a fokhagymát egészben hagyjuk. Mindezt a 20 percig főzött hüvelyesekhez adjuk. 

➽ Felöntjük a maradék 2,5 liter vízzel a levest, hozzáadjuk a 1/2 tk. sót, a majoránnát és addig főzzük, amíg a sárgarépa és a burgonya meg nem puhul. 

➽ Ezután eldönthetjük, hogy vagy a leves felét kivesszük a hüvelyesekkel együtt és leturmixoljuk a tejföllel liszt nélkül és így sűrítjük a levest. Vagy liszt, tejföl és levesből mert lével sima habarást készítünk és ezzel sűrítünk rajta. 

➽ Végül a behabart levest kb. 10 percig főzzük még. Ekkor adjuk hozzá a felkarikázott vagy felkockázott kolbászt. Melegen tálaljuk. Ha másnapra maradna belőle és besűrűsödne a leves, akkor egy kevés vízzel felengedve állítsuk be a sűrűségét.





https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2019. október 26., szombat

Grillezett velős csont



Fergus Henderson londoni séf , aki a  St. John étterem konyhafőnöke. emblematikus étele a grillezett velős csont. Persze nem kell egészen Londonig elmenni, hisz gondoljunk csak Krúdy Szindbádjára, hogy mennyire szerette a velős csontot. Persze nem ebben a formában.  Mára már nagyon sokan átvették és saját ízlésükre alakították ezt az ételt. A MészárSteak hentesüzletében vettem a hosszában félbevágott angus velős csontokat, de egy ügyes hentes is gyorsan kettévágja géppel.
Az elkészítés sem túl nagy munka. Szabadtéri grillen és sütőben is egyaránt megsüthető ez a finomság.

Elkészítési idő: függ a csont vastagságától és a tűztől, de 20-30 perc alatt kész
Hozzávalók 2 személyre:
4 db hosszában elvágott velős csont

őrölt fekete bors
majoránna vagy kakukkfű
olívaolaj

A Facebookon láthattatok a sütésről egy rövid videót, amint éppen horgászat közben egy kicsit bevetettem a gasztroszekciót is. 
Első lépésben szabadtéri grillen készítettem el ezt az ételt, de sütőben tepsire rakva grill funkcióval is egyszerűen reprodukálható. 

➽ A csontok velős oldalát sózzuk, borsozzuk, majd az egész csontot egy kevés olívaolajjal átkenjük. 


➽ Nem kell előfőzni a csontokat. A velős részével lefelé 3-4 percre a forró grillrácsra fordítjuk a darabokat. Ilyenkor még nem pottyan ki a velő, ezért kell ezzel a résszel indítani. 

➽ Majd átfordítjuk a hátára a csontokat. Többet nem fogjuk forgatni. Körülbelül 15 percig sütjük így, de igazából azt kell figyelni, hogy bugyogjon a velő, mint a videón.  

➽ Ekkor már kész az étel. Frissen, melegen szórjunk rá kakukkfüvet vagy majoránnát és még néhány percig hagyjuk az ízeket összerotyogni a grillen. Ezután mehet a tálalás. 

➽ Fokhagymás pirítóst készítünk. Én általában száraz, forró serpenyőben megpirítom a kenyérszeleteket (oldalanként csupán 1-2 perc) és utána alaposan bedörgölöm fokhagymával azokat. Erre kaparjuk majd rá a finom sült velőt a csontból. 

Jó étvágyat kívánok! 



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!